用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35區統一派位情況 ?
go

35區統一派位情況 ? [複製鏈接]

我第一志願揀左黃埔宣道~~中左~^^

饅頭Renee2005年1月23 日出世3 .58kg

我唔知奉x有幾好 因為我冇去學校了解 但我多數去睇學生返學放學既情況去睇下間學校係咪我想要 我見過多過十次左右~奉x既學生(應該係高年級d)第一次係o見係小巴 一男一女只係十一 二歲坐最尾行攬住錫....好驚~~之後湊囡囡等校車返學早上又見過三五成群 有d著校服同冇著校服既男仔搭晒膊返學...好親密果d...我就決定左點都唔會揀呢兩間奉基~~(所以都考定間私校做back up)
再說 有d朋友仔女係宣道讀 都話老師同校長有愛心~而且課程都唔淺架~~小朋友既成績爭得好緊~同埋我有留意學生呢d習慣 佢地放學返學多數有家長接 比較乖~有次我去學校拎表 咁岩佢地lunch time~自由時間 係學校既小朋友都好乖好自律~所以我覺得好開心派到呢間學校~~^^(純粹個人意見~不喜勿插)

原帖由 hahahaking 於 11-6-5 07:44 發表
黃埔宣道唔係比奉基千喜差咩?

點解我冇揀天神做第一~~因為我囡囡本身讀協幼~睇下學校會唔會有機會比囡囡叩門~同埋自己係基督徒 希望囡囡可以係基督教學校既環境成長~

真係開心喇sumya~ ivy~ParcoBabyBaby 大家小朋友可以做同學仔~你地係咪唔會諗住轉~定係仲會去叩門第二間呀???我就要睇返協恩會唔會有位比囡囡叩門(因為係老師抽人去小學in架 聽聞~~冇得自己去叩 所以我都好隨緣~因為我囡班上都係中間果d 唔係top~所以我諗機會都好微~~)睇下我地6月18家長會有冇機會見下面~~~

回復 44# sumyau 的帖子

sumyau~parcomama~
我都好易認 我肥嘟嘟著黑色衫 個囡叫饅頭就係我喇~~

試下去培道呀~我囡本身都收左架 不過派到黃宣 我就冇去註冊喇~~佢地應該都有位架~~~
聖提摩太唔係唔好 只係佢唔夠出名所以攪到收生不足囉~加上呢幾年可能多左好多新移民 所以就有好多入左呢間同葛亮洪~~所以未見得聖提摩太有乜唔好~~~

原帖由 iwff 於 11-6-8 13:21 發表
我朋友個仔派左第5志願 - 聖提摩太, 佢勁唔開心, 周圍扣門, 請開聖提摩太是否麻麻架?

我朋友又冇私校 back-up, 唯有試下林文燦有冇位啦。

iwff

原帖由 sumyau 於 11-6-9 10:43 發表
我成日將個女個頭札到好似備雷針咁架!因為上星期假期,去0左3日大嶼山暴哂(由朝哂到黃昏),所以我同個女都黑黑地!應該幾易認!我女叫悠悠英文名zoe!好高興認識你地!仲有,今日發現,紅磡街市有宣道運動衫賣,校服就無問有無得賣!^_^ ...

咁攪笑~~咁你地會去街巿買定係學校訂校服呀~~??仲有你地會帶飯返學食定訂餐呀????我諗緊帶飯定係我lunch拎飯比佢好~~好煩惱~~唔想佢訂餐 因為我囡食飯好慢架~如果自己煮可以比少d佢食少d~~

haha都好喎一齊買~~你係咪住附近呀~不如帶飯返學食好似健康d~~今日黃宣打左電話黎講18號2點家長會 我問佢係咪要果日訂校服同買書 佢話唔係 只係比資料我地 同埋8月有個小一適應英語日營(唔知有冇聽錯日營 因為當時我個地方好嘈haa)佢話到時家長會會介紹埋~~~

原帖由 sumyau 於 11-6-10 10:09 發表
我應該會街市買校服因為可以摸下質地同平d,只係驚色差真的大,學校唔承認!另我會訂餐!咁你會去邊度買校服?你估如果我0地約埋一齊(3、5、7個小朋友一齊去街市買,會唔會再平d呢?)hahaha   ...

