用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正幾時交書簿費、訂校服
go

培正幾時交書簿費、訂校服 [複製鏈接]

請問有無家長收到培正信件,通知幾時交書簿費、訂校服?上次交註冊費時,張通知書寫五月會再有信通知的,但我仲未收到,有點擔心!
另外有以下問題想請教現時就讀近K1小朋友的家長:
1)校服幫學校訂好,定係去太子那些校服公司如:金龍,金輪...因睇校網見淨係外套好多款外套,又白色,又有藍色
   1    0    0    0

我問過學校話5月尾先寄信GA~

回覆 1# wybb 的文章

校服買現成的, 不用訂. 可以起幼稚園部地面書店買. 另聽聞愛民邨、九龍城獅子石道也有部份款式出售.  

順便一提, 校服價格好平, 一條夏天裙只須數拾元

請問有冇家長有將軍澳/藍田校車路線圖?

我都想要藍田校車路線圖, 請問有冇家長有呀?
Hi Tony 0931H, 你住邊架? 你小朋友讀上定下午班.  我囡囡會讀下午班.

原帖由 Tony0931H 於 11-5-24 14:47 發表
請問有冇家長有將軍澳/藍田校車路線圖?

點解去到31/5都仲未有信架?

回覆 3# tietie_mama 的文章

校服裙响學校買的只有扣BUTTON

外套藍色/白色都得
唔一定要買學校款既.
校服係學校買啦.好平.唔洗出去四圍搵喇.
不過你地早小小買好因為會無SIZE
仲有預左要排隊受下氣
書局(買校服既地方)既員工出名惡頂.

校車無咁快.佢地上年都好遲先攪掂.
而且我地而家讀緊既都未報下年既校車
所以一定無咁快.

回覆 1# NICOLE123 的文章

請問星期幾穿校服?星期幾穿運動服?因想預計買多少套.
另外在校內書局買校服有無版睇, 比我們睇下現貨比較唔同Size? 係咪開學後隨時都可再去書局買, 可能小朋友穿到咁上下會污糟晒需要再買過 .
謝謝!

原帖由 wybb 於 11-6-1 17:42 發表
請問星期幾穿校服?星期幾穿運動服?因想預計買多少套.
另外在校內書局買校服有無版睇, 比我們睇下現貨比較唔同Size? 係咪開學後隨時都可再去書局買, 可能小朋友穿到咁上下會污糟晒需要再買過 .
謝謝! ...

每班星期幾穿運動服都唔同架. 我仔就3日穿運動服,2日穿校服.不過其實d校服咁平每款買2套啦. 上年我老公係同個仔一齊去買. 即買即試.唔岩即換. 開左學都可以去書局買. 不過到時唔知有無size囉

請問要唔要預備多一對室內白鞋留校? 同埋係咪要自備水杯, 毛巾仔返學呢?

原帖由 NICOLE123 於 11-6-1 20:21 發表

每班星期幾穿運動服都唔同架. 我仔就3日穿運動服,2日穿校服.不過其實d校服咁平每款買2套啦. 上年我老公係同個仔一齊去買. 即買即試.唔岩即換. 開左學都可以去書局買. 不過到時唔知有無size囉 ...

原帖由 tsangws 於 11-6-2 12:39 發表
請問要唔要預備多一對室內白鞋留校? 同埋係咪要自備水杯, 毛巾仔返學呢?

唔需要留白鞋.
茶點,毛巾,水杯自備.

打左去問, 應該6月頭才有信通知. 係唔係weekday去學校買架呢?

原帖由 cmwstella 於 11-6-2 13:27 發表
打左去問, 應該6月頭才有信通知. 係唔係weekday去學校買架呢?

我記得係WEEKDAY 因為係C6同個仔去, 如果WEEKEND一定係我去,仲要交埋學券, 其他唔係好記得.

茶點要自備?請問通常帶什麼?以作參考.學校會否再提供水果作茶點?
另外, 我現在是親自接送仔仔上學放學的, 有好多機會和班主任溝通他在校內情況. 但讀培正後會選擇坐校車, 請問現時有子女讀近的家長們怎樣了解多些他們在校內情況呢?因問個仔佢未必可詳細話妳知啊
學校有無攪下家長講座及邀請家長當義工協助帶活動?

唔該哂   

原帖由 NICOLE123 於 2-6-2011 13:26 發表

唔需要留白鞋.
茶點,毛巾,水杯自備.

原帖由 wybb 於 11-6-3 09:56 發表
茶點要自備?請問通常帶什麼?以作參考.學校會否再提供水果作茶點?
另外, 我現在是親自接送仔仔上學放學的, 有好多機會和班主任溝通他在校內情況. 但讀培正後會選擇坐校車, 請問現時有子女讀近的家長們怎樣了解多些他 ...

佢地唔收茶點費當然要自備啦. 一般帶餅乾/三文冶,其中一日要指明帶水果. 學校只有水提供.
其實咁平學費唔可以要求學校再比D咩你.
生日會2個月一次都有幾多食物/玩具派
你可以寫紙仔係手冊同老師溝通/當義工.
每學期都有家長日. 培正老師真係好有愛心同真正關心學生.

咁平學費+有愛心同真正關心學生既老師, 真係令我好期待~~~

原帖由 NICOLE123 於 11-6-3 13:45 發表

佢地唔收茶點費當然要自備啦. 一般帶餅乾/三文冶,其中一日要指明帶水果. 學校只有水提供.
其實咁平學費唔可以要求學校再比D咩你.
生日會2個月一次都有幾多食物/玩具派
你可以寫紙仔係手冊同老師溝通/當義工.
每學 ...

提埋你地.開學無耐就會有芭蕾舞班同泳班既申請表比你地. 係外邊既團體教既. 我仔無報芭蕾舞唔知DETAILS 不過好多小朋友都會報游泳班.係番培正既泳池上堂.可以KEEP住比小朋友係度學.2個月報一次名.
我仔就學左1個月學得好開心同都有進步. D老師好NICE.

原帖由 NICOLE123 於 11-6-3 16:01發表
提埋你地.開學無耐就會有芭蕾舞班同泳班既申請表比你地. 係外邊既團體教既. 我仔無報芭蕾舞唔知DETAILS 不過好多小朋友都會報游泳班.係番培正既泳池上堂.可以KEEP住比小朋友係度學.2個月報一次名.
我仔就學左1個月學 ...

請問係放學後上堂,或是星期六呢?

呢樣就係我擔心培正既問題, 因為我呀b而家既幼兒班係8月有summer適應班for k1, 咁我就打去培正問下佢地會唔會都有適應班.  我第一個問題係問佢地係唔係未寄信俾家長呀.  佢地話未有咁快.  跟住就問佢地會唔會有適應班for k1 d小朋友.  佢地話 "唔知".  跟住我問佢地, 咁你地之前幾年有冇攪呢d適應班架?  佢居然答 : "有年攪, 有年唔攪, 唔一定, 今年仲未出書單, 所以未知今年攪唔攪"  即刻覺得培正有d唔 organize...
‹ 上一主題|下一主題