用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添vs呂明才
樓主: joannayyc
go

曾肇添vs呂明才 [複製鏈接]

原帖由 ADALAM. 於 11-5-16 06:20 發表

咁姐係有幾多係band one頭學生?有無量化數字或者推算基礎? 唔係話追究學校責任 就算係都唔輪到我地啦!
不過果位家長講如果想留在沙田升中和想更上一層樓,這是不二之選。
其實不單只係你好相信 亦深信曾肇添及呂明才都是好學校

不過講到就讀的學生很多都是band 1 頭到底有幾多?

個人感覺:
其實做家長同學生真係好無奈
一切榮耀歸於學校 咩學校出左幾多個5a6a學生
嘩!果間學校好勁! 好學校 ! 教得好!

而果d失敗例子(成績上)原因 責任及後果全部係學生與家長關係 與學校無關^^

現在較為清楚,我想你的重點應該是:小朋友希望更上一層樓,曾肇添並非沙田的唯一選擇,這個我倒是十分同意,我在樓上巳經表白過。對於榮耀(家長及學生),我覺得如果能夠放低多少,也許可以減輕家長學生所感受到的內心矛盾。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 11-5-16 08:23 發表

現在較為清楚,我想你的重點應該是:小朋友希望更上一層樓,曾肇添並非沙田的唯一選擇,這個我倒是十分同意,我在樓上巳經表白過。對於榮耀(家長及學生),我覺得如果能夠放低多少,也許可以減輕家長學生所感受到的內心矛盾。 ...

只睇表面 一定好多人以為我針對曾肇添中學

其實我心目中都會以佢為首選

不過我唔覺得學校重要性係有咁大

重要的是合適自己子女(我認為)

果位家長咁推薦曾肇添中學

攤出黎比大家知道下 實際情況囉!

如果有更多資料 d家長可以更準確咁去分析

例如有幾多band one頭學生 幻想可以好多架bor

原帖由 greendotdot 於 11-5-16 03:58 發表
如果小六學生以為考幾次呈分試,自視屬於所謂Band1頭便沾沾自喜,自鳴得意,我稱之為「Band1分數,Band3態度」,中學會考30分又如何,你哋梗會話學校無問題,學生無問題。謙卑在人前,所向盡通;傲慢在人前,寸步難行。況且,寧欺白鬚公,莫 ...

:D :D :D
十分同意。

我也是普通學校畢業,多年努力,一樣入港大。
書是自己讀,老師和同學們是啟發自己,最重要是反省和認輸,用腦想一想,三思而後行。e.g Why should I have the i-phone?

初小的要求和高小的不同。初中又和高中的要求不同。曾有家長教我,小學要寫好記敍文,中學要寫好議論文,思維方式己經不同,更重要是打好語文基礎,那怕新高中課程和通識科。

唉,其實ed話題爭辯左咁多年,根本唔會有結果..........
每間學校都有好學生,都有差學生;連【齊齊哈爾同鄉會林天光中學】都有好學生啦~
一棵人參,係好的土壤生長,加以適當的環境,佢成為千年人參的機會就高。
相反,同一棵人參,種佢係維多利亞公園,唔死都偷笑。
可能個比喻唔係咁貼切,但一個原本好讀得書既人,去到一d top 既學校,個環境會令佢發展得好d;同一個學生,入到d差學校(例如band3),我唔敢講佢一定衰,但要成功,條路難行好多囉。
點解恆商年年都咁勁?咁多人高考A?
舉例,我識一個讀區內band3 "五X" 的學生,入到港大,校方大鑼大鼓,但係咪表示ed好易出ed學生?
相反曾記ed學生唔會有咩特別。咁說明咩問題?
睇野唔好以偏蓋全囉~

原帖由 pineapple0983 於 11-5-16 11:37 發表
唉,其實ed話題爭辯左咁多年,根本唔會有結果..........
每間學校都有好學生,都有差學生;連【齊齊哈爾同鄉會林天光中學】都有好學生啦~
一棵人參,係好的土壤生長,加以適當的環境,佢成為千年人參的機會就高。
相反,同一棵人參,種 ...

呵~ 讀得書少真係煩!

搞到個個人都理解得唔清潔我問咩?

你唔好以為我唔認同greendotdot

只係無特別表示出黎姐

點解恆商年年都咁勁?

用佢同普通中學比較?我認為唔恰當!

原因係學生年齡問題

你比喻果D BAND ONE 讀 BAND 3

實在唔係討論果D野BOR

我想講到底我地D家長 係唔係被誤導入左去名校

就對學生一定有幫助 有幾大幫助?

入左去到底有幾好? 如果真係咁美好

我都好想個女讀 ^O^

原帖由 ADALAM. 於 11-5-16 13:31 發表

呵~ 讀得書少真係煩!
搞到個個人都理解得唔清潔我問咩?
你唔好以為我唔認同greendotdot
只係無特別表示出黎姐
點解恆商年年都咁勁?用佢同普通中學比較?我認為唔恰當!原因係學生年齡問題你比喻果D BAND ONE 讀 BAND ...

個人讀得開心咪得囉,是但一方指責對方都係無聊。
Band1 名校生咪碟埋心水繼續讀佢既名校囉,無需要擺出不可一世既態度;因為人生條路好長,入到名校唔表示一定會好,人唔到亦唔表示差;要笑到最後嗰個先算係成功。

其實入什麼中學雖然是重要,但不是最重要,最重要是學生本身的學習態度,就好像我囝囝的學校,在分班試入了A班的學生,在讀完第一年後,有一半學生要!掉落到D班,他們在中一分班試的成績是全級頭40名內,為何他們的成績會掉得這麼多,是他們的學習態度或是根基不好,他們有這樣的成績考入band 1中學,他們的根基不會太差,應該是他們的學習態度和家人有沒有給他支持,因為從小學轉變到中學,這樣大的變化,家長的支援也好重要。
爭論那間學校比那間優越,是沒有太大意義,只要校風不差,成績也需要最top,孩子又喜歡這學校,就應該可接受。

冬日勳章 醒目開學勳章

就小兒就讀那級,超過100名學生在小六時考10名內,這是中一家長會校長講ge
當然年年吾同,不過眼見有部份已經讀得吃力,
如小六是band 1頭並不代表到了中學會讀得好,一定要自己不斷努力~

回覆 28# joannayyc 的文章

其實唔多明白呢位家長要認為 <佢 (指呂中)全港中學排位又冇曾肇添咁好> , 而家唔同小學咁搵學校, 12歲前的小朋友受父母親左右 , 但到 12-17 歲就改變大得很 . 要找到學校的特質去配合你個仔性格 , 不是事半功倍麻 ??  你提出因為學校排位呢個疑問, 只有越擾亂自己 , 也帶來學校間不必要的比較.

其實 在沙田band 1 頭的學生 , 不是個個小朋友都似 zicat 認為  <想留在沙田升中和想更上一層樓,這是不二之選 >  ,  呢的係早期學生, 沒有個人選擇而已,  小朋友也早接受小學給於訓示, 早建立有自己的一套想法 , 也知道要讀中學是自己去讀,  並不是家長去讀, 早認定心儀的中學了 . 而家家長要填表學校名, 也得給小朋友過目. 不是沙田區的 band 1 學生都是呢個諗法, 而係家長諗法而已 . 所以中學的開放日真的給小朋友去參觀. 現在小朋友不像往時的給搖控了 .

回覆 19# ADALAM. 的文章

認同你的意見!但band3的學生部份除了成績較弱外,有D態度和行為都有問題,所以可以唔揀band3就唔揀,若然要揀,就要揀校風!
‹ 上一主題|下一主題