用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 仲未收到註冊+訂校服+雜費信~上年家長幾時收到架? ...
樓主: babybaby0802
go

仲未收到註冊+訂校服+雜費信~上年家長幾時收到架? [複製鏈接]

原帖由 joenray 於 11-9-20 02:40 發表

我仔都幾痴身, 所以唔肯返主日學, 遲D我都會開始迫佢返的.

我仔都痴身,我話去隔離上堂,佢就即刻眼濕濕..
我e+都係陪住佢上先咋!

原帖由 joenray 於 11-9-20 02:48 發表

我返左荊冕十幾年了....

主日學, 顧名思義就係主日(星期日)的學校~~
兒童主日學都幾好玩的, 有得唱歌仔, 做手工等等..學習認識神.

崇拜就係透過禮儀去敬拜上帝. 有詩歌, 講道, 領聖餐/祝福. 聖公會的崇拜同天主 ...

好好丫,你反左甘耐了 !@@甘你+你仔仔受左浸未?
我之前都有反開,第2間教會!
諗住仔仔係度讀書,又近d,
編排又幾好,(仔仔上主日學時,我也可上)同埋藉著禱告,
(之前我出9龍反-.-反左1年多.係朋友帶我反的....每次等車..搭車來回都2個中..同埋感受有d壓力..我湊住個b,要參與好多野,最近仲叫我出去一齊派傳單傳道甘,我知為神事奉係重要,我都好樂意.不過湊住個仔,又唔近,真係好唔方便 ,...如果決定反荊冕堂..我都要諗緊同反果邊交代....)

原帖由 kitnat 於 11-9-20 10:30 發表
:D 明白明白~
現在星期日會同阿女上游泳班,可能要遲d先有時間來呀:)

唔緊要!歡迎你~
我仔之前都上過游泳班,,佢中意玩多過學...又唔中意比教練教...(教練成日叫佢潛水 ..)
你囡反成點??識游未@@E+游凍唔凍.我最後8月中游過之後都冇同仔仔去游lu~~
你囡好叻,呢2日都見到佢自己bibi ,.,入左課室!

原帖由 kitnat 於 11-9-20 10:30 發表
:D 明白明白~
現在星期日會同阿女上游泳班,可能要遲d先有時間來呀:)

我仔都學緊游泳班呀. 不過就係星期日黃昏6:30-7:30~

歡迎遲d有時間來坐下啦~~

原帖由 babybaby0802 於 11-9-20 15:07 發表

好好丫,你反左甘耐了 !@@甘你+你仔仔受左浸未?
我之前都有反開,第2間教會!
諗住仔仔係度讀書,又近d,
編排又幾好,(仔仔上主日學時,我也可上)同埋藉著禱告,
(之前我出9龍反-.-反左1年多.係朋友帶我反的.... ...

我仔洗左禮啦~~
我以前都去過d福音派的教會, 感覺太熱情同太大壓力了, 所以怕左. 過左好多年, 有機會來左呢度, 感覺幾舒服, 結果咁就十幾年了....
你係果邊洗左禮未? 如果未洗, 其實都冇咩好交代...同你朋友講聲就得啦.

原帖由 joenray 於 11-9-20 16:58 發表

我仔洗左禮啦~~
我以前都去過d福音派的教會, 感覺太熱情同太大壓力了, 所以怕左. 過左好多年, 有機會來左呢度, 感覺幾舒服, 結果咁就十幾年了....
你係果邊洗左禮未? 如果未洗, 其實都冇咩好交代...同你朋友講聲就 ...

