用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個琴到左啦
go

個琴到左啦 [複製鏈接]

我見大家咁興奮, 忍唔住分享一吓:

我都好鍾意彈琴, 幾年前開始學, 學了幾個月就買了個琴(Petrof). 大概1年左右就去考了四級, 可能自己好鍾意及大人學, 都沒有問題, 我仲大住個肚去考添... 生完之後再考埋5級樂理...本來打算考8級, 所以心魔來, 就換了個Yamaha U1. 老公見我鬼咁好學... 都無所謂...!!

生了小朋友, 又要煩工人, 幼稚園等...都無時間考... 老公成日問, 你個琴成日無彈, 好浪費....又呢樣, 又個樣... 終日問我點.... 唉..周身唔得閒... 好啦...有D時間, 我去考琴, 但唔夠時間練, 最後"肥"咗, 佢又問我"點解會肥"...之後點....煩死... 我見阿成已經5歲多... 就比佢學...有人代替我的位置.... 煩少了....  不過真的好玩... 你一句, 佢一句... 或者佢高音, 我低音....

大家努力....千祈唔好放棄...!!

同你一樣...今日同個仔一齊彈"My Bonnie"... 超開心... !!

原帖由 gigiic 於 11-5-13 14:23 發表
我係同個仔一齊同步學琴, 兩個一齊學確係幾好玩, 試過一齊彈jingle bells, 一個高音一個低音, 或者一人接一段幾好玩....
‹ 上一主題|下一主題