回復 82# sumyau 的帖子

我都去拎個spi d書包 係勁重囉~我都覺得lego幾輕 但係佢d款色呀囡冇興趣~~有個朋友仔用seven好好用 但係勁貴 九百幾蚊個書包=.=我就未必會買~~饅頭話想要有公仔既書包 咁佢第一年讀小學都係比佢自己揀啦 返得開心d 嘛haha有公仔書包我見都有護背 應該都ok掛~

ivy:唔緊要啦 都係提返你下星期六返去學校家長簡介會~~^^到時見~~

回復 84# sumyau 的帖子

哦~有分碼架 我去jusco睇又冇留意咩碼 一拎上手好似己經裝左幾本書咁我就冇理佢tim~haha~遲下暑假jusco應該會放晒幾個牌子d 書包出黎賣~到時去睇下先~

回復 86# katrinafu 的帖子

哈哈~~爸爸好有研究喎~~早d買係會齊d~~~咦咦~咁你而家係讀邊一間呀???

回復 88# katrinafu 的帖子

咁祝你叩門成功~我地可以一齊做同學仔啦~^^

回復 91# sumyau 的帖子

我尋日去dr.kong睇中左個書包幾好架~知唔知dr.kong好冇用呀?

回復 97# katrinafu 的帖子

係呀好谷~同勁多功課~~所以我都冇揀呢一間~因為如果揀天神 我不如揀返協恩~~大家都係谷~~

今日上完家長會~聽佢地教學概念都幾好~明顯校長一路都推進緊間學校~
之前識得一個黃宣小六學生 佢話佢d同學同佢派位都ok~佢就派左聖母書院(當然都好睇小朋友個表現)今日識左個家長佢囡囡入面讀緊二年級 都好多功課 一日有八至九樣 佢話都幾嚴厲~但老師好有愛心 所以個小朋友話好鍾意返學~~

parco~~我係坐係果兩個好嘈既小朋友後面個媽咪囉~~~我都忍唔住出聲話個小朋友叫佢安靜d~~最後佢呀媽摑左佢一巴先停左落黎~我見到果刻都嚇一嚇~因為我見過媽媽打個小朋友 個小朋友冇喊....淨係停左....(可能我未試過咁樣打呀囡)
果日流程有d混亂 校長都有提及佢冇諗過有咁多後備生~~同埋一開始唔應該係地下個到等左先 應該分流左人群先 一group group咁~~我估佢地真係冇預過自己學校有咁多人叩門先最真~因為校長咪叫我地準小一家長企起身既~但係企起身既真係比叩門既家長少好多~~~
我都想睇spi 書包 但好多人拎住d 可以試既書包 所以我都試唔到放棄走lu hahaha~

哈哈~~唔係呀 我係坐係一家四口前面~~~我好肥架著黑色衫好易認~~~~個曳曳小朋友係我前面~~hahaa~~你地七月五號會幾點返去呀 不如約埋一齊相認下啦~~^^等d小朋友都可以交流一下~~~

原帖由 Ivy.cheung 於 11-6-20 16:47 發表
饅頭媽媽(町),
我諗我係你後面再後面果個啦 (即後你2行). 你哋係咪一家4口, 媽咪同大女去完洗手間, 就到爸爸同細女去洗手間呢 ? 你囡囡好靚女呀. 其實我望咗你哋好耐, 但又唔確定, 所以唔無出聲同你哋打招呼. 見到 ...

回復 113# sumyau 的帖子

咁你地大約幾點呀???如果你地早我就早啦~~反正我都要帶埋佢去度身買校服~因為佢返下午班~~

‹ 上一主題|下一主題