用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

KTS 叩門 成功 [複製鏈接]

原帖由 sumyee 於 11-6-3 09:51 發表
請問有沒有小朋友在放傍後, 成功叩門KTS???

大有人在,我的小朋友就是其中之一,依家讀緊一年級。

原帖由 sumyee 於 11-6-7 09:55 發表
mchan

請問現在有什麼要準備? 6 月10日才有的報名, 約幾時有得 面試?

因為學校考試無上BK,咁耐先覆,sorry!
以我的例子,因我和老公都很喜歡KTS,所以1st round被reject後我已入信比校長說我囝囝真的很想入讀云云,大抽獎放榜後又入信希望能有2nd In,可能因為“有誠意”,到可以再報名時學校主動call 我叫我再報同埋去2nd In,跟住仲取錄埋。
如果說準備,就準備一下interview的問題吧,因為我個人認為2nd In主要是In家長,睇吓佢地夠唔夠誠意以及認唔認同學校的教學理念.......等。至於會問的問題,可睇番之前的討論主題,但唔知會否‘番炒’!

原帖由 doramami 於 11-6-9 07:33 發表
唔好意思!請問小朋友會再interview什麼?
是同校長對答,還是要考其他?
Many many thanks!

舊年的2nd In 小朋友和家長分開In, 小朋友問簡單問題和一些看手眼協調的小遊戲(唔記得太清楚),家長就安排見主任,不用見校長。今年唔知有無改。
另外,如果可以,建議父母兩個都去2nd In,以示誠意。
Good luck!

原帖由 sumyee 於 11-6-10 10:09 發表
唉, 今朝上佢網見吾到申請手表...以為 遲d先有...

無好咁快灰心住,由依家到開學日會發生好多事,經過一輪一輪又一輪既大執位後,好可能會發生你最想要的結果。So, don't give up....add oil!!!!

‹ 上一主題|下一主題