用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

醒目開學勳章

Deleted
   0    0    0    0

其實上中學自己係暑假攪既預備班都ok啦, 慢慢會適應, 因為中學唔會諗住個個入讀都可以即時適應, 信下學校.......

回覆 2# 3b 的文章

學校係 P.5 下學期延長補習時段已開始教英數 !

我女都係中文小學, 所以頭三個月英中生活,小測肥老下, 慢慢適應.

真係...失禮

HY412,

我覺得令女兒順利適應英數的主要原因不是小五六的課後補課,而是小一至六學校培養的課堂學習態度:遇有不明白,勇於發問,包括在英語教學的課堂以英文發問。

我兩個仔都係讀屋村d津貼小學, 除英文堂外, 其他堂都係中文教, 冇為上中學作咩預備, 兩個都入到英中, 大仔中學好似冇攪咩準備班, 細既就有, 佢地都冇特別咩準備, 又係咁讀上去, 一個中六, 一個中三了..........

醒目開學勳章

我女都係中文小學, 英文程度都吾深上左英中
學校(中學)在SUMMER holiday 有BRIDGING COURSE, 而開學初期, 英數都係重溫小學既野, 我見佢pick up 到, 而其他科, 亦不過不失, 上學期測驗/考試都可以全部合格, 名次都吾差

Hi 3b,

暑假開始時你可試下到書局找數學的暑期練習,小六升中一的會出英文版,除温習P6內容也會教少少F1Maths如Algebra等。F1 Maths textbook 可能也會有一本Bridging course的練習,e.g. Longman出的Mathematics in Action 便有。

另外,想英文好,一定要多看課外書,長遠而言,大有益處。

原帖由 3b 於 11-5-20 14:38 發表
請問以中文教數學的小學生, 怎樣適應英中以英文教數學? 是否小六開始, 自己買英文版的練習來做?

醒目開學勳章

Deleted

醒目開學勳章

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-5-20 19:40 發表
HY412,

我覺得令女兒順利適應英數的主要原因不是小五六的課後補課,而是小一至六學校培養的課堂學習態度:遇有不明白,勇於發問,包括在英語教學的課堂以英文發問。 ...

Deleted
‹ 上一主題|下一主題