用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺= 喇沙小學' ??
樓主: happy2010
go

陳瑞祺= 喇沙小學' ?? [複製鏈接]

其實對於稍有留意中小學嘅家長,都知道以喇沙冠名的學校不只一間。正如瑪利諾、聖保羅及聖若瑟等等,根本無需排擠他人!

若daddy x 是5 甲之內的家長或畢業生,其質素真係有目共睹!

原帖由 utcat 於 11-6-5 14:50 發表
吓?兩間學校d師資、學生家長嘅質素都差好遠喎!
佢哋只係教會同名稱,辨學團體都唔一樣!
我惗唔會有人入咗csk就以為自己入咗"喇沙"!

兩間學校d師資、學生家長質素都差好遠喎!
大家都係以大抽獎方式收學生, 唔明白閣下點解會覺得學生家長既質素會差好遠呢? 難道你兩間學校既學生家長都有認識? 咁樣一竹竿打晒一船人既講法似乎十分唔妥當喎, 我相信每一間學校既家長都對自己既小朋友有相同既期望同愛.
陳瑞祺跟本唔需要去佔任何學校既光, 在34區內已是好多家長既第一首選, 就算20分都唔會有必收既把握.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 utcat 於 11-6-5 14:50 發表
吓?兩間學校d師資、學生家長嘅質素都差好遠喎!
佢哋只係教會同名稱,辨學團體都唔一樣!
我惗唔會有人入咗csk就以為自己入咗"喇沙"!

都唔係姐, 我都知喇沙書院都有收CSK的學生, 津校學生大多質數差唔多, 有好叻又有好差, 參差不齊!

根本不用比較,事實上喇沙是勝一籌的,但這並不代表CSK差到要用喇沙兩個字去誤導家長(樓主開標題的原意)。其實每間學校都在教育上付出過貢獻,我們都應該給予尊重。

教育局網頁清楚寫着:

"陳瑞祺(喇沙)小學"
"CHAN SUI KI (LA SALLE) PRIMARY SCHOOL"

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=510&langno=2&inMode=2&scrn=511420000123

做人家長淆亂視聽不太好吧,香港人不是無知,只是總愛人云亦云.

樓主相當無聊
你是喇沙定陳瑞祺定 2 者都不是?
唯一感覺你狗眼看人底
入到所謂"名校"就高人一等一世無憂?
你點做家長?點教好你 ge 小朋友?

好可悲, 竟然有人咁樣為一個校名既單打一間好學校!
係入左頭5大名校又點? 入左1間排名150名外既學校又點?

名校唔會出壞份子嗎?
排名不好的學校又一定出唔到好學生嗎? 倣

正所謂, 入到好學校, 都要有好父母和好老師去教導學生.

為左一個名稱而用白鴿眼睇人的人, 有無諗過, 你亦被人用白鴿眼看待??

醒目開學勳章

原帖由 DaddyX 於 11-6-11 16:08 發表

無人講過5甲學校不會出壞學生
但見到以上呢個comment ,
排名上有好大不同了而補充一些資訊給其他家長
咁都要殺人? 講到白鴿眼咁嚴重 ?!!

DaddyX,你誤會了
相信唔係話緊你,大家只是針對誣捏CSK自行在校名上加上喇沙去誤導家長的言論。而你的資料是中學的排名,與我們小學沒有直接的關係。
至於你担心有家長被誤導而報上一些中學數據以定學校的實力和質素,這關乎升中問題,如到了小六仍分不開兩校,真是無話可說了。

原帖由 天瑜 於 11-6-11 16:32 發表
有在香港读中学都大有可能读过"差不多先生"。凡事差不多!

身为家长都如此懒惰,看看小学概览都懒得,之后的事情,已经不能想像了!

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006051802302 ...

懶惰又未必,你不見過億六合彩有幾多人排隊買,你引伸的"差不多先生"太文謅謅la,貼題d用呢句"憎人富貴厭人窮"ah.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 11-6-11 17:14 發表

Red兄/姊,

我以为已经好刺激tim!

您对!"憎人富贵厌人贫"贴题些!

您很棒!

你過獎la,我都知自己無品,不過有時總要有人出來做醜人,才能平衡香港這個奇怪社會ge.

‹ 上一主題|下一主題