用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 會係6月1號去Good Hope register嘅家長們入來傾吓 ...
樓主: beatriceyung
go

會係6月1號去Good Hope register嘅家長們入來傾吓 [複製鏈接]

回覆 37# siden 的文章

hi, siden! so you had made up your mind too?

btw, 我囡囡係見到uniform試完又要試...

WELCOME GH 大家庭 !GH的校服,書包,茶點袋真係好靚架 !

我每朝幫個女一著起校服,嘩...成個人醒目晒架
[

係呀, 我同老公都覺得套校服、書包、茶點袋好靚,而呀女自從去完學校度身造校服之後,就成日問我佢套德望校服係邊,幾時有得著。
我全set校服、領帶、運動衫褲、背心冷衫、長袖冷衫都做了兩套,你們呢?
個老師話7月15日返去影相時,如果要戴頭飾,要戴綠色或者黃色頭飾。

係呀,我女而加係讀緊k1,校服係好靚架,冬天校服都好好睇架 ! 學校規定係黃同綠色的頭飾 ! 所以我屋企都大量黃,綠既蝴蝶結頭飾 ! 話咁快係gh讀左成年,準備升k2,個女返學最開心,有時車佢返學會喊,佢要坐校車 !

原帖由 國家 於 11-6-14 15:48 發表
係呀, 我同老公都覺得套校服、書包、茶點袋好靚,而呀女自從去完學校度身造校服之後,就成日問我佢套德望校服係邊,幾時有得著。
我全set校服、領帶、運動衫褲、背心冷衫、長袖冷衫都做了兩套,你們呢?
個老師話7月15日返去 ...
[

Babycoming, 你女女在GH讀了一年, 總括你覺得GH怎樣? 在課程、教學、老師及小朋友發展各方面。
謝謝你的意見。

好老實講,學校係去年先開返學,初初開學有好多野都未配合上,但而加越做越好,越做越感動同感激學校 !
學校一切都好多時為學生著想,我女女換過班主任,但2個班主任都不錯,而加班主任真係好到不得頂,X 10000000000咁好 !!!!
好多好DETAIL既野我都唔詳講,但我越來越鐘意GH ! 一個好開心既大家庭 ! 鐘意GH對我們家長行左都算好多既方便 !

1. 開設學校FACEBOOK,有任何問題即時提問好快會有人答,校長校監經常會看到,有意見可以直接反應 !

2. 因為有學校自己既FACEBOOK,所以好多時開完生日會既相好快有得睇,HEHE ! 另一方便就係我地可以係ADD 返大家同班同學仔既FB,多左接觸,可以好多交流,互相提點,又可以自組下D課外活動或者約埋出黎比佢地玩下 !

3. 德育做得好好,如某位老師,同學仔呀等等....病了或有事,學校老師,主任會帶領祈禱 !  

女兒同學整親手打晒石膏唔郁得,老師會問同學們,有無小朋友想出黎幫呢位同學,即係鼓勵同學之間有同理心同幫助人之心 !

母親節好多學校都有勞作做返去家送比媽咪,但學校老師校長校監既細心,佢地教小朋友凡事感恩之心 !
在母親節前拍下小朋友合唱了容祖兒的世上只有 VIDEO擺上校內FACEBOOK,感動得我地D家長個個都話睇到流晒眼淚,個女仲返黎講D SWEET說話再唱一次,嘩...不得了,喊死 ! 呢D細心,GH真係好好 !

4. GH培養出小朋友鐘意音樂,好快好多歌 (不是兒歌) 詩歌或現代曲等....好快朗朗上口 !

5. 禮貌,GH學生真係好有禮貌的 !

GH既老師真係好辛苦係背後為學生做好多野,每位老師都非常好 !

唯一我覺得小小缺點係校車方面 !

原帖由 國家 於 11-6-15 10:09 發表
Babycoming, 你女女在GH讀了一年, 總括你覺得GH怎樣? 在課程、教學、老師及小朋友發展各方面。
謝謝你的意見。
[

好多謝comingbaby的詳細描述,我亦感受到你的喜悅及感動,我都好有信心在GH長大的女孩子會充滿感恩及愛之心。但同時,我想問下課程及學術方面,以及GH可以培養到孩子對閱讀的興趣嗎? 謝謝你。

原帖由 國家 於 11-6-15 17:00 發表
好多謝comingbaby的詳細描述,我亦感受到你的喜悅及感動,我都好有信心在GH長大的女孩子會充滿感恩及愛之心。但同時,我想問下課程及學術方面,以及GH可以培養到孩子對閱讀的興趣嗎? 謝謝你。 ...

