用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
go

可立小學家長 [複製鏈接]

原帖由 Rainy 於 11-5-9 16:15 發表
做咩之前果個交流站被關貼? 還是搬了家?

hi rainy,
        不知道甚麽原因,唔緊要啦,就暫時在這個post我們繼續交流吧!

回覆 5# Rainy 的文章

我也不明點解小學一覽無可立小學個topic,唔緊要啦,就在這個post我們繼續交流吧!
         我都無買Cert,每日一篇很多小學都有,所以我覺作用不大。當對小朋友一種鼓勵可用其他獎勵。
            暑假我通常唔做每日一篇,會俾佢輕鬆吓,睇多D課外書好過。額外補充練習平時及暑假亦唔會做。小朋友始終喺小朋友,一年到晚學這學那實在太辛苦!大人放假都想休息多啲啦。
              暑假兴趣班,你可同囝囝傾吓,睇吓佢鐘意乜,我無安排,因一年到晚逢星期六學英文phoneic同句子班,遲D完成哂会俾佢讀作文班,逢星期日学游泳。我囝今年二年班開學已考咗5級綱琴,但因老師要生BB已無學半年,現正物識老師中。我個人認為 攪掂中英文,一體一藝已夠,但要持之以恆,切忌過於貪心,免小朋友失去学習兴趣。
                其實学乜都一樣,要看個人進度 ,以培養興趣為大原則,請容許我講吓我個人體會,以我囝為例,因小朋友一年級開學已考完三級,我及老師都認為可以一年後俾佢考5級,因此果年令他党得彈琴喺苦差,需考到5級,但令到他彈琴失去兴趣,就得不償失,依家要培養番佢對彈琴嘅兴趣 就要費一番功夫,所以打算依幾年都唔会考級,俾佢学彈自己鐘意流行曲如"傷信"等,俾佢自彈自唱自娛為目標,希望慢慢令佢重拾對彈琴嘅兴趣,
等佢主動要求考級先俾佢,佢唔考我打死都唔会叫佢考,戒急用忍,不要虛榮,不要比較,以培養長期興趣為目的。

[quote]原帖由 grace_xian 於 11-5-12 16:04 發表
寫信給版主要求, 我當初都係咁做才有我們小學的討論區的 [/quote
hi grace,
        甚樣寫?寄哪處?請詳細告之。

hi 殷 ,
        歡迎之至,多D上嚟傾吓。

hi 8331,
          很高興在這見到你,多D上嚟指教我哋呀!

回覆 12# kitwong 的文章

hi kitwong,
               交咗俾老師處理就得,我相信老師會有適當安排,不用太担心。
                   照事件睇,我估計那位同學應不止一次被你囝投訴,應已被寫手冊多次,仲喺D小錯添,在佢來說,依D小錯唔應該受咁大懲罰,依D小錯如果唔喺你囝次次話俾老師聽,佢唔会受罰及唔会俾屋企人鬧。
                   据我囝講,你囝同我囝小一都好friend,我囝做錯事,你囝都無同老師講,依此斷判有可能喺你囝好唔鈡意嘅同学。(睇吓咁樣可否將範圍收窄)
                   照信嘅內容,D文筆同小二程度吻合,應唔喺家長教佢。
                   你囝囝咁有正義感喺好事值得讚許,但我覺得千萬不要小小事就向老師報告,如收功課見同學傾偈小事,可輕声提佢"唔好傾,俾老師知又罰你"。免得被同学孤立,但見同學偷東西就要如實向老師反影,依D行為就要即時糾正。
                    無人鈡意事事打小報告嘅同事或同学,你試吓話俾囝囝知"小朋友喺会犯錯,正如媽媽会原諒你一D小錯一樣"。試吓叫囝囝原諒佢哋小錯,提吓啲同学代替向老師報告。

回覆 17# Rainy 的文章

要返工真的唯有揾人揍或托管,今曰收到學校派小童群益会搅嘅暑假活动都有托管服務,唔知啱唔啱,家人幫唔幫到手?

原帖由 殷!! 於 11-5-17 12:53 發表
唔好意思!!
你們的小朋友的午餐是如何解決呢?
暫時我的兒子想我帶飯給他...他說害怕學校的餐不合口味....

hi 殷,

用歺
      我是訂学校歺單,我囝話味道可接受,亦有家長会送飯。送飯主要考慮居住遠近,自己有無時間,怕唔怕麻煩。我囝果班36人得3人是送飯。

自理能力
       自已應識去完廁所自己清潔,自己刷牙洗臉,自已着校服、穿皮帶和着鞋襪。初初一定唔慣,慢慢嚟唔好勞氣。多D鼓勵少D責傋。我囝初初小一都喺要幫手,跟住慢慢俾佢自己着。

作息時間
       作息定時,我囝每朝0630時起床,0715時出門落摟等校車。每晚約1030時上床瞓覺。但小朋友最好每晚1000時前上床瞓覺。

做功課
       最好鼓勵限時完成,準時完成兼妥當剩低時間俾佢玩自己鐘意嘅嘢兼儲貼紙作日後獎勵禮物,記得可立小學網頁左下角有小一功課傋忘,初頭可同佢一齊對,但最好慢慢放手俾佢自己對,自己承担番責任。要知道小二開始無得上網睇,自已抄漏自已承担後果。要自已學執書包,做得好記得獎勵。

小學唔同幼稚園,多咗規距少咗呵護,唔見哂幼稚園朋友,環境又陌生,功課慢慢多,又要做網上功課,寫字仲喺慢,小朋友都要時間適應過渡,平心靜氣,別太緊張慢慢嚟。小朋友是要長大的,學習慢慢放手俾佢自已面對。

原帖由 808280 於 11-5-22 18:12 發表
你囝囝是那班呀

hi 808280,
                我囝是2A班,請多多提點!
                發生事喺kitwong囝囝果班,喺另一班嚟。

原帖由 Rainy 於 11-5-24 16:18 發表
請問各位前輩, 暑期作業會很多嗎?
多的定議, 是否每科均有超過20版功課?

印象中唔算太多,有無20版無印象,但通常一星期度会做哂 。

考完試,論甚麽成績,輕輕鬆鬆等放暑假了!

回復 35# 殷!! 的帖子

最好各兩套,水樽唔漏水就得,我用columbia。

回覆 36# kevin741119 的文章

若計2009-2010升中派回本區Band1中學%(保一、可立、協和及德愛),可立會好過黃大仙嘉諾撒,你可上番各学校網頁升中派位自行比較。

回復 39# yungcom8 的帖子

應該要到7月5日先知派位情況。

回覆 41# yungcom8 的文章

若有固定平台就好了!

回復 48# yungcom8 的帖子

同志齊齊努力、加油!!!!
衝呀

回覆 50# 8331 的文章

thanks 8331

回復 73# kevin741119 的帖子

希望你找到合適你小朋友嘅小學。

回復 75# 8331 的帖子

我也一樣預祝808280囡囡成功派到心儀中學!

Hi 8331,
            多啲上來提點我哋依班後輩呀!!

回復 87# Rainy 的帖子

或者預留日子如打風及疫情停課時補課用。

回復 99# 殷!! 的帖子

我小朋友參加跆拳道和小提琴,如沒有學樂器,小提琴可試試,價錢不多,放在家不佔地方。另學校有中樂團,可以考慮。星期六有劍橋英語。
質素應該OK啩

回覆 102# 808280 的文章

恭喜!恭喜!Yeah!!Yeah!!!
‹ 上一主題|下一主題