用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 什麼打印機和手提電腦最實用?
go

什麼打印機和手提電腦最實用? [複製鏈接]

inkjet printer 一般分兩種, 一係機連打印頭, 機會貴d墨就平, 另一種打印頭係墨盒, 所以機價平但墨盒貴.
Epson 以前係機連打印頭, 壞處係一段時間唔打印就塞打印頭, 比錢整或買過部, 而家果d唔知重會唔會塞頭, 因為太耐冇用過呢個牌子.
HP 前幾年用過printer, 從此對HP d野不敢恭維, 安裝driver都成45 min分鐘, 選左唔上網登記部機, 但每印幾次後就會要我重新安裝driver, 又出上網登記選項....
Brother 冇用過, 不過屬於平價機..
Canon, 用過兩部, 平同 "com"用, 而家用打針式補充墨汁, 不過唔識攪都幾麻煩, 不過可以帶個墨盒去鋪頭比人加墨, ~$2x黑色, 其他顏色唔知幾錢....

notebook 用過以下牌子 :
sony : "com", 靚, 貴
acer : 用左5年都未壞, 不過慢得滯送左派比人
lenovo : 有部用左兩年到壞左, 報價整嚇死人, 而且維修部既服務態度使我唔會再買佢d野, 但我重有部用左年半, 都驚緊.....
dell : 剛買兩個月, 暫時ok.

notebook 而家好多都跟 office starter, 免費但少左 powerpoint 同功能少左d(好似), 或用openoffice, 免費, 功能都ok及兼容, 不過唔識攪既話, 建議用翻 ms office...
講開 office, 我以前投訴過個仔小學, 電腦果科要返屋企用MS word做功課, 果陣MS office 重要成$15xx, 我投訴點解要教比錢既軟件? 假設人人屋企有電腦或有MS office?
而家佢讀間中學, 交功課/report/project 等全部都可以用openoffice格式交
初中既notebook可考慮 14~15吋, 平既$4xxx到都OK, 我買既notebook全部都係$4xxx..............

原帖由 CrabPincers 於 11-5-30 09:59 發表

但我女果間, 要做presentation (要save 係手指, 拿手指返學插入notebook 樹做), 直頭講明一個software 做, 我吾記得係乜東東啦......吾知係吾係因為甘, 所以開學初, 就已經有通告, 有學生版的sofware 賣, 好彩我見 ...

其實呢d咪方便學校d技術人員囉, 佢地唔使煩, 乜都唔使點攪, 迫家長去跟, 下次出MS office 2020, 家長又要買過個新software...........

原帖由 redkoni 於 11-5-30 10:50 發表

d窮學生屋企連開餐都成問題,小學有很多小組專題研習,中學又group projects,分工做時如果話自己無Powerpoint,甚至無電腦,同學未必會體恤,大多避之則吉,學校又怎樣處理這些問題?這些家長同學咪寧願少吃餐,電腦錢咪慳l ...

電腦/科技係未來趨勢, 唔可以慳, 但用係software買license黎學習, 我覺得有保留, 其實Microsoft可以出d免費版本比學生係學校/屋企用, 只要做多d防盜, 例如加水印或每頁/file加學生license編號等, 已經可以有效防止其他人盜用.

原帖由 ha8mo 於 11-6-2 18:20 發表
其實你地屋企用全老正軟件?

定係全open source?都是open source高手?

OS 全部正版, 其他全部freeware!!!

原帖由 zhiyin2004 於 11-6-9 00:55 發表
很多謝各位的意見:)
暫時打算趁暑假promote先買會平d

豐澤sales推介printer
-Epson ME330 $550
-ME Office 620F $888
-Stylus Office TX600FW $1388

順帶一問, 傳統有線printer定係無線好用d? ...

睇你多唔多desktop電腦同位置, 我就兩部notebook + 1台 desktop, 我用有線既, 因為又唔係成日print野, 而notebook又可攞去printer位置到print, 再唔係就落手指搵第二部機print, 而且wifi真係唔好長開/長用.....
‹ 上一主題|下一主題