用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中文一問
go

中文一問 [複製鏈接]

原帖由 雙儿 於 11-5-25 12:07 發表
你哋係咪已經走火入魔?小一咋喎?Whatever you guys come up with, can you really explain it to a P1 student? 咪玩啦!

咪玩啦!雙儿 ......你估自己真系仲生存在大清朝
睇真d日曆家陣咪年代先啦,家陣未上幼稚園都要開始操閃咭特訓啦 ......小一開始認真d操好語文,何"走火入魔"之有?

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 10:26 發表

咪玩啦!  我覺得題目無謂,  你重花時間來找答案,難怪,香港學生成績高,但出來做事唔掂,連基本工都沒有!

你知點解美國會發明到iphone, micosoft window,  非中國?  ...

咪玩啦!  
香港學生成績高,但出來做事唔掂,連基本工都沒有!<---請勿學小朋友"牙牙學語", 人講又講啦 .....
香港學生成績高<--->但出來做事唔掂,連基本工都沒有! <-----2者根本就唔系正比關係, 請問成績高的香港學生是否大部份都是否出來做事唔掂,連基本工都沒有! 相反 則 成績低的香港學生是否大部份都是否出來做事好掂,連基本功都勁掂!

你知點解美國會發明到iphone, micosoft window,  非中國?  ... <----我承認自己孤陋寡聞, 煩請詳述之,謝謝!

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 11:59 發表
以事論事,不是捉語病,  事實是:

中國13億人都冇人發明到iphone,   還大把港人重還花時間探究這無謂的中文問題。

再見!

我系以事論事,不是捉語病.......系你學人講既"高分低能"論本身根本勁有問題...

奇怪....中國13億人都冇人發明到iphone跟還大把港人重還花時間探究這無謂的中文問題。2者有何關係...... 你甘講,是否想話中國13億人都系"高分低能",連iphone都都冇人發明到, 仲讀咩中文, 去讀國際學校, 去美國留學學下d高等既"西人"啦.....
‹ 上一主題|下一主題