用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 HKAPA有位態度差的老師
樓主: denlija
go

HKAPA有位態度差的老師 [複製鏈接]

回覆 19# neighbour931 的文章

嘩!好黑暗呀!
我之前聽過人講如想考入Piano Pre-Junior要一早跟佢地d老師學琴先得啦,唔系都唔洗望。其實系唔系真架?

原帖由 wootaitai 於 11-5-27 11:13 發表
Junior也有scholarship 嗎?

照你所講,是不用申請,自動比有關人事對嗎?

哈哈!問得好, junior 當然有啦, 但外人係從來不知道, 鍵盤系有個很清晰不明文條件, 其他系就未聽過, 導師可推薦, 但由系主任話事

原帖由 miaochan 於 11-5-27 11:21 發表
嘩!好黑暗呀!
我之前聽過人講如想考入Piano Pre-Junior要一早跟佢地d老師學琴先得啦,唔系都唔洗望。其實系唔系真架?

呢個都無話黑唔黑暗既, 曾特首都講明親疏有別啦

原帖由 wootaitai 於 11-5-27 11:38 發表
i think chances are higher. but there are outside people too

年年收10個左右,仲要先收咗有關系人仕先,唔知仲有無一兩個留比外人?可能連再版郎朗都入唔到囉。。。

回覆 25# miaochan 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-5-27 14:49 發表
無話唔得O既...

唔怪得大家話考入apa 比考入城中no 1 名校難考十倍, 看來唔只, 有百倍, 因為no1 名校都唔只收1, 2 個outsiders...
想問, string 有類似的不明文條款嗎  ? string 考入pre-junior 會否略為容易一點 ? (小朋友今個星期六考cello pre-junior, 有沒有東西可以提點一下?)

謝謝

wootaitai,

我都相信眼緣這回事, 因為人與人相處必然的東西, 但眼緣這回事,我們又實在控制不了, 不過我相信你的孩子必有一定實力, 才輪到眼緣呢

CELLO 每年得一兩個PRE-JUNIOR 位咋 ? 嘩,真係難過登天....

原帖由 wootaitai 於 11-5-27 16:11 發表

你這樣說我都很傷心啊..我地都考唔到名校wor!

分享吓,去年我們也是看了BK談論才去報(特別鳴謝bebebe12345),唔試點知?最重要是眼緣,自問我們都不是十分勁那種。just try your best!

同學中有APA老師existing學生,但 ...

回覆 29# pamelaywy 的文章

回覆 1# pamelaywy 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-5-27 16:37 發表
如果你小朋友係得O既... 佢一定會開多一個位俾佢的~ 放心...

你覺得Trumpet horn double bass 呢D 會唔會fix 死每年有一個位...

有能力就可以

當然.. 睇返junior  今年有幾多個 咩樂器畢業也是一個因素 ...

ilovethiscow,

我知你是很有經驗的老師, 謝謝你的回應... 自己孩子真的不會"有能力"到APA為他多開一個位.... 只是試試玩玩, 給孩子一個考驗的機會吧...
想請教你, 一般考PRE-JUNIOR CELLO, 以七歲小朋友, 要拉到那個級數的歌才會考慮呢  ?
(我當然知道不一定拉得高級一定收, 低級一定唔收, 但我相信一級的歌難以起眼, 也難以顯示能力, 所以想問下, 不要見笑)

大家又唔使諗到咁灰, 當年我小朋友都無讀pre-junior, 老師唔係係裡面既人, 兩種樂器都係直接考入junior. 其實junior 既收生人數主要取決於個人課老師是否願意收更多新生和有否空檔.

Hi pamelaywy,

我囝囝明天也會去考 Cell Pre-Junior.  因剛剛考完二級,所以會用二級考試歌去考。  我聽過妳囝囝拉d歌,好過我囝囝好多呀!

原帖由 pamelaywy 於 11-5-27 16:54 發表

ilovethiscow,

我知你是很有經驗的老師, 謝謝你的回應... 自己孩子真的不會"有能力"到APA為他多開一個位.... 只是試試玩玩, 給孩子一個考驗的機會吧...
想請教你, 一般考PRE-JUNIOR CELLO, 以七歲小朋友, 要拉到 ...

回覆 33# neighbour931 的文章

原帖由 miaochan 於 11-5-27 11:21 發表
嘩!好黑暗呀!

唔係.....

回覆 4# neighbour931 的文章

回覆 19# neighbour931 的文章

而我知APA既老師對D有錢人同埋外國人既小朋友好NICE, 我個個態度差既老師就係咁, 好明顯....無理罵完阿仔後, 轉頭就對外籍小朋友笑哂口咁佢講嘢...超衰!

回覆 38# denlija 的文章

"衰D 講 就同一D 出面O既琴行無分別...

只係 佢O既老師 都係 APA or 其他音樂學院出身... "

你這句話不單侮辱了APA老師的專業, 亦同時侮辱了正在琴行努力工作的音樂老師, 你也是從事音樂教授的工作, 請在發言前考慮清楚, 要自重及尊重別人。

當然並不排除有個別老師素質係低, 但只可當個別而論。所以請樓主更要反映給學院知道, 以免令學院聲譽有損。
‹ 上一主題|下一主題