用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine 紅磡新校 Site Visit 報告, 有圖參考 ...
go

St Catherine 紅磡新校 Site Visit 報告, 有圖參考 [複製鏈接]

由紅磡火車站行過去, 全程天橋有瓦遮頭
帶小朋友一起行, 龜速步行大約15分鐘到步.
不過8點幾既時間, 人會比較多要小心.

入面內籠...............

0    0    0    0

收到有HungHom campus offer, 但已放棄. 各位家長good luck!

通常第一年會有以下問題可能出現:
1. 冇校車服務, 小朋友返學會好辛苦. 放學回家或有其它課外活動上堂, 小朋友會更辛苦.
2. 屋苑內有20分鐘免費泊車, 但不夠給予大量家長停泊. 為免混亂和影響屋苑居民, 家長不准停泊.
3. 新裝修-甲荃一定有,要個小朋友吸就唔好拉.
4. 新裝修一定有不察覺的陷阱須要時間改善, 活躍的小朋友容易會仲蕉.
5. 就算有經驗老師, 開始都會亂, 要一定時間先適應.
6. 分校通常第一年冇口碑, 如有負面消息,一定傳千里.
7. 學費貴又要做白老鼠,會想轉校.
8. 如果K2想轉校(e.g. 基督堂), 知你小朋友K1做了白老鼠, 或會有所保留.

SC d成績表會寫英普班與否,但不會註明系羅福定雅式士道,我覺得對考其他學校無影響.

海濱南岸愛景街有6X, 上左車5分鐘到尖沙嘴, 13號去九龍城樂富.

仁勇街有26號,經紅墈火車站&佐敦地鐵站,終點系九龍站.行去海韻軒有很多巴士.另外半島豪庭也有巴士站.

從紅墈行過去,其實不算很遠,全程有行人通道&天橋,可以自己試試.

甲醛的釋放時間很長,一般要差不多10-15年才能完全釋放.其實,更重要的是看他們是否用較安全的材料來裝修學校.

原帖由 share123 於 11-5-23 23:22 發表
SC d成績表會寫英普班與否,但不會註明系羅福定雅式士道,我覺得對考其他學校無影響.

海濱南岸愛景街有6X, 上左車5分鐘到尖沙嘴, 13號去九龍城樂富.

仁勇街有26號,經紅墈火車站&佐敦地鐵站,終點系九龍站.行去海韻軒 ...

開新戶口講野, 何必咁認真

world309,你好勁呀,咁都比你影到,謝謝你!好似好大咁,我小兒會讀上午班,你呢?

其實我小兒現讀緊將軍澳康城學之園,亦是新校10年11月開學,起初我都擔心新校,但都沒有問題或裝修味道,其實學之園都巳開辦了多年很有經驗,所以新校應該無問題的。所以St.Ca 巳辦學40年我估新開應該可以應付。因為醜事傳千里,我想她們都擔心的。

所以我選了這校,希望我無選錯。

Share 123,

我想問, 如果我會坐3B 係紅磡南路有站落車, 又或者可以係總站(紅磡火車站),  那兒會行得較近呢?

原帖由 share123 於 11-5-23 23:22 發表

仁勇街有26號,經紅墈火車站&佐敦地鐵站,終點系九龍站.行去海韻軒 ...

本來知道無nanny bus都有D擔心點返學,所以我都專程自己由紅磡火車站行去新校, 正如花師奶所言, 全程都有瓦遮頭, 唔洗過馬路, 所以無咁擔心安全問題.

紅墈南路快d,但要過馬路,全程都系路面,行到海濱南岸樓下直接坐電梯上學校. 如果工人帶,系總站落車安全d,如果自己帶,小心d過馬路,應該系紅墈南路方便d

回覆 6# world309 的文章

甘都系,不過我分享資料都系想幫到大家遮,希望大家覺得有用啦

十分有用, 多謝分享! 我都好想親自送個仔番學.

Thx Share 123

我要返工.

所以會叫工人姐帶女女返學.

應該都會叫佢係紅磡火車站行過去. 時間需要多20分鐘嗎?

原帖由 Agenda 於 11-5-24 10:21 發表
Thx Share 123

我要返工.

所以會叫工人姐帶女女返學.

應該都會叫佢係紅磡火車站行過去. 時間需要多20分鐘嗎?

其實,15分鐘一定行得到,除非特別特別慢.........紅墈火車站落巴士後,記得搵最近的隧道落番下面都算好架喇,全程有瓦遮頭,夏天行都唔算太辛苦既.

咁邊條隧道好近呢?

唔好意思有好多問題問..............

多謝分享!!
如果裝修延遲完工,小朋友可能要延遲開課,只是有點擔心!!

Thank you for sharing!

原帖由 share123 於 11-5-24 10:33 發表

其實,15分鐘一定行得到,除非特別特別慢.........紅墈火車站落巴士後,記得搵最近的隧道落番下面都算好架喇,全程有瓦遮頭,夏天行都唔算太辛苦既.

原帖由 Agenda 於 11-5-24 11:08 發表
咁邊條隧道好近呢?

唔好意思有好多問題問..............

最快系從巴士站走向車站大堂旁邊的小隧道(B2),落去轉右行去B1,跟住d人群行出去天橋,右邊便是半島豪庭.

thanks.

大家知唔知新校有幾多斑?
‹ 上一主題|下一主題