用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 重讀k3,值唔值得?
樓主: Geni
go

重讀k3,值唔值得? [複製鏈接]

讚同你的觀點, 你很明白做為家長有時很怕他在興趣班被忽略, 或受白眼,  因為 一切手眼協調 的運動 (乒乓球類) 都是他的弱項, 所以也為他先安排私人個別訓練, 在差不多時再融入小組, 真是用心良苦.  相信自已也應越來越習慣被忽略, 或受白眼的情景.

手眼協
原帖由 someoneelse 於 11-5-12 17:17 發表
只係互相交流經驗及諗法吧!

如果小朋友各方面都差不多時,應將佢地放回主流既興趣班...什麼興趣班也可,因為我們志不在此,當然如果可以喻娛樂於學習就最好,但如果不能完美的話,我們上興趣班既目的是作社交訓練!
不要太緊張孩 ...

正如我所講,再曳的大有人在...只係我地習慣“身有屎”,所以對外間一切的反應都比較敏感...正常的小朋友曳,人家會用活潑、好動黎形容...我們的曳時,自己做父母的早於心中響起『特殊』、『障礙』等字眼來形容自己的孩子....
有些時候,父母們也要去上課,學習怎去欣賞自家的小朋友呢!

PS: 我孩子剛學打乒乓球...也是上個別堂的...因為想有人先訓練好他的基礎及提高他的興致,有了樂趣及滿足感,才有動力繼續學習下去呀!

原帖由 小佳 於 11-5-12 18:08 發表
讚同你的觀點, 你很明白做為家長有時很怕他在興趣班被忽略, 或受白眼,  因為 一切手眼協調 的運動 (乒乓球類) 都是他的弱項, 所以也為他先安排私人個別訓練, 在差不多時再融入小組, 真是用心良苦.  相信自已也應越來 ...

現在學校已進入k3的最後階段, 畢業氣氛已入高潮, 看來也很難要他再讀k3, 小兒自己也不愿意,  現在只有做好進入p1的準備,  我們希望他入讀較傳統的小學, 他面對工作紙比較優胜, 另外傳統學校家長也較易跟進.  希望順利.

你能讓你的孩子遲一年讀k1 很明智.

原帖由 someoneelse 於 11-5-12 21:31 發表
正如我所講,再曳的大有人在...只係我地習慣“身有屎”,所以對外間一切的反應都比較敏感...正常的小朋友曳,人家會用活潑、好動黎形容...我們的曳時,自己做父母的早於心中響起『特殊』、『障礙』等字眼來形容自己的孩子... ...

回覆 2# someoneelse 的文章

我非常認同你話我地自己label左個仔係特殊﹗
我自己成日都諗,阿仔d 衰野,如果發生o係其他小朋友身上,真係冇咁大罪o架﹗

醒目開學勳章

又有嘢想問吓大家意見。如果重讀,應該原校重讀好定揾另一間學校好呢?原校老師好了解佢嘅情況,亦都好肯幫佢,但如果環境不變學習模式不變,會唔會浪費咗呢一年呢?但如果出去,所有嘢都要重頭來過,要重新適應,從中又會唔有得著呢?

有無浪費, 好睇佢係咪所有K3的野已學識晒, 如果佢能力已學晒K3的野, 咁重讀一定浪費, 如果佢能力只是K2, 咁重讀又點會浪費, 佢去年可能一年課程, 只吸引到小小, 咁你今年再讀無浪費
原帖由 Geni 於 11-5-18 17:51 發表
又有嘢想問吓大家意見。如果重讀,應該原校重讀好定揾另一間學校好呢?原校老師好了解佢嘅情況,亦都好肯幫佢,但如果環境不變學習模式不變,會唔會浪費咗呢一年呢?但如果出去,所有嘢都要重頭來過,要重新適應,從中又會唔有得著呢 ...

個人喜好會選擇新學校!一來孩子無咁易有 hard feeling (所有同學仔都唔見哂,淨低自己一個留響度),二來新環境有新刺激 (我相信有危既同時亦會有機)....

當然,一切要睇小朋友既能力及你能否找到合適既學校?!

