用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(凱帆薈) 凱帆N1班一齊傾下
go

凱帆N1班一齊傾下 [複製鏈接]

大家好, 小兒今年8月返PN am 班. 另有家姐現在返緊 K1.
7月課程講解日大家會見面.

係呀, 直升K1的.

我會坐呀, 好少機會可以同仔仔一齊坐校車, 仲要係佢第一次正式返學, 好珍貴既時刻呀.

我女兩年前返pn, 係頭一日父母可以一齊返, 第二日係一小時佢自己返, 之後慢慢半小時增長返學時間. 我女當年無咩喊, 但都需要一個月左右適應, 同埋初時會成日病, 不過一兩個月之後就完全無問題了.

我女今年8月升K2, 佢K1係am 英普班的. 但黎緊既K1好似聽聞係有2班pm 英普, am 就得一班英普.(我都係聽其他家長講, 唔肯定0架, 最好有今年升K1 既家長報料).

我女PN 時係pm class, 之後要抽籤, 好幸運地抽到am 英普, 我見大約得8個人左右可以由pm 抽到am 英普.

我女係學校係用普通話讀詞語, 返到屋企我都會用返普通話同佢讀詞語, 但另外亦有同佢講廣東話讀, 都無咩大問題, 佢識"見人講人話, 見鬼講鬼話".

都係0架, PN pm class比較難升上英普 am class. 要抽籤.

大家訂左幾多套校服呀??

同你一樣呀. 運動衫可以著返家姐XS 果套.外套就無買, 著返家姐XS 果件.

其實都好快轉冬季校服, 所以唔駛買太多套

大家唔駛擔心未介片/vv 既問題, 根據我女之前返PN既情況, 老師會經常帶全班去廁所.

返學做完早操之後會去一次, 上左一陣堂又再去, 茶點前又去....都好密.
此外, 我女當時都仲係著學習片, 學校姨姨會幫佢換片, 老師亦會教佢自己去vv, 慢慢就會介片.

學校會叫家長放定五塊片+一套後備衫係學校, 有需要時方便替換.

我仔都未識自己謂要塒vv, 返學都要用學習片.

後備衫帶平時便服都可以.

我女有搭校車, 跟車姨姨有禮細心, 有手提電話可直接聯絡, 都準時, 我很滿意的.第一日返學一位家長可以跟車, 大家便會知道情況如何, 會比較放心.

後備衣物/學習片可存放在學校, 水杯要有蓋, 我女帶兩個毛巾盒(一濕一乾), 但假如忘記帶水杯, 學校有杯借俾小朋友用.

要貼名字貼是因為小朋友易攪亂個人物件, 所以方便老師分辨.

學校是很開放, 歡迎家長隨時俾意見和詢問, 校長會記得小朋友的名字, 老師都是很樂於和家長溝通, 不會很嚴肅那種. 女兒唸得很開心又學到野, 大家放心啦

大家小朋友係邊班?

我仔係
PNB   
---Raphael So

有媽咪提我, 聽日生日會可以著便服呀!大家留意呀.

兩間都有海景. 凱帆有outdoor playground, 海逸無.但PN班因為安全問題, 係唔會出outdoor playground玩, 要K1先會出去玩.我當年就因為outdoor playground吸引而選凱帆.

我就一定係覺得好所以先會俾自己兩位小朋友讀啦 不過每個人選校都有各自既睇法, 你可以8/10open day 實地視察下, 同兩校既職員/校長傾下計, 再慢慢決定.
‹ 上一主題|下一主題