教育王國

標題: KTS 叩門 成功 [打印本頁]

作者: sumyee    時間: 11-6-3 09:51     標題: KTS 叩門 成功

請問有沒有小朋友在放傍後, 成功叩門KTS???
作者: mchan    時間: 11-6-3 12:57

原帖由 sumyee 於 11-6-3 09:51 發表

大有人在,我的小朋友就是其中之一,依家讀緊一年級。
作者: doramami    時間: 11-6-5 09:45

我都會試第二輪,因好like KTS.
上月去完開放日,更加下定決心再試一次.

想請問應如何準備?尤其仔仔不是'快'熱的,人,要warm up才可,想這是他第一輪落選之原因.
請問你去年的經驗如何?小朋友那部分是怎樣?

請賜教!萬分感激!

原帖由 mchan 於 11-6-3 12:57 發表

大有人在,我的小朋友就是其中之一,依家讀緊一年級。

作者: sumyee    時間: 11-6-7 09:55

mchan

請問現在有什麼要準備? 6 月10日才有的報名, 約幾時有得 面試?
作者: mchan    時間: 11-6-8 12:29

原帖由 sumyee 於 11-6-7 09:55 發表
mchan

請問現在有什麼要準備? 6 月10日才有的報名, 約幾時有得 面試?

因為學校考試無上BK,咁耐先覆,sorry!
以我的例子,因我和老公都很喜歡KTS,所以1st round被reject後我已入信比校長說我囝囝真的很想入讀云云,大抽獎放榜後又入信希望能有2nd In,可能因為“有誠意”,到可以再報名時學校主動call 我叫我再報同埋去2nd In,跟住仲取錄埋。
如果說準備,就準備一下interview的問題吧,因為我個人認為2nd In主要是In家長,睇吓佢地夠唔夠誠意以及認唔認同學校的教學理念.......等。至於會問的問題,可睇番之前的討論主題,但唔知會否‘番炒’!
作者: doramami    時間: 11-6-8 21:42

mcchan,

Thanks very much!
Waiting for 10/6.
So excited.
作者: doramami    時間: 11-6-9 07:33

唔好意思!請問小朋友會再interview什麼?
是同校長對答,還是要考其他?
Many many thanks!

原帖由 mchan 於 11-6-8 12:29 發表

因為學校考試無上BK,咁耐先覆,sorry!
以我的例子,因我和老公都很喜歡KTS,所以1st round被reject後我已入信比校長說我囝囝真的很想入讀云云,大抽獎放榜後又入信希望能有2nd In,可能因為“有誠意”,到可以再報名時學校主動call ...

作者: mchan    時間: 11-6-9 11:06

原帖由 doramami 於 11-6-9 07:33 發表
唔好意思!請問小朋友會再interview什麼?
是同校長對答,還是要考其他?
Many many thanks!

舊年的2nd In 小朋友和家長分開In, 小朋友問簡單問題和一些看手眼協調的小遊戲(唔記得太清楚),家長就安排見主任,不用見校長。今年唔知有無改。
另外,如果可以,建議父母兩個都去2nd In,以示誠意。
Good luck!

作者: doramami    時間: 11-6-9 11:27

非常多謝你呀!其實之前都有看過你的分享,好欣賞你的毅力,也替你高興!

頭先打去學校問過,要明天上網才有資料.
希望有機會啦!

原帖由 mchan 於 11-6-9 11:06 發表

舊年的2nd In 小朋友和家長分開In, 小朋友問簡單問題和一些看手眼協調的小遊戲(唔記得太清楚),家長就安排見主任,不用見校長。今年唔知有無改。
另外,如果可以,建議父母兩個都去2nd In,以示誠意。
Good luck! ...

作者: doramami    時間: 11-6-10 09:48

Just call the school and note that the vacanies are full this year.  

作者: sumyee    時間: 11-6-10 10:09

唉, 今朝上佢網見吾到申請手表...以為 遲d先有...

原帖由 doramami 於 11-6-10 09:48 發表
Just call the school and note that the vacanies are full this year.  

