用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文中文一問
go

學公文中文一問 [複製鏈接]

Hi,
我仔小三, 校內中文成績不錯。但作文詞語很貧乏, 雖通順但沒文彩。
身邊2家長不的約而同向我推介公文中, 他們的孩子中文都有很大進步。
早前去assesement, 仔只答錯1條.(62/63), 老師話佢實際乎合小三水平。(仔普通話拼讀均不錯)
但老師話要由A1(小一)開始, 因為A1-C(小三)課程設計有關連wor
但佢話預計仔好快會升級(第一次升會在40天後), 仔好快會做回P.3 or 以上。而且淺D開始小朋友較能投入。
我覺得ok, join 了.仔現幾喜歡做~~鬼咩, 而家咁易!!

回覆 3# lion 的文章

仔只join了2星期, 因尚在A1 level, 仔好容易就做晒每天功課, 毫無難度. 又時間尚短很難評價。
公文是按學生能力升級的(達標就升, 不達就複做, 定期會評核),無論如何, 我覺得趁暑假讓他每日仳5張練習, 應該能有些得益吧!
我只希望他快快過渡這A1-C階段, 做回自己水平的練習就好!

但想深一層, 自己叫她做課外練習, 她不肯, 讀公文, 她就一定要交功課, 所以我們也堅持要她讀.但會跟老師商量給她做少些.

我想法同你一模一樣, 屋企買埋D習作, 叫佢日日做, 叫左就做, 吾叫吾做, 自己又冇耐性催佢, 久而久之不了了之....不如叫佢交功課比公文老師, ....唉, 都係要比錢人洗!

原帖由 shanma 於 11-5-23 12:19 發表
hi,
大家好 !
我個女今年小三. k3 開始讀公文中. 其實當初是因為此課程用普通話教而吸引我. 最初學拼音是最難,時間用得最耐, 因要重覆地去做, 而阿女最討厭就是repeat 做同一樣功課.但最後又証明有 用, 她現在的pt ...

請問大家, AI後, 是AII, 定是B.
當初沒留意...

回覆 18# mimi1102 的文章

thank you very much
‹ 上一主題|下一主題