用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Convent or Marymount
樓主: DeeDeeY
go

St. Paul Convent or Marymount [複製鏈接]

原帖由 ukodelechan 於 11-6-6 18:20 發表
Marymount 係要主動同有鬥心,較好勝的女孩。因為佢地好注重其他課外活動的發展,至少都要成績ok,音樂同體育都有一樣野叻。加上佢地之間都鬥得幾厲害,同埋女仔大多好有性格,可以話寸,或者係有自信。雖然課程唔係好深,都算係輕 ...

Well said.

spcs是英小, 小朋友英文好好

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Heard from friend who's got a daughter studying in SPC, saying that St. Paul Convent's Secondary school is not a through train school anymore.  
So check that carefully if you take SPC due to through train school sake.

原帖由 AnotherHalf 於 11-6-6 22:39 發表
Heard from friend who's got a daughter studying in SPC, saying that St. Paul Convent's Secondary school is not a through train school anymore.  
So check that carefully if you take SPC due to through  ...

feeder school only

原帖由 Yiu1710 於 11-6-6 23:02 發表
不要想太多, 還原基本步, 妳最初報St. Paul Convent 係為咩? 做個 backup?

讀左幾年,相信你同囡囡都對學校有一定認識, 要從新適應未必是好事, 如果不是$$,我會選擇St. Paul Convent. 升中又唔洗煩,學生質素平均. MARYMOUNT係派位,質素參差d. 如果選擇spcs, 相信日後既路會易行d.

原帖由 DeeDeeY 於 11-6-6 13:31 發表
請問呢位心理學家理據係咩,可以詳細講下嗎?

會考成績,真係MSS 好過SPC ?我聽到嘅係相反。仲有 MSS 係味重係文強理弱(我以前讀係咁)?

MPS課程係咪真係好輕鬆?我以前係中學讀就一D都唔輕鬆。如果小學鬆中學緊,學生會 ...
..

其實, 我係唔應該咁公開在這裏講關於我位心理學家對 Convent 同 Marymount 嘅理據, 我亦怕惹麻煩同得罪家長!  我只可以簡單引述佢同我講佢有幾個 case嘅女仔就係在 Convent 頂唔住 d 壓力和老師, 讀得好唔開心所以最後都要轉校.  當中因有些去了 Marymount, 所以佢跟進後知道她們讀得好開心.  不過, 這只是套用在"個幾個女仔"的身上......

當時我聽完就開始四出打探, 幸好兩方面的家長也認識不少.  一直我以為兩者的成績會有段距離; 但是有很多家長講原來兩間學校的成績近年不相伯仲,亦係他們教我從其學校的報告中可看到舊年的會考成績.  作為一個中肯的家長, 當然唔可以單看一次特出的成績下定論; 正正是我想帶出其實 Marymount 越追越貼, 兩間學校的成績都差不多咁好啫 !

我都係 St Paul 系的家長, 所以亦好了解學校的校風和學生, 以及家長們的心聲及感受.  

每個小孩子的性格和能力都不同;  每個家長對學校的要求和祈望也不同,  我最緊張係想阿女有個快樂的 school life.........我只是有感而發, 在此表達我的意見而已 ! 衷心希望你囡囡將來無論讀哪一間都開開心心 !!

好多謝大家嘅意見

好多謝大家嘅意見。
之前填表,我同老公講笑如果跨區咁好彩都中,梗係個天整定叫女女去讀,所以中就一定要讀,當時完全冇諗過真係會中。
到近排成日聽到SPC課程愈來愈深,直上中學唔係必然,真係有D担心。點知嗰天突然俾個choice 我,兩間各有各好,對SPC有3年感情,對MSS有舊生情結,所以唔知點揀,好煩。

不過你預左Marymount辛苦,壓力大。但若果女兒都係tough,同埋aggressive就 ok。

否則st. paul's convent係唔錯的選擇,加上女兒有同學一起。

我係spn 家長,比着我都唔知點選.
從經濟角度 : mss 係唔洗$,但spc 係米真係貴到難以負擔?
學術 : 我相信大家都差唔多,如果有人硬說mss 好過spc, 我諗好半"袖"郩無,亦應該影響唔到佢入u 機會。
英文 : 我相信由小浸大比中學先谷一定運用得好,個別例子一定有,但唔多
原校升中比率 : 我唔點理會,因為成績跟唔上硬上中學都只係捱打,所受壓力重大
心理 : 對我而言,spc 較好,因為同學們早已認識,適應會較快。但你唔同,你係mss 舊生,如選mss 會有共同話題,感情應該會比人好

I've the same case with you. Have you make a choice yet?

其實兩間都TOP,要睇女兒性格同類形,因兩間學校Style好唔同,女仔train得都好唔同。

其實兩間都TOP,要睇女兒性格同類形,因兩間學校Style好唔同,女仔train得都好唔同。

聽說大部份spc 的學生都是靠外面補習, 在學校又有分有錢人和窮人黨派, 是嗎? 老師serious 嗎?

I also given up a private school for an aided school...$$$ is a factor but also I can go back to the private school after I found out that if my son does not make it in the aided school...He was doing very good in his 1 year nursery & 3 years of kindergarten but having to pay for the next 6 years...is a very heavy bundle besides this year, there is not as many classmates staying on the primary school so I took a chance.  Hope you make up your mind soon...any way we all want to make the best future for our children but we don't know whether "this best choice" in fact is really the best choice as we only live once & there is no turning back.

其實大部分Marymount都係有家庭背景,Marymount比SPC仲要貴族,除左小部分派位個d

回復 4# ukodelechan 的帖子

回復 4# 花花公仔 的帖子

Not sure if any "noble" level found in secondary. Up to this moment, I don't feel any noble in SPCSPR.

醒目開學勳章

叻那一批全部唔是靠去補習社,靠上堂留心聽書,同閱讀大量課外書。

大部份家長都好低調,衣著簡單,返學都唔準帶貴重物品。返學無同學同你傾有幾有錢,通常都是傾邊本書好,最近有甚麽新書。我想黨派是分有返工同無返工,無返工那一批堂送完返學會一齊去食早餐,有返工都急急腳走,邊有時間一齊。
‹ 上一主題|下一主題