用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35區統一派位情況 ?
go

35區統一派位情況 ? [複製鏈接]

其實這區競爭都好大 , Top 的天神和紅馬的位又唔多,  我本人派到最唔想派到的2間學校的其中一間 "葛量洪" ,  真係心都灰呀 ! 不知大家又派得如何呢?  是否公佈的首3志願呀 ?
   0    0    0    0

原帖由 小伊 於 11-6-21 01:05 發表
黃宣有不少新移民子弟,當然其中亦有些是優異的學生。只不過父母的教育水平有限,管教方式亦不一樣。

唉,我的水平也有限,HKCEE不合格  >_<

醒目開學勳章

回復 115# 饅頭媽媽(町) 的帖子

我果日自己應該唔會去, 我會揾我老公去, 因為請唔到假.

回復 113# sumyau 的帖子

咁你地大約幾點呀???如果你地早我就早啦~~反正我都要帶埋佢去度身買校服~因為佢返下午班~~

饅頭Renee2005年1月23 日出世3 .58kg

請問黃宣後補位是否已通知呀 ?

黃宣有不少新移民子弟,當然其中亦有些是優異的學生。只不過父母的教育水平有限,管教方式亦不一樣。

哈哈~~唔係呀 我係坐係一家四口前面~~~我好肥架著黑色衫好易認~~~~個曳曳小朋友係我前面~~hahaa~~你地七月五號會幾點返去呀 不如約埋一齊相認下啦~~^^等d小朋友都可以交流一下~~~

原帖由 Ivy.cheung 於 11-6-20 16:47 發表
饅頭媽媽(町),
我諗我係你後面再後面果個啦 (即後你2行). 你哋係咪一家4口, 媽咪同大女去完洗手間, 就到爸爸同細女去洗手間呢 ? 你囡囡好靚女呀. 其實我望咗你哋好耐, 但又唔確定, 所以唔無出聲同你哋打招呼. 見到 ...

醒目開學勳章

饅頭媽媽(町),
我諗我係你後面再後面果個啦 (即後你2). 你哋係咪一家4, 媽咪同大女去完洗手間, 就到爸爸同細女去洗手間呢 ? 你囡囡好靚女呀. 其實我望咗你哋好耐, 但又唔確定, 所以唔無出聲同你哋打招呼. 見到你隔離又係朋友, 後面又有朋友, 好勁呀.

原帖由 饅頭媽媽(町) 於 11-6-19 17:56 發表
parco~~我係坐係果兩個好嘈既小朋友後面個媽咪囉~~~我都忍唔住出聲話個小朋友叫佢安靜d~~最後佢呀媽摑左佢一巴先停左落黎~我見到果刻都嚇一嚇~因為我見過媽媽打個小朋友 個小朋友冇喊....淨係停左....(可能我未試過 ...

原帖由 hugub 於 11-6-20 10:14 發表

Katrinafu:

18/6 我同你一樣咁趕, 上午黃埔宣道家長會加閱卷日, 下午2:30pm真光家長日加表演, 你就上午真光下午黃埔宣道,我趕到件衫有汗味

Hugub ...

係喎 , 你大的小朋友是黃宣喎  , 我那天3間叩門呀 , 另外上午TL 家長會由爸爸負責, 下午是統一派位的學校家長會, 不過沒有去這間啦.

原帖由 katrinafu 於 11-6-13 19:11 發表

我都沒想過原來爸爸都有研究 ,  原來他早幾年前帶個客去日本時 , 個客買了一個背囊要HKD 3000幾 , 個客解釋比他知那些物料和功效 , 他咪識囉.   

我未知呀 , 叩唔到津小就會讀真光囉 .
真小係我想要的嘢 , 只是 ...

Katrinafu:

18/6 我同你一樣咁趕, 上午黃埔宣道家長會加閱卷日, 下午2:30pm真光家長日加表演, 你就上午真光下午黃埔宣道,我趕到件衫有汗味

Hugub

parco~~我係坐係果兩個好嘈既小朋友後面個媽咪囉~~~我都忍唔住出聲話個小朋友叫佢安靜d~~最後佢呀媽摑左佢一巴先停左落黎~我見到果刻都嚇一嚇~因為我見過媽媽打個小朋友 個小朋友冇喊....淨係停左....(可能我未試過咁樣打呀囡)
果日流程有d混亂 校長都有提及佢冇諗過有咁多後備生~~同埋一開始唔應該係地下個到等左先 應該分流左人群先 一group group咁~~我估佢地真係冇預過自己學校有咁多人叩門先最真~因為校長咪叫我地準小一家長企起身既~但係企起身既真係比叩門既家長少好多~~~
我都想睇spi 書包 但好多人拎住d 可以試既書包 所以我都試唔到放棄走lu hahaha~

回復 1# ParcoBabyBaby 的帖子

YES LA...真係好亂, 我之前去另外兩間叩門, 安排得好好的, 我係第二組, 老師話可以去後面取個LABEL等約見時間, 見到好混亂...第一個感覺有D失望...
~只要有夢想,凡事可成真~

我覺得兩睇
一來就係費事開多一次家長會; 二來, 比D準家長見到甘多後補生,呢間系好野來的感覺; 我個人只覺得一個亂字。

我個人也覺今日好混亂 , 也令我感到將所有已註冊的家長及叩門的家長group 埋一齊, 有一做勢的感覺 .(不喜勿插)

我也明白到學校只是想一次過開家長會, 我是是理解的 , 但安排上真的很混亂囉.

嘿嘿。 我今天坐第一行; 第3行有2個小朋友不斷玩同嘈; 校長說要有專用人, 不要人講佢又吾聽,就系講果2個小朋友 (唉)
講真,今天比我感覺安排好混亂,好吾自然; 最沒想過是, 有甘多小朋友爭後備生個位,真系嚇死

還有, 買左SPI 果個S碼書包(無公仔果個) 298真系幾OK, 不用再去JUSCO 找了。呵呵

簽名被屏蔽

今日上完家長會~聽佢地教學概念都幾好~明顯校長一路都推進緊間學校~
之前識得一個黃宣小六學生 佢話佢d同學同佢派位都ok~佢就派左聖母書院(當然都好睇小朋友個表現)今日識左個家長佢囡囡入面讀緊二年級 都好多功課 一日有八至九樣 佢話都幾嚴厲~但老師好有愛心 所以個小朋友話好鍾意返學~~

想請問, 黃埔宣道係傳統教學, 還是活動教學的模式較重?

我想揀間校規較嚴, 學術上較谷的小學, 希望小朋友可以上到傳統英中....黃宣是否好選擇呢?  它的升中派位大家覺得怎樣?

回復 39# 咕怪媽媽 的帖子

請問上一年紅馬2nd int 是問什麼及要考試嗎?
‹ 上一主題|下一主題