用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺= 喇沙小學' ??
go

陳瑞祺= 喇沙小學' ?? [複製鏈接]

係 教統局 website 裡面:  '陳瑞琪" 只顯示 '陳瑞祺小學' ,沒有 "喇吵" 。

但為甚麼 CSK 自行在校網內加了 "喇吵"?
令很多人以為他們是-樣

0    0    0    0

醒目開學勳章

吓?兩間學校d師資、學生家長嘅質素都差好遠喎!
佢哋只係教會同名稱,辨學團體都唔一樣!
我惗唔會有人入咗csk就以為自己入咗"喇沙"!

醒目開學勳章

CSK全名是陳瑞祺(不是琪)(喇沙)小學
點解一定是學校特登在網頁內混淆家長,而不是網上資料有誤呢?

剛check過教育局(不是教統局)的網頁,資料是正確的。
http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=KLR

請問兩間學校d師資、學生家長嘅質素有什麼分別呢?

原帖由 小伊 於 11-6-5 18:10 發表
請問兩間學校d師資、學生家長嘅質素有什麼分別呢?

基本上沒有分別。

對某些追捧名校的家長,自然會主觀地認為喇沙比陳瑞祺好得多,這樣想只顯得這些家長如何地無知。

此外,由於一半學生是大抽獎,任何階層家長的子女都有機會入讀(別忘了有不少人是借地址抽喇沙),家長質素沒有保證。

無論入哪一間,除了虛榮感及校舍有不同,其他都沒有分別。

原帖由 天瑜 於 11-6-5 15:09 發表
utcat,

您真係勁!  特登開個新A/C來笑人!

樓主只不過是用"很多人"這個代名詞來代表"我"?

我都係CSK舊生,而我認識的街坊朋友都冇人以為係咁!

飲大左定想大左!?

QUOTED:

令 ...

原帖由 DaddyX 於 11-6-5 19:19 發表
我都見過Dforum有好多人講佢地識的陳瑞祺(喇沙)學生 or 畢業生 被人問讀邊間都會話 "喇沙",只有被人再問究竟是陳瑞祺(喇沙)定喇沙先會講明

我相信佢地自已是相信呢2間係無分別的 ...

我認識嘅陳瑞祺(喇沙)學生(俗稱水記仔)又唔會話自己係喇沙畢業喎,佢哋一定話自己係水記畢業,唔會同喇沙扯上關係。你响forum聽到嗰啲應該係流料。

其實喇沙只係一個天主教修會嘅名,就好似慈幼會、道明會、耶穌會、方濟會等等,喇沙會又唔係咩品牌,有咩需要要滔佢光?

deleted.

deleted....

aii..連自已學校個名都講唔清楚...依家d學生.........真係

quote: "親身經歷在34網的範圍,問3個穿校服裙約四年級女生係邊度返學,其中一個女仔答讀"喇沙",我O晒咀心唸乜"喇沙"唔係男校咩?!十秒後先唸度佢應該係"陳瑞祺"學生囉。"

原帖由 bb11111 於 11-6-5 23:33 發表
親身經歷在34網的範圍,問3個穿校服裙約四年級女生係邊度返學,其中一個女仔答讀"喇沙",我O晒咀心唸乜"喇沙"唔係男校咩?!十秒後先唸度佢應該係"陳瑞祺"學生囉。 ...

由於工作關係,幾個月前我曾到陳瑞祺小學跟該校高小學生接觸,當問到他們讀哪一所學校時,他們都異口同聲說陳瑞祺小學。
誤說自己就讀喇沙的,為數不多。

若果對哩間小學有認識的會知道以前學校衹叫陳瑞祺小學,後來學校搬遷後改跟中學一樣,加咗"(喇沙)"。學校網站內有關學校歷史已講清楚。辦學團體一路都係喇沙會。

若果有混淆,咁中學混淆咗40幾年喇。學生對自己學校的名稱同背景唔清楚,真令人失望。若果以為有喇沙兩個字係叻啲,咁就係無知。

原帖由 happy2010 於 11-6-5 08:06 發表
係 教統局 website 裡面:  '陳瑞琪" 只顯示 '陳瑞祺小學' ,沒有 "喇吵" 。

令很多人以為他們是-樣

陳瑞祺是何文田區其中一間受歡迎的小學,這是因為學校做得好,是不可置疑的事實。
當然一間是地區小學,一間是頂尖名校,又如何去將兩者相提並論?要知道頂尖名校自有一套遊戲去"優化"自己的學生。並不是入了去,就一天光晒!還要為小朋友往後六年如何保持"優勢"而奔波!

兩回事。但陳瑞褀也是一間好的小學。

喇沙兩個字,並不是代表一所名校,而是代表喇沙的精神。因此,我們和喇沙的校歌也是相同的,同樣歌頌喇沙的精神。
我校已建立近40年,在34網是受歡迎學校之一,收生方面不成問題,並不需要混淆家長,一般家長也不會被混淆。

突然好奇想想:不知瑪利諾神父、官塘瑪利諾、新界喇沙、幾間聖若瑟津校......會否因校名而被混淆呢?

回覆 18# happy2010 的文章

有些人理解力有問題才會以為其他人會分不清帶有(喇沙)稱號的學校, 校網地區都不一樣, 難道派了新界喇沙的會跑到九龍塘上課嗎?
令我想起港島和九龍兩間法國醫院, 它們的名稱都全不一樣, 只是人們一貫以來的稱哹啫
‹ 上一主題|下一主題