本身準備洗,但係太多野要記,要考,要學,要過3關甘..想洗禮真係比其他教會嚴......我怕做得唔好,又分配唔到時間 ,因為又要顧仔仔開學,+上果陣都有少少想反荊冕堂.驚到時又要轉會.....所以我未洗~
我唔知我反果果間係咪福音派,.係大家都會好關心你果隻,有時病左.有緊要野...冇反1星期都問我好多野,,總之係有d壓力~
我會反多幾次荊冕堂,希望適合自己+仔仔,可以快d投入.有機會叫埋我老公反 我都好想快d受浸^^

原帖由 joenray 於 11-9-20 16:53 發表

我仔都學緊游泳班呀. 不過就係星期日黃昏6:30-7:30~

原來大家都係游泳高手~ 都甘喜歡游泳~
雖然我帶過仔仔反泳班,不過我自己都唔係幾識游水,哈哈!

原帖由 babybaby0802 於 11-9-20 17:29 發表

原來大家都係游泳高手~ 都甘喜歡游泳~
雖然我帶過仔仔反泳班,不過我自己都唔係幾識游水,哈哈!

哈哈, 其實我都唔係好識游, 所以先要個仔學. 求生技能嘛...同埋識游水第日多好多野玩架~~

原帖由 babybaby0802 於 11-9-20 17:26 發表

本身準備洗,但係太多野要記,要考,要學,要過3關甘..想洗禮真係比其他教會嚴......我怕做得唔好,又分配唔到時間 ,因為又要顧仔仔開學,+上果陣都有少少想反荊冕堂.驚到時又要轉會.....所以我未洗~
我唔知我 ...

哦..原來係咁..

我以前都去過一間, 第一次去已經好似查家宅咁, 關心的過
份. 令我怕左.....好彩荊冕唔係咁.

另外就係,荊冕唔係用浸禮的, 你入教堂, 見到有個盆, 果個就係洗禮盆了~

收到通告, 有講座喎~ 大家會唔會去聽呀?

原帖由 joenray 於 11-9-21 17:06 發表

會,我一大一細去@@
你地呢@

原帖由 babybaby0802 於 11-9-21 21:10 發表

會,我一大一細去@@
你地呢@

我應該唔帶仔去, 因為下午係佢午睡時間....

原帖由 babybaby0802 於 11-9-20 15:11 發表

唔緊要!歡迎你~
我仔之前都上過游泳班,,佢中意玩多過學...又唔中意比教練教...(教練成日叫佢潛水 ..)
你囡反成點??識游未@@E+游凍唔凍.我最後8月中游過之後都冇同仔仔去游lu~~
你囡好叻,呢2日都 ...

我女返左2堂咋,未識d乜,都係玩下小玩具,跳下水,等佢地唔怕水先...開始時諗住佢喜歡游就一直比佢上堂,就算冬天都去,但現在涼涼地又覺得好似唔太好,怕佢到時頂唔順,所以都係上埋呢10堂再決定
姐姐放完假回來了,呢個星期都是daddy送姐姐接,佢仍然話唔要jerry lor:;pppp: 不過我地一聽到佢禁講就會問佢點解,但通常佢唔識解釋,所以我諗禁樣可以令佢停止再講唔要他,我亦會講,jerry教倩倩唱歌同埋學letterland喎,好好玩架,唔好唔要佢啦~~~等等

原帖由 joenray 於 11-9-20 16:53 發表

:D好呀!

原帖由 joenray 於 11-9-21 17:06 發表

我會去呀,兩大,唔帶阿女了~

原帖由 kitnat 於 11-9-23 13:36 發表

我女返左2堂咋,未識d乜,都係玩下小玩具,跳下水,等佢地唔怕水先...開始時諗住佢喜歡游就一直比佢上堂,就算冬天都去,但現在涼涼地又覺得好似唔太好,怕佢到時頂唔順,所以都係上埋呢10堂再決定
姐姐放完假回來 ...

我仔學到第十堂了, 學自由式, 識踢腳, 可以呼氣, 手部動作差d, 但細胆, 唔敢放手....
講真, 而家真係幾涼下, 我地游630-730, 係水度都ok, 一上水, 個個小朋友都震震震........
‹ 上一主題|下一主題