用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添vs呂明才
go

曾肇添vs呂明才 [複製鏈接]

1    0    0    0

如果成績追得上,當然是選聖公會曾肇添,但想子女壓力少些,開心些,那選聖公會呂明才也不錯,但如果想入大學,在呂明才就要保持自已成績在校內中上機會才高,如果不用功讀邊間都沒有機會入大學。

原帖由 joannayyc 於 11-5-12 22:39 發表
兩間學校那一間較好,曾肇添會否只顧讀書?我去過呂明才的開放日,覺得呂明才有好多課外活動,但是佢全港中學排位
又冇曾肇添咁好,我個仔明年選校唔知邊間適合佢多D,請給予意見 ...

我的兩個小朋友都是就讀曾肇添,相信可以給你一些意見。其實曾肇添的課外活動絕不比呂明才少,多個學會差不多每個星期都有活動,初中的功課不多,老師都是循循善誘,甚少責罰,絕不是只顧讀書的學校。她的考試成績好,我覺得是校內讀書風氣良好,加上就讀的學生很多都是band 1 頭,所以大家都很自律,會自動自覺讀書,所以,一些比較上懶惰的同學漸漸會濡耳目染,勤力起來,無疑,校內競爭非常激烈,但都是良性的。如果你的小朋友是band 1 頭,想留在沙田升中和想更上一層樓,這是不二之選。至於呂明才,我小朋友的兩個就讀呂的同學都異口同聲說讀此校很講求自律性,你很努力,老師一定會幫你,你要懶惰也可,同學間的競爭自然相對較少,所以要看小朋友的能力和取向了。基本上兩間都是好學校。

我不清楚華仁這學校的資料,所以不能給你意見,希望有別的會員能幫到你,希望你能找到你和你孩子心儀的學校。

原帖由 joannayyc 於 11-5-14 11:56 發表
很多謝兩位的意見,請問如果自行選校時選九龍傳統名校華仁,對比這兩間又如何?

原帖由 joannayyc 於 11-5-14 11:56 發表
很多謝兩位的意見,請問如果自行選校時選九龍傳統名校華仁,對比這兩間又如何?

如純以學術成績選九龍傳統名校:

拔萃男書院(直資) 和 喇沙書院 都比 九龍華仁 較為優勝

九華已不覆當年勇 ! 論成績絕對是不及呂明才 , 曾肇添 ! 如果想男校 , 不如DBS 或 LA SALLE !

原帖由 zicat 於 11-5-13 14:39 發表
我的兩個小朋友都是就讀曾肇添,相信可以給你一些意見。其實曾肇添的課外活動絕不比呂明才少,多個學會差不多每個星期都有活動,初中的功課不多,老師都是循循善誘,甚少責罰,絕不是只顧讀書的學校。她的考試成績好,我覺得是校內 ...

請問可否提出一些客觀的數據呢?

例如入讀的學生banding比例(曾肇添好似收全band one)

如何得知多數是band one頭呢?

以考試成績來看 85%14分以上

即是有15%低過14分 那些學生入讀曾肇添中學時應該是band one學生 讀完5年之後為什麼下跌至band 2 中以下呢?
而14分的成績應該大約只是band 2頭 hk前40%

19分以上只是hk前18%成績

如果band one 頭 會考大約考多少分?

無論九華, 喇沙定皇仁, 都講求學生自動波, 唔會迫你去讀書做功課, 學生係多勞多得.  所以如果學生本身唔自發讀書, 讀呢類學校好容易hea, 家長要考慮埋呢個因素.

回覆 8# ADALAM. 的文章

如果band one 頭 會考大約考多少分?

Play safe - 30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

這间算好了,有D英中中一全收BAND 1,但中五都只有一半人有14分!唉......

原帖由 ADALAM. 於 11-5-15 13:04 發表

請問可否提出一些客觀的數據呢?

例如入讀的學生banding比例(曾肇添好似收全band one)

如何得知多數是band one頭呢?

以考試成績來看 85%14分以上

即是有15%低過14分 那些學生入讀曾肇添中學時應該是band one學 ...

原帖由 hingmami 於 11-5-15 19:12 發表
這间算好了,有D英中中一全收BAND 1,但中五都只有一半人有14分!唉......