如果照你所講,孩子最大問題只係 speech delay ,咁更加需要去新環境鍛鍊一下!新學校無人知孩子有特別需要仲好,順便讓孩子早點面對/調適,當入小一前作初步熱身/試試水溫吧!

加油!Good luck!!

原帖由 Geni 於 11-5-18 17:51 發表
又有嘢想問吓大家意見。如果重讀,應該原校重讀好定揾另一間學校好呢?原校老師好了解佢嘅情況,亦都好肯幫佢,但如果環境不變學習模式不變,會唔會浪費咗呢一年呢?但如果出去,所有嘢都要重頭來過,要重新適應,從中又會唔有得著呢 ...

我仔仔現在讀K1 的I 位, ST 說6月頭會做評估, 如果 DELAY 1年左右, 他說可能會提出要 仔仔重讀K1.

其實 K1 重讀一年好? 定係升上K2好?
因 我覺得K1學的東西不是太重要.  K2 同K3才重要D.
因要學寫字...

我應該點做好?

呀家長,你諗野都好特別下?!

孩子依家 delay,當然係依家 repeat 喇...點會過多一年先 repeat 呢?!黎緊呢年點過呀?K2完先 repeat,你估孩子到時將會 delay 幾多呢?!你要明白一個道理,孩子年紀越大,所被要求的將是越闊越深,所以亦越難達至標準要求!如果依家唔比心機追番,孩子條路將更難行 (K2時,孩子的同學仔們不再是單純而傻呼呼的bb了)...

Good luck!

原帖由 Yvonne_ng 於 11-5-20 23:14 發表
我仔仔現在讀K1 的I 位, ST 說6月頭會做評估, 如果 DELAY 1年左右, 他說可能會提出要 仔仔重讀K1.

其實 K1 重讀一年好? 定係升上K2好?
因 我覺得K1學的東西不是太重要.  K2 同K3才重要D.
因要學寫字...

我應該點做 ...

但仔仔只係語言 DELAY, 其他方面無DELAY, 係未都應該留班? 呢個便是我想問的問題...

如果全部都DELAY, 當然留班啦....

回覆 1# Yvonne_ng 的文章

不如等左評估報告先再討論吧,因為大家都未知 speech delay 既內容?!
不過基本上如果 speech delay 係一年咁多既話,除表達外,好大機會連理解都會 delay!

我個仔依家K2﹐讀緊I位
老師問我會唔會考慮俾佢重讀兩年K3
如果係﹐來緊既選小一手續我唔使理
如果我參加咗之後先話重讀唔要小一個學位好似要俾多啲proof 俾佢重讀
老師話佢要上小一唔係唔得﹐會好辛苦﹐因為佢依家啲功課都叫應付到﹐但個理解都係爭啲﹐上到小一啲功課壓力好易令佢灰心繼而無晒信心去學嘢﹐但重讀又唔會再有I位睇住佢進度,咁我唔知點好﹐有無人可以指敎吓

回覆 1# BingBB 的文章

你今年升K3,可以去試下去in私校,睇下佢的程度同其他人相差幾遠,唔好報大抽獎,睇埋k3進度如何,如果理想,大抽獎後你都可以去叩門,不過無乜野擇,如重讀k3,無i位都無所謂,如原校,老師都知佢邊樣弱,一定會盡谷弱項,再加些私人訓練,不成問題

謝謝你呀 pocoyo, 原來唔一定要參加咗抽獎先可以叩門
我都無諗過
不過真係正如你所講選擇唔多
我住上水, 私校相對遠同貴﹐未必負擔到﹐
直資既都可以頂到﹐但最近都係沙田
重要都算難入且個程度都幾深......
同埋重讀無咗學卷﹐阿細仔又開始要上幼稚園...

唔係唔想重讀﹐又怕重讀成效唔大﹐又用多咗佢一年
因為佢係我眼中真係OK, 只係真係有時無留心聽人講嘢
同政府評估中心講想做多次評估﹐個社工講話要攞佢學校既評估報告俾醫生﹐等醫生決定要唔要同佢做﹐我照同老師講返呢個情況﹐老師話如果係咁都應該唔會同佢做﹐因為我個仔個情況响評估啲醫生來講係OK既.... 唔通我要出去私家做評估? 因為我真係想有啲實質嘢去支持我去做決定
‹ 上一主題|下一主題