用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 應唔應該比小朋友學phonics?
樓主: bbsafari
go

應唔應該比小朋友學phonics? [複製鏈接]

絕對讚成學 Phonics...

PHONICS 應該到小學為止都有用, 但大左就會發現phonics 係唔夠。一來phonics 啱英語為mother tongue o既小朋友多d, 二來大左, 識多左字就會知phonics拚音同blending 成日會讀錯, 到時要解釋返又要一番唇舌。 對於大d o既小朋友phonetics 先係王道。

manmanchubb    發表於 12-5-27 23:21
fw9166    發表於 12-5-19 10:32
winavis    發表於 12-4-20 02:48
囝囝mama    發表於 12-4-9 00:35

我個小朋友學左1年另2個月...
我覺得okwor...自己會肯讀英文書, 就算未必會明白, 至少肯拎本聿書上手, 我已覺有進步.

小朋友其實識多D聽多D英文就OK 慢慢會知道D拼音既野

醒目開學勳章

應該。小朋友如果識phonics,從小打好基礎,再選讀上去比較容易對英語讀音及學習有很大幫助。
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

我個仔學左一年, 我真係唔知佢識d乜喎, 我都唔知係咪有用, 究竟係咪要繼續用落去?
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

Phonics 真的有用

回覆:bbsafari 的帖子

我個人好讚成學phonics!

聽說最佳開始學PHONICS 時間係3歲, 所以我以前都係3歲後先比阿仔學, 效果唔錯, 串字係易D

回覆:hala 的帖子

好有興趣,可以講多啲嗎?

引用:見到你的留言,+都想發表吓.++我囡囡在外都

原帖由 hala 於 11-12-30 發表
見到你的留言, 都想發表吓.  我囡囡在外都有學併音的, 不過, 她是學國際音標與傳統英語併音法結合, 特別為 ...
好有興趣,可以講多啲嗎?

回覆:shevachevy 的帖子

請問phonetics是什麼?

簡單d 黎講, phonics 係教你"估"; 我綜合左一大堆英文字o既讀法, 編成一門學問, 教你拆字, 認sound, 點樣一步步估個字點讀, 好處係你唔識個字都大概估到點讀, 又大概識串, 對於好多要教小朋友默書o既家長, o係短時間內咪會覺得phonics好幫到手, 呢個亦係實情, 所以我都覺得年幼時學phonics 初步了解下英文讀法係唔錯。
但個人大左學多左字, 就會覺得phonics唔夠囉, 解唔通, island點解讀 i-land, 唔係is-land? herb, hour 點解唔發 "h sound"? thank you 點解讀 thank "喬"? 到時你先講, phonics 其實係錯咖 ? 又要一番唇舌, 定係你會叫佢死記呢d係" exception"? 同埋phonics 點樣present d 字高低讀法唔同係= 唔同意思 ?
digest, 又可以係noun又可以係verb, english teacher又可以解英文老師, 但高低音唔同又變左"英藉教師"
phonetics 就係用國際音標黎教你讀, 一定冇exception, 一定唔會錯, 但國際音標係一"渣"符號, 小朋友其實又未必咁易記到。

fw9166  好清楚喎, 多謝賜教   發表於 12-5-19 10:36

回覆:應唔應該比小朋友學phonics?

請問幾大可以學Phonics? 2歳可以嗎?

幾時開始我諗就睇下小朋友進度啦, 應該係佢識左26個字母, 然後係引進字o既概念, 即係佢知道car 係讀 car 唔係讀 c-a-r  o既時候開始就差唔多。
我個女啱啱足2歲, 佢識唱alphabet song 但仲未識認晒a-z, 而且個人冇乜耐性, 我覺得無論教phonics/phonetics都未係時候。

winavis  我教緊個女 a-z 0既拼音去唱一首abc song  發表於 12-4-20 02:50

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題