33% B-1 students, only 18 % can get into university....... (of course, some B-1 students didn't take HKCEE and studied overseas)

If you go to HKEAA's website, you can see 6 subjects score 20, around 18% in 2010......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

讀band1頭中學並不代表一張大學的入場券,band2/3學生也非與大學無緣。六年中學生活日子不短,若不下苦功,便會浪費了在band1頭中學的優勢了。

原帖由 ADALAM. 於 11-5-15 13:04 發表
即是有15%低過14分 那些學生入讀曾肇添中學時應該是band one學生 讀完5年之後為什麼下跌至band 2 中以下呢?
...

原帖由 pandato 於 11-5-15 20:49 發表
讀band1頭中學並不代表一張大學的入場券,band2/3學生也非與大學無緣。六年中學生活日子不短,若不下苦功,便會浪費了在band1頭中學的優勢了。

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

band 3學校之學生可以入大學,真係有毅力及自主學習精神!「讀band1頭中學並不代表一張大學的入場券」,但無理由14分都無掛!?學校問題,定學生問題?
有人說如何也不讀band 3,band3這樣......band3那樣......

就算小六係band1生,六年中學時間唔短,若然唔勤力,攞唔到十四分一D都唔奇。不進則退嘛! 中學生唔再係小朋友,太多外在因素會影嚮他們的學習態度。作為父母應與子女保持溝通,不要完全依賴學校。

原帖由 hingmami 於 11-5-15 21:40 發表
band 3學校之學生可以入大學,真係有毅力及自主學習精神!「讀band1頭中學並不代表一張大學的入場券」,但無理由14分都無掛!?學校問題,定學生問題?
有人說如何也不讀band 3,band3這樣......band3那樣...... ...

如果小六學生以為考幾次呈分試,自視屬於所謂Band1頭便沾沾自喜,自鳴得意,我稱之為「Band1分數,Band3態度」,中學會考30分又如何,你哋梗會話學校無問題,學生無問題。謙卑在人前,所向盡通;傲慢在人前,寸步難行。況且,寧欺白鬚公,莫欺少年窮,我從來不敢低估一個混沌未開的12歲Band3小朋友的能力。

zicat說曾肇添有很多Band1頭學生,我都相信,自行收晒全Band1,统一派位多咗Band1頭報第一,又會抽中多啲Band1頭,有甚麼奇怪?咁都有Band1尾抽到卦,點解祇是將人哋嘅Band1頭扭曲mapping 14分以下再加以批評,有欠公道。貴為直資龍頭之一,女拔也有5.5%低過14分,聖保羅男女有8.4%,聖保祿學校有13.9%,又唔見一齊攞出嚟批評吓?

我覺得曾肇添及呂明才都是好學校,我亦深信小朋友就算讀唔到名校,就算不是天資過人,只要有上進心,懂得感恩和謙卑,分辨是非,將來也同樣可以成才和貢獻社會,為人父母,是不是應該首先以身作則?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 11-5-16 03:58 發表
如果小六學生以為考幾次呈分試,自視屬於所謂Band1頭便沾沾自喜,自鳴得意,我稱之為「Band1分數,Band3態度」,中學會考30分又如何,你哋梗會話學校無問題,學生無問題。謙卑在人前,所向盡通;傲慢在人前,寸步難行。況且,寧欺白鬚公,莫 ...

咁姐係有幾多係band one頭學生?有無量化數字或者推算基礎? 唔係話追究學校責任 就算係都唔輪到我地啦!
不過果位家長講如果想留在沙田升中和想更上一層樓,這是不二之選。
其實不單只係你好相信 亦深信曾肇添及呂明才都是好學校

不過講到就讀的學生很多都是band 1 頭到底有幾多?

個人感覺:
其實做家長同學生真係好無奈
一切榮耀歸於學校  咩學校出左幾多個5a6a學生
嘩!果間學校好勁! 好學校 ! 教得好!

而果d失敗例子(成績上)原因 責任及後果全部係學生與家長關係 與學校無關^^

原帖由 hingmami 於 11-5-15 21:40 發表
有人說如何也不讀band 3,band3這樣......band3那樣...... ...

無14分一d唔出奇
1.小學教果d野真係好基礎 與中學課程有好大距離
2.學校只係其中一環 想要子女成績理想 不可以人云亦云
盲目相信 某d人神化所有名校

原帖由 pandato 於 11-5-15 20:49 發表

我當然明白啦!希望所有家長都唔好以為推左子女入理想中學就等於一切 入唔到就好似入左地獄一樣!
不過7月5一定有好多人四周圍搵學校叩門
‹ 上一主題|下一主題