用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
go

可立小學家長 [複製鏈接]

做咩之前果個交流站被關貼? 還是搬了家?
   0    0    0    0

那就在這兒繼續吧...
但不明為何, 在小學一覽內, 並無可立小學個topic, 可立都幾hit丫... 點解呢?

其實我有d野想問下各位前輩家長的, 就是關於每日一篇要買cert, 請問張cert 實際上有無用途的? 還是只是對小朋友的一點鼓勵?
另外, 在summer時間, 中英每日一篇要自費, 大家以往有否參加?
我正苦腦summer點安排課外活動比小朋友... 以前幼稚園的summer得大約2weeks... 比較易安排... 第一次放長假... 好苦腦...

回覆 8# 殷!! 的文章

Welcome ^___^

回覆 12# kitwong 的文章

都幾恐佈..... 真係估唔到.....

kuen 既提議好好... 不用太擔心...

因為我要返工, 想幫小朋友報暑期興趣班, 但是坊間既暑期興趣班都幾散, 無可能走咁多場次.....
若報暑期托管班, 係要上堂的, 同返學形式差不多, 又怕小朋友話暑假都要返學.....
不知點算好... 苦惱中...

回覆 18# kuen2348 的文章

睇左幾間, 小童群益會都在參考列內, 考慮中....
家有老人家幫忙, 但都唔想太過辛苦, 盡量集中一點, 唔使湊幾轉... 老人家都有佢自己節目嘛...
同埋小朋友放咁長暑假, 我又唔得閒成日帶佢去玩, 成日係屋企好悶的, 搵下托管等佢時間易過d, 又可以學下野嘛...

我又分享下先..
我個仔今年小一, 開學時我同佢心情都又期待又好興奮..
我個仔好為食, 佢話學校d 飯盒好好味, 次次食清光... 最近佢話我知有d唔好食的, 但都照食晒.. 老師係要佢地唔準食剩的.. 開頭佢食到周圍係, 老師要佢自己抹番的, 所以你最好預先train 下小朋友呢方面.. 餐單方面每天有4種選擇, 基本上一個月內係不會重覆的..  

學期初有陪吃幾天的, 建議你最好去, 因為好難得可以望住佢地吃飯, 好得意的.. 不過唔好幫佢喎...

同同學相處要學習, 因為幼稚園時乜都有老師調解, 去到小學好唔同的了... 至好教小朋友唔好係又投訴唔係又投訴... 學下包容及接納其他人的短處... 世界多些愛, 少些爭鬥...

至大困難可能係上課同做功課... 同幼稚園至大分別就係呢樣.. 功課多左好多, 上課時間長左好多, 無得訓晏教.. 上課要坐定定.. 不過都請放心, 一年級既老師我暫時覺得都好好人, 佢地都會諒解小一生其實仲係好細個架姐.. 都唔會太過要求高既...

回覆 28# yyyyan 的文章

以我所知盡量答吧..

1.可立有儒釋道宗教課上的嗎?使唔使背弟子規/三家經
==> 小息午息時要背, 無特別宗教課上.

2.學生的品德如何?
==> 呢樣都幾主觀, 不過其實我都不大清楚, 因為好小接觸, 我自己果個就幾百厭下.

3.教學方法屬傳統/活動?
==> 傳統

4.老師有愛心嗎?
==> 一年級都幾好, 高年級不知了.

5.學校會唔會好谷的學生?
==> 一年級感覺不太強烈, 因為可能未分班

6.功課多嗎?
==> 一般, 不算太多.

請問各位前輩, 暑期作業會很多嗎?
多的定議, 是否每科均有超過20版功課?

回覆 32# kuen2348 的文章

你個小朋友咁叻用一星期, 咁我估我果個起碼3星期啦.
唔該晒

回覆 41# yungcom8 的文章

我好鬼蠢添, 請問即是開唔開到?

請問小學一至五年級, 係咪年年都會好似今年咁考完試無耐就放早?

如果係, 咁其實點解唔延遲兩星期才考試, d 時間充裕d, 老師可以利用此兩星期去幫學生review.... 好過家下考完試之後呢幾個星期咁...

我覺得咁好似幾晒時間...

考試前 d 課程好緊迫下.... 不如善用時間幫下學生....

再唔係不如提早放暑假...

原帖由 wu_winky 於 11-6-28 11:32 發表
請問你地係咪年年都係咁遲先買書,今年8月25日先回校買書.....佢地係咪唔想小朋友備課

我舊年都同你一樣問左呢個問題, 不過只是在心中. 不過家長唔使慌, 一年級好易架咋, 唔使備課...

一年級讀完啦, 各位家長以前或而家係點處理用過既簿?
我以前係幼稚園已經儲左三年, 係舊年升上小學後, 忍痛掉左d 工作紙...
若果小學儲六年, 都幾係野.... 係咪應該儲書掉簿? 仲有file..... 老實講句, 真係將來都唔會拎番出來睇的...

winky: 係pm 答左你..

另外, 請問今年派中一果d 家長, 你地可否講下頭三次願係填咩? 結果係派咩?
我想知若果將來揀可立中學第一志願, 要平時考第幾先入到... 機會大唔大?

原帖由 808280 於 11-7-6 18:20 發表
由於在統一派位時,多間中學宣布縮班,所以
學校要我地頭兩志願選band 1,第三志願選
band 2 (我女是band 1).
band 2生頭兩志願選band 2,第三志願選
band 3
如想入可中,小朋友讀尖子/精英班都無問題
但就一定要係band  ...

thanks for your replied.

另外, 今年除尖子精英班外, 我都有小小覺得不是完全跟成績分班, 我都好想知究竟來年方向係點....
究竟係計操行還是計成績呢, 支援班又如何界定呢...

同意, 亦都很多謝有心媽媽8331...
睇番呢個舊post, 其實都好有得著, 大家有時間可以刨下...

請問過往可立家長, 一般全級要考幾多名次以內才可以入番可立中學的? 還有操行要是多少才可以?

請問一至六年級的教法, 功課, 默書, 評估及考試都係差不多的嗎?
會唔會一二年級淺些, 到三年級又或四年級突然深左好多?
功課會不會尖精班多d, 老師惡d嚴d? 普通班就溫和d, 包容性大d?

請問三年級常識時事方面, 係考近期的新聞還是考好久遠的事情?
近期的應該有做都市新聞網都會略知一二.
‹ 上一主題|下一主題