用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正幾時交書簿費、訂校服
樓主: wybb
go

培正幾時交書簿費、訂校服 [複製鏈接]

唔該晒你,我想問下我見培小網頁有學費減免申請,請問係唔係人人有得申請得點GA?

原帖由 NICOLE123 於 11-6-18 17:05 發表

校車係. 街車唔係.

今年的新生日定係29/8(一)10am, 請問上年的新生日要逗留幾耐?內容有什麼? 會否帶家長及新生去課室睇下, 會埋編班嗎? 家長陪同出席, 是否可以爸爸媽媽一齊陪伴呢?因面試時人多, 只准一位家長入校園
謝謝回覆

原帖由 wybb 於 11-6-20 10:38 發表
今年的新生日定係29/8(一)10am, 請問上年的新生日要逗留幾耐?內容有什麼? 會否帶家長及新生去課室睇下, 會埋編班嗎? 家長陪同出席, 是否可以爸爸媽媽一齊陪伴呢?因面試時人多, 只准一位家長入校園
謝謝回覆 ...

可以一齊出席. 一個上午. 介紹下學校, 睇下課室. 老師講解下.

醒目開學勳章

你好! 請問可唔可以講下培正既優點同缺點呢?  謝謝

簡單講
優點:
1. 一條龍
2. 校風好
3. 成績中上(講中小學)
4. 注重學生既品德
5. 培幼學費平, 其他雜費都唔貴

缺點:
1. 中文中學(呢點最多人介意)
2. 你唔打算升培小就唔好入培幼,因為無得大抽獎,而且教得淺.
3. 好難考(waiting 差不多=無機會)
4. 老牌學校有佢既一套. 你地要接受/忍受
5. 小學要比學費
\

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 11-6-20 21:27 發表
簡單講
優點:
1. 一條龍
2. 校風好
3. 成績中上(講中小學)
4. 注重學生既品德
5. 培幼學費平, 其他雜費都唔貴

缺點:
1. 中文中學(呢點最多人介意)
2. 你唔打算升培小就唔好入培幼,因為無得大抽獎,而且教得淺.
3. 好 ...

唔該晒!  
想請問如培幼課程淺?  培小課程是否也一樣淺呢?  謝謝

回復 1# 5566xs 的帖子

呢方面我唔太清楚,不過曾經有家長同我講.
培小比出面教深1年. 另一間九龍塘既小學就教深2年. 不過我相信好多培小既學生都直上培中. 最好係睇過去培中既會考成績. 其實一D都唔差.

Sorry ah.  好耐都冇上 BK 啦.  我地住藍田麗港城, 而家囡囡讀弄午K1, 坐芳 EE 架校車, 你呢?

原帖由 carol_kk 於 11-6-17 23:24 發表

你住藍田呀? 有機會同我囡一齊搭校巴, 我囡9月讀K3
‹ 上一主題|下一主題