學術可以講係比出面某d谷既學校淺 !

培養閱讀的興趣方面,每星期都做一次閱讀報告!
我女會返來都拎住佢既英文書讀比我聽,成本讀晒,我唸都ok啩 ! 不過呢d好個人,我唔係要求到佢要好深好谷,但我覺得k1都ok啦 !
[

Thank you so much for your sharing!
We're expecting the life in GH as well!!

我在返學時間正當等呀女上校車時,分別遇過2個讀GH既小朋友,一個是K2,另一個是K1,我走去跟她們談了一陣,不約而同,2個小妹妹都好有禮貌,說話好得體,而且淡定斯文。這正是我想我女兒所學的修養。

原帖由 babycoming 於 11-6-15 15:32 發表
好老實講,學校係去年先開返學,初初開學有好多野都未配合上,但而加越做越好,越做越感動同感激學校 !
學校一切都好多時為學生著想,我女女換過班主任,但2個班主任都不錯,而加班主任真係好到不得頂,X 10000000000咁好 !! ...

睇完BabyC. 既Comment, 我真係想講我認同GH學生好有禮貌。 我住果棟大廈有兩個德望學生, 其中一個以前真係好無禮貌!我個女叫佢:“姐姐好!” “姐姐好!”, 叫幾次都當佢透明, 唔彩佢!
後尾讀左德望一年級後, (應該升P2), 而家真係改晒觀, 有禮貌,對答得體!!
天主教學校對學生內涵培養真係有一套!!

原帖由 MC-煎 於 11-6-15 18:15 發表
睇完BabyC. 既Comment, 我真係想講我認同GH學生好有禮貌。 我住果棟大廈有兩個德望學生, 其中一個以前真係好無禮貌!我個女叫佢:“姐姐好!” “姐姐好!”, 叫幾次都當佢透明, 唔彩佢!
後尾讀左德望一年級後, (應該升P2), 而家真係 ...

MC-煎你個名好正 我都好鐘意mc-jin !
[

咁恭喜你入黎GH FAMILY !
我試過幾次跟校車返學校 ! D幼稚園生K2 & K3 好乖架,大家都會係咁叫我, XXX 媽咪 ,你知唔知邊個同XXX(我女名)好好朋友呀 ? 佢地平時好乖呀...等.....

有一次又 XXX媽咪,我送比你呀 ! 原來係送個貼紙比我 ! 真係乖女 !

原帖由 國家 於 11-6-15 17:54 發表
我在返學時間正當等呀女上校車時,分別遇過2個讀GH既小朋友,一個是K2,另一個是K1,我走去跟她們談了一陣,不約而同,2個小妹妹都好有禮貌,說話好得體,而且淡定斯文。這正是我想我女兒所學的修養。

...
[

可以跟校車返學? why?

家長會之類既野呀,或做義工家長等....都可以跟車的
開完會,做完義工都可以跟車返去 !

原帖由 國家 於 11-6-16 11:01 發表
可以跟校車返學? why?

[

Oic, That's good! Thanks.

講多野開心野你聽 !

GH既課外活動-芭蕾舞好正架,係返學校音樂跳舞室到上,每期10堂,每期既最後一堂都會比家長觀課,仲可以任影相任拍片,正唔正先 ????

我每次都好期待果一堂 !

黎緊升K2可以學埋畫班,實在太開心
[

haha thanks so much, 我個女超鍾意跳Ballet, 而家在屋企附近學緊, 不過可能仲細, 佢D手腳都未係做得好似跳芭蕾舞。我都想開學之後俾佢返學校上Ballet。上次我去簡介會時,見到8-10個小女孩穿著芭蕾舞衫,好得意,仲好有禮物咁用普通話遠遠地跟個普通話老師說xxx老師早上好。而且我參觀過學校個芭蕾舞室,唔錯。

學校個畫班都教得好好, 老師好有心機, 每堂完咗都會向家長解釋教過D乜, 由淺入深, 返屋企都跟得返, 又會幫佢地寄出參加校外比賽.

我都好期待呀囡9月係GH既新生活
‹ 上一主題|下一主題