用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺= 喇沙小學' ??
樓主: happy2010
go

陳瑞祺= 喇沙小學' ?? [複製鏈接]

貢獻勳章

我在1981年入讀陳瑞祺小學,當時的校監係基督學校修士會賀文修士(Brother Herman F.S.C.,即係喇沙會),而在學校的牆壁上係寫上 "陳瑞祺小學 ,喇沙會主辦   Chan Sui Ki Primary School , Conducted by De La Salle Brothers"。即係話呢間學校係由喇沙會辦學;另外,佢0既中學,即係陳瑞祺(喇沙)書院,就幾十年來都係呢個校名。如果真係小學/中學 "盜用" 或者 "非法使用" 喇沙呢個名字,相信喇沙會唔會就手旁觀。

至於兩校師資或學生或家長質數,是否真的天與地?我可以講,兩間學校都有叻人,兩間都有百厭仔。住屋村的未必有工人"使",亦未必有錢補習,但可能媽媽可以每日親自照顧小朋友,而小朋友亦較生性;住九龍塘的雖有工人,但小朋友可能一放學就將書包拋落地要工人執。呢D只係比喻,即係話屋村都有狀元出,不過佢地行的路會較崎嶇,但當遇到錯折時,亦可能較懂得處理;相反錢來張手的小朋友,乜都好順,但一後遇到難題時,往往不懂應變。

至於教學質數,有人話 CSK 無咁好,亦有人話 LS 老師唔教書。我就睇唔到啦。早幾年我有回母校探校長老師,亦同學生傾過計 (亦有暗中觀察學生),覺得學生有禮貌。成績方面始終要睇學生本身,再睇埋家庭的支援。唔識又無人問,又無補習,緊係差一點;另一方面,喇沙的小朋友無疑係較"老成",可能係家庭支援不同,生活層面亦有差異,所以給人較"高貴/名牌"的感覺。

作為一個陳瑞祺舊生,支持母校在所難免;我從未話過自己係喇沙仔,就算在朋友面前,我都會話自己係陳瑞祺畢業,我一D都唔覺得失禮 !

原帖由 DaddyX 於 11-6-11 17:29 發表

開頭看不到呢個係樓主
真sorry
似乎佢真係一心呢攪事
大家要大插樓主請繼續

小事一樁,無傷大雅.繼續只是浪費時間,對嗎?

joeymt爸爸講得好,我支持你
況且陳瑞祺嘅學生喺體育方面都不比St Joe或喇沙輸蝕。St Joe同樣一樣有學生講粗口,喇沙一樣有學生行為不檢。
樓主同utcat擺明攪事,我都未聽過有陳瑞祺嘅學生扮喇沙仔。

貢獻勳章

死啦,你所講的兩間學校,我個仔都讀過,不過在前者讀了一年才轉去後者.........但係我個仔無講操口,亦無工人。因為我無錢,我都係何文田村大,雖未係社會棟樑,但亦無違害人間。

聽其他媽媽講,話而家CSK,20分都唔係入緊,這點與喇沙相同。起碼,想入CSK的家長,斷估唔會去何文田村住;但根據政府統計署話,每年小一入學 41區,都唔應該有咁多適齡的小朋友,即係話......

咁邊D家長高貴D,邊D家長誠實D ???

兩間學校都好,小朋友知鬼乜野係名校咩! 都係大人講嗟! 最緊要小朋友讀得開心,讀得掂。如果讀唔上,幾"名"都係假 !
‹ 上一主題|下一主題