用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs St. Joseph
go

喇沙 vs St. Joseph [複製鏈接]

請問各位家長如何選擇﹖﹖  點解﹖﹖﹖ thank you.
   0    0    0    0

St Joesph

Me too
我都是揀St.Joseph

因為我住在港島區,不用過海

多謝大家既分享﹐請問點解選擇St. Joseph?  聽說好谷架wo, La Salle 起碼頭兩年係活動教學。 過不過海對我來講沒關係。。

原帖由 WWS 於 11-5-16 08:49 發表
多謝大家既分享﹐請問點解選擇St. Joseph?  聽說好谷架wo, La Salle 起碼頭兩年係活動教學。 過不過海對我來講沒關係。。

St Joseph may have around 70% can get into secondary school...... I am not sure about LS, this also very critical.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

兩間都係喇沙修士會的學校

St Joe: 校網 12
喇沙: 校網 41

St Joe: 同一校網有華仁小學, 另外再有軒官, 所以選了華仁/軒官作第一志願的家長, 則絕不會選 St Joe, 以免浪費個第二選擇排位....Vice Versa.  BTW, St. Joe 將會轉全日制, 並縮班至五班小一

喇沙: 同一校網, 雖有舊小拔, 但沒有其他名男校, 所以競爭大, 但喇小位多

當然你識諗, 其他家長亦明白個遊戲規則, 好的津貼學校, 肯定港/九/新界/離島人都會報讀

St. Joseph係英小, 而La Salle只係中中, 不過校舍就係後者好好多.

原帖由 WWS 於 11-5-16 08:49 發表

LS ~ 85%
原帖由 ANChan59 於 11-5-16 09:12 發表

St Joseph may have around 70% can get into secondary school...... I am not sure about LS, this also very critical.......

有咁多咩? 我聽我朋友講, 要考到80名之內才有機會.
原帖由 karen55407 於 11-5-16 19:47 發表
LS ~ 85%

我會選英小.
原帖由 overview 於 11-5-16 15:34 發表
St. Joseph係英小, 而La Salle只係中中, 不過校舍就係後者好好多.

一定唔會有85%, 最多70-75%. 考到前80名就唔洗抽(即band 1), 80-150名左右就要一齊抽, 睇彩數囉!

原帖由 bigcakecake 於 11-5-16 21:40 發表
有咁多咩? 我聽我朋友講, 要考到80名之內才有機會.

LS小學自己公佈舊年有85-86%升LS中學。

LS係中中咩?  唔係英中咩?

原帖由 overview 於 16-5-2011 15:34 發表

sorry, typo, 講緊小學係中小.

原帖由 Mrs4 於 11-5-18 13:40 發表
LS係中中咩?  唔係英中咩?

sorry, 係邊處有公佈?

舊年都好似150-160人(連埋自行), 學生就大約共230人. 如果係報紙寫, 我唔會信囉, 除非學校內聯網公佈既數字.

原帖由 karen55407 於 11-5-17 07:55 發表
LS小學自己公佈舊年有85-86%升LS中學。

家長會內公佈的
原帖由 overview 於 11-5-18 15:09 發表
sorry, 係邊處有公佈?

舊年都好似150-160人(連埋自行), 學生就大約共230人. 如果係報紙寫, 我唔會信囉, 除非學校內聯網公佈既數字.

可否問吓大家
St Joseph 現在P1 的程度相等於一般學校的什麼程度呢?

聽說在我老公年代St Joseph P1 的程度相等於其他學校的P2程度,所以由其他幼稚園的學生升上來St Joseph很吃力,而St Joseph 幼稚園直升P1就容易適應

想問吓, St Joseph係英小嗎? 小一至小三, 除了英文及數係英文, 常識都係中文... 小四以上就用番英文教...  我以為英小的定義是除了中文科, 所有都是用英文教? 對嗎?

醒目開學勳章

回覆 1# lamtsuiyee 的文章

St. Joe 1句講哂, 讀唔上就會出口術叫你轉校!

原帖由 hellojl 於 11-5-19 22:47 發表
St. Joe 1句講哂, 讀唔上就會出口術叫你轉校!

食得咸魚抵得渴。入得去,家長應該預左小朋友要同其他學生競爭。
但係亦因為咁,學校嘅學習氣氛會較為尊注。
針無兩頭利,家長可因認自己情況而衡量。
‹ 上一主題|下一主題