用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 應唔應該比小朋友學phonics?
go

應唔應該比小朋友學phonics? [複製鏈接]

我樓下間補習呢排promote緊phonics course, 又話專家話可以提升小朋友學新詞彙同作文能力,其實系咪真系得架?
   5    0    0    0

應該!

Phonics + extensive reading = very good!  

簽名被屏蔽

Hi stccmc! 係呀,我都覺得幼稚園時攪掂D phonics 加習慣閱讀,上到小學就輕鬆好多。
我曾經唸過,如果 教育政策 那邊的閱讀分享可以搬來幼稚園這裏,鼓勵多些孩子早點開始閱讀,應該有效過推動D忙到死死吓嘅小學生
多些過來分享吧!

簽名被屏蔽

哈哈哈,係喎,我以為自己係 幼教雜談

有D口羊教材對學phonics好呢?定報course好D?我唔想我小朋友好似其他人甘個底打得唔好呀

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 11-5-13 23:38 發表

Phonics 是相對易學,但非常有用的東西。用正經大路的教材或課程便可。小女幼稚園有教,我唔便煩。

我小朋友學校無得教 我應該自己教定帶去上course好呢?

我個仔未夠三歲就開始出去學(每星期一堂一個鐘﹐1﹕3-4)﹐現時已經讀緊second grade了。

我覺得﹐最好係比小朋友出去上堂﹐直接跟受過訓練的老師學﹐回家後﹐父母再與孩子一起多閱讀﹐多練習及應用。

原帖由 bbsafari 於 11-5-16 10:43 發表

我小朋友學校無得教 我應該自己教定帶去上course好呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bbsafari 於 11-5-11 10:39 發表
有D口羊教材對學phonics好呢?定報course好D?我唔想我小朋友好似其他人甘個底打得唔好呀

其實一套ybcr + letter cards
已經學到初步嘅phonics
恐龍家

同意

原帖由 ohmygosh 於 11-5-16 13:44 發表
我個仔未夠三歲就開始出去學(每星期一堂一個鐘﹐1﹕3-4)﹐現時已經讀緊second grade了。

我覺得﹐最好係比小朋友出去上堂﹐直接跟受過訓練的老師學﹐回家後﹐父母再與孩子一起多閱讀﹐多練習及應用。

...

好多謝你地的意見
唉, 不過我要返工又要煮飯
我都好想陪個小朋友一齊去學
依排公司多野做實在太攰冇時間陪佢去

其實邊間會學得好架~
最好唔好太多功課
我想上堂可以俾佢講多D 同練習多D
貴少少都無問題~!

我其實一路都SEARCH 左好耐
不過好難落到個決定

我個仔學開hooked on phonics﹐可以上PolyEd的網頁有沒有在附近的centre開班。

原帖由 bbsafari 於 11-5-19 17:19 發表
好多謝你地的意見

其實邊間會學得好架~
最好唔好太多功課
貴少少都無問題~!

我其實 ...

My friend and her son are studing Jolly Phonics at YMCA. The course have parent-child class, so they can learn together.

原帖由 bbsafari 於 11-5-19 17:19 發表
好多謝你地的意見

其實邊間會學得好架~
最好唔好太多功課
貴少少都無問題~!

我其實 ...
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

phonics 學左好D, 就算唔識個字, 都識拼.拼音同串字又有關係, 第日學英文都易D喇

好似話會員優先, 請問係唔係要抽架?  唔係會員是否很難入架?  入會好貴啊!

原帖由 MyTeddyBear 於 11-5-26 15:15 發表
My friend and her son are studing Jolly Phonics at YMCA. The course have parent-child class, so they can learn together.

Jolly Phonics 同埋 Letterland 都係一些幼稚園會選擇用的教材,可參考.

好多謝你地的意見

其實邊間會學得好架~
最好唔好太多功課
貴少少都無問題~!

我其實 ...

學左Phonics  將來升小學讀英文會易好多
我姨個女都用緊Jolly Phonics   幾好架
‹ 上一主題|下一主題