用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我老婆要取消個女的課外活動,是否有效? ...
go

我老婆要取消個女的課外活動,是否有效? [複製鏈接]

老婆話個女(小一)溫書時學習態度差,所以要罰佢停學芭蕾舞,繪畫,小提琴...,等佢改善後,才給她重學。這樣做是否正確?會否影響她在其他方面的學習?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆 1# nicoleyiu 的文章

如果因為真的沒時間,可以減少課外活動,不過小一應該有時間的。

如果只是懲罰,一刀停所有活動是達不到教育的目的。什么才是學習態度好?要具體,如每天讀一課書,或者一星期沒有欠交功課。我比較喜歡用正面方法,如好的,就praise下。

如果我係你個囡, 我會好唔開心, 我小五個時俾我阿媽cut左我至愛嘅羽毛球, 就算我搵晒將都冇情講, 一個升中大過天, 結果我講足20年.......haha
你不如同囡囡講吓你嘅要求, 俾d取捨佢選擇, 起碼你有俾過選擇權佢, 佢都gir d吖~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

不如你和太太一起商量一下小朋友溫習態度不好是什麼原因 ? 功課忙、太多學習所以累 ? 還是只是不積極

有沒有口頭警告 ? 或是跟女女說覺得她不積極,擔心佢學太多東西太累影響學習而要停 (即使心中是想罰女女但口中可以說是擔心佢),如果你女女想學的話,一定短期內有進步,而且可能和你們約法三章添...

cut晒d活動,小朋友唔開心,家長又唔會開心,還唔包保有改進 = total loss all battles !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我覺不應該一刀切, 除了考試成績外, 自小培養小朋友興趣亦十分重要 !

留意課外活動好多時變成了小朋友逃避溫習的借口!

縱使他們其實是不太感興趣, 只要離開家門, 不用對住書本, 就happy happy

王國長老

溫書時學習態度差,應該積極尋求改變態度的辦法, 而不是以停止課外活動作"懲罰"...

正如樓上各人所言, 這個做法弊多於利, 恐怕得不償失~

首先要睇佢係未中意個樣興趣活動,如果唔中意,cut左都冇咩用;如果中意,就更加唔應該放棄!

要學識放棄太容易,但要學識堅持,好難好難… 而家放棄左芭蕾舞、小提琴,將來就可能放棄中、英、數……

不過,如果有樣野自己中意,屋企人又可以一齊支持、一路堅持落去,有左成績,有左成功感,自然就會有更多信心,去面對更多更困難ge野!

如果個女根本唔鐘意d課外活動, 咪由懲罰變獎賞?

回覆 13# nicoleyiu 的文章

樓上的網友0既意見很好!
如果你太太不肯給女兒上課外活動,女人(其實愛子女的父母都是)最重視子女升到好中學,你對她說:成績固然重要,但課外活動可讓小朋友發展潛能,建立自信!到升中面試,2個學生成績都好,1個有課外活動,1個死讀書,你猜校長選哪個?

千萬不要 !

小朋友, 不專心的部份= 差的部份= 冇自信去做.

課外活動叻= 提高自信, 有助學習.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 35C9 於 11-8-24 03:23 發表
千萬不要 !

小朋友, 不專心的部份= 差的部份= 冇自信去做.

課外活動叻= 提高自信, 有助學習.

好似唔係咁好WOR...佢地會唔開心唔想學
‹ 上一主題|下一主題