用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師上課冇教,,多數留番比家長自己教
go

老師上課冇教,,多數留番比家長自己教 [複製鏈接]

原來有咁多學校d老師都係唔老套, 本先我以為係我個囝果間學校係咁, 考試前兩天先派回工作紙, 作業, 測驗卷....., 點夠時間溫呀??? 平日上堂又唔多教書, 淨係不停地比ETV d學生睇, 連功課都要家長幫手改埋. 真係唔知d咩學校, 仲話係名校. 都唔知名在那裡. 返學跟本在浪費時間.
原帖由 Vinyny 於 11-6-3 16:20 發表
冇錯! 臨考前一日先派返d工作紙、作文、作業本...
個細路識飛都溫唔切啦。我成日念到底個老師想唔想我地溫

中學生就話可以自學姐, 小學係用來打好基礎, 學校唔教好, 何來有基礎?? 中學怎能自學??? 不過, 我發現呢d情況好多時都在津校時常發生的.  如果經濟能力許可的話, 讀私校/直資的小學較為理想.  其實, 唔駛交學費, 換來老師教得唔好, 小朋友科科要補習, 條數係番度. 最慘仲係浪費咗d時間. 小朋友連玩的時間都沒有了.

我個間係津校.  私校同直資較少出現此情況.
原帖由 仔得媽 於 11-6-9 15:02 發表
我囝讀官小,越出名越多課外野攪。慢慢你就慣啦

學生上堂不停看ETV, 老師瞓覺, 唔改作業, 一年一科轉5個老師, 考試前老師可以請了成個月假, 唔會同家長交代.  雖然係唔駛我地交學費姐, 但係都唔好用呢d態度教小朋友, 浪費了他們的時間和能力.  曾經想反映比校長知, 但係怕影響小朋友, 又或者校長係知道的.  如果唔係入到嚟讀先知係差, 就算係幾出名的學校, 我都唔會比小朋友入嚟讀. 現在唯有靠自己.
原帖由 TomatoCat 於 11-6-9 09:20 發表
My kid's school teachers (right, it's "teachers") are always absent from school (on average about 2 times per week). Because of this , my kid keeps on watching ETVs at school. Fortunately, he can lear ...

你講得好啱! 真係有早知, 冇乞衣.... 如果一早知道學校係咁, 一定唔會比小朋友入去讀, 寧願讀私校.  簡直係浪費時間和精神.
原帖由 TomatoCat 於 11-6-11 22:37 發表
U will only know the school after u have joined it. 騎虎難下!

回復 3# 謙仔媽咪 的帖子

你都好呀! 雖然係又快又深, 起碼老師都肯教先啦! 我果間, 教都冇教就叫你返屋企做, 老師又唔改習作, 跟本都唔知d學生識唔識. 唉! 都唔知係d咩名校.

回復 3# 呀夢 的帖子

你講得好啱呀! 不過, 除咗PE老師之外, 我都好怕教主科的老師要負責訓導校隊, 如朗誦, 唱歌....., 老師時常失踪, 一係就遲咗嚟上堂, 到課室收完功課已打鐘落堂. 真係無眼睇.

其實, 校長點會唔知呀! 就算同佢講咗都無用, 學校心諗, 名校大把人等住讀, 配合唔到學校嘅教學方法請另搵出路. 佢地跟本唔憂無人讀.  除非真係打算唔比小朋友留係學校讀, 否則還怕影響小朋友.  真係唔知依家d名校點解會咁教學.
原帖由 kikiboy 於 11-6-12 14:01 發表
[quote]原帖由 呀夢 於 11-6-12 12:00 發表
9堂有7堂冇老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115上堂,

好有問題 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題