用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV 校車問題
go

KV 校車問題 [複製鏈接]

各位係TKO 搭校車小朋友嘅媽咪, 想請教下如果係坑口, 下午班嘅小朋友會係幾點上車, 同埋幾點落車呢? 唔該哂!
   0    0    0    0

原帖由 sunshine231207 於 11-5-18 22:47 發表
各位係TKO 搭校車小朋友嘅媽咪, 想請教下如果係坑口, 下午班嘅小朋友會係幾點上車, 同埋幾點落車呢? 唔該哂!

你好!我又係住坑口,但小女將會讀上午。之前我都問過,有媽咪話我聽下午情況係咁:

東港城係頭站,下午班上車的時間係12:30pm,回程到站係5:30pm.頭站上頭站返.我都唔太清楚離開tko之後有無停其他站.

我重未知上午班情況如何,諗住今週六去學校時再問問。

pwb

妳好呀, 如果放學頭站又幾好喎, 咁我可以諗下返學自己帶, 放學坐校車, 唔知得唔得嘅呢? 唔該哂妳嘅資料! ^^

平時我接個女放學, 返到屋苑, 都會撞到住同一屋苑返上午班嘅KV 小朋友嘅, 佢地12點9就已經返到屋苑架啦, 同d地家長傾過, 話小朋友6點幾就要起身, 我諗都可能係東港城係頭站, 所以返學搭校車嘅時間要早d啦.

原帖由 sunshine231207 於 11-5-19 10:21 發表
pwb

妳好呀, 如果放學頭站又幾好喎, 咁我可以諗下返學自己帶, 放學坐校車, 唔知得唔得嘅呢? 唔該哂妳嘅資料! ^^

平時我接個女放學, 返到屋苑, 都會撞到住同一屋苑返上午班嘅KV 小朋友嘅, 佢地12點9就已經返到屋苑 ...

sunshine231207:

係呀,係依家呢個年度,東港城肯定係頭站,因為我見過kv吉車7:40來東港站接人。真係最遲要6:45起身呀,比依家佢返n班可以最遲8點起身差成個鐘。我當初為呢個原因猶豫左好耐俾佢去kv定留番坑口。唯有希望遲d佢肯早d目訓啦。

校車月費係咪都係來回架?我諗你要問問學校了。

又想講多樣,我試過有日12:45左右係將軍澳廣場見到kv校車,當時有人落車,有人上車,我懷疑唔知係咪上午班生落車時順便接埋下午班。
另外,我見6:10左右先後有兩架kv大車由將軍澳出九龍,所以我又懷疑將軍澳係咪都有兩架車。
好多關於校車的疑惑,哈哈!

Yes...12:45pm 上午班生落車時順便接埋下午班

There are 2 routine in TKO school bus line.

原帖由 pwb 於 11-5-19 11:03 發表
又想講多樣,我試過有日12:45左右係將軍澳廣場見到kv校車,當時有人落車,有人上車,我懷疑唔知係咪上午班生落車時順便接埋下午班。
另外,我見6:10左右先後有兩架kv大車由將軍澳出九龍,所以我又懷疑將軍澳係咪都有兩架車。
好 ...

回覆 1# Freeb 的文章

Thanks for your information!!

KV 有兩架車行TKO 都唔出奇, 因為剩係我屋苑都有唔小KV 同學仔呢!  小朋友要6點幾起身真係好早, 我個女依家8點前訓, 都要大約7點半先起身, 不過佢係無訓晏覺架.  我就見橫掂K2 都返下午, 所以都費事申請轉上午班啦.  不過time schedule 嘅嘢可以調教嘅, 妳係summer 個2個月, 幫小朋友攪攪佢應該無問題. ^^

其實我想返放都自己接, 但我之前都同佢係kln tong 返過2個月下午班, 知道放學時間, 搭MTR 都幾多人, 好多時無位坐, 我又驚亞囡要訓覺, 咁到時無位坐, 又要抱住佢, 加埋佢個書包同我自己個袋, 真係相當"呢 hea" 架.  但如果真係無得搭一程, 咁就焗住要自己湊埋放學啦, 星期6返去問清楚先.

您可以撘一程, 但要比全費啊!

原帖由 sunshine231207 於 11-5-19 14:49 發表
KV 有兩架車行TKO 都唔出奇, 因為剩係我屋苑都有唔小KV 同學仔呢!  小朋友要6點幾起身真係好早, 我個女依家8點前訓, 都要大約7點半先起身, 不過佢係無訓晏覺架.  我就見橫掂K2 都返下午, 所以都費事申請轉上午班啦.  ...

原帖由 Freeb 於 11-5-19 17:22 發表
您可以撘一程, 但要比全費啊!

如果搭一程, 但比全費, 咁我就自己送接返學算了, hehe...

原帖由 sunshine231207 於 11-5-19 14:49 發表
KV 有兩架車行TKO 都唔出奇, 因為剩係我屋苑都有唔小KV 同學仔呢!  小朋友要6點幾起身真係好早, 我個女依家8點前訓, 都要大約7點半先起身, 不過佢係無訓晏覺架.  我就見橫掂K2 都返下午, 所以都費事申請轉上午班啦.  ...

我未見過我屋苑有kv小朋友,反而sc的朝朝都見到,或者kv比sc早上校車,所以我d時間見唔到佢地啦。

你個女好早目訓呀,對我個女黎講絕無可能,放工買埋菜返去都差唔多7點喇,我地又習慣佢食埋晚飯先沖涼,所以都夜目訓。不過佢有目訓晏覺的。係呀,我已經開始要慢慢提早佢訓覺時間,不過真係難……

跟據學校派的價目表,TKO 區$1080.
‹ 上一主題|下一主題