作者: mchan    時間: 11-6-10 11:26

原帖由 sumyee 於 11-6-10 10:09 發表

無好咁快灰心住,由依家到開學日會發生好多事,經過一輪一輪又一輪既大執位後,好可能會發生你最想要的結果。So, don't give up....add oil!!!!

作者: Baby Hei    時間: 11-6-10 12:50

Don't give up. My son is on the waiting list, I only received phone from KTS to register next Monday morning.
作者: doramami    時間: 11-6-10 20:15

Thanks mchan and Baby Hei!
Thanks for your support!
作者: donutshop    時間: 11-6-13 10:06

原帖由 sumyee 於 11-6-10 10:09 發表

唔好灰心, 繼續寫信表示誠意很重要, 加油!
作者: sumyee    時間: 11-6-13 10:35

多謝 donutshop and mchan

我已真誠寫了信給校長 亦希望hold 了多間小學位的媽咪盡快有所決定.
原帖由 donutshop 於 11-6-13 10:06 發表

唔好灰心, 繼續寫信表示誠意很重要, 加油!

作者: jansenng    時間: 11-7-14 00:02

小兒慶幸成功叩門KTS!很高興!今天剛註冊,星期一返預備班

藉此感謝楊校長及接見我們的老師及職員!
特別要感謝mchan及BK家長的幫助!

要堅持!勿放棄!願望定能成真!

原帖由 sumyee 於 11-6-3 09:51 發表

作者: kellylau79    時間: 11-7-14 00:10     標題: 回復 17# jansenng 的帖子

恭喜你啊!睇到你報喜我忍唔住喊!有人叩門成功即係代表我個仔無機會啦。因為寄左甘多封信但一D音信都無。
作者: jansenng    時間: 11-7-14 01:07

如果KTS真是妳的首選, 那千萬別放棄, 未到9月, 相信仍然有機會, 親手再寫信, 再一次表達妳的誠意.
作者: kellylau79    時間: 11-7-14 01:44

我都唔放棄,但唔放棄又可以點?我成日係度唸,自己好似對住空氣寫信甘,根本唔知校長有無睇。每日望住部電話希望會響,但永遠只係廣告電話。好事永遠輪唔到我。可能我已經氣數以盡了。
作者: oscarmama    時間: 11-7-14 09:22

Kellylau79

如果你真係對KTS咁迷戀,開學後仲有機會,吾好咁灰心,機會是留給有準備的人。
作者: phoebe-lily    時間: 11-7-14 09:47

Kellylau 79

係呀, 開學后大有機會會有人退學. 現在襯暑假裝備好小朋友吧!

原帖由 oscarmama 於 11-7-14 09:22 發表
Kellylau79

如果你真係對KTS咁迷戀,開學後仲有機會,吾好咁灰心,機會是留給有準備的人。

作者: jansenng    時間: 11-7-14 11:11

Kellylau 79,

我可以告訴妳,校長係有睇!
我當時同妳情況一樣,不斷寫信叩門,都冇消息,打電話問學校,永遠都係個句:full曬!」 好灰!好絕望!當時日日好似度日如年,見到人地叩到心儀的學校,心情真是不好受,我同個仔講:「阿仔!我地寫左好多封信比校長都冇用!我唸我要放棄!」阿仔竟然好樂觀話: 「吾好灰心!你要繼續寫信!仲要日日寫呀!」於是我就將呢件事寫落封信度,俾校長知道妳真係有誠意!

仲有,好同意phoebe-lilyy開學后大有機會會有人退學. 現在襯暑假裝備好小朋友吧!

The game is not over!
作者: ktysky    時間: 11-7-15 01:16

The Principal did read the letters.

When KTS offered a seat to my daughter (she was on waiting list), the school staff called and told me that “After the Principal read your letter and updated information, she decided to grant a seat to your daughter.”  

When submitted the waiting list candidate application few days after lucky draw result announced, I didn’t have confident that KTS would grant a seat to my daughter. Since I didn’t know how many kids were on waiting list and if my girl was in the first batch of it, I wrote a letter with updated profile to the Principal. Hope that it could let the Principal know how eager we would like to study in KTS.

Therefore, don’t give up, be prepared and well-equipped your kid when opportunities come.
作者: Fionyiu    時間: 11-7-15 23:49

Don't give up.  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5