用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4/5月皇家試成績分享
go

4/5月皇家試成績分享 [複製鏈接]

有冇人分享呀,我地仲未出成績呀,你地隔幾多星期出result嫁?
   0    0    0    0
wbmom

成人學彈最緊要唔好半途而廢!! 加油!!

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-3 09:20 發表

不過有時佢地又唔多唔少比左自己壓力(如果打算參加考試o個批),我要花好多時間同佢地減壓

要做好一件事,一定有壓力!

依家嘅小朋友都唔識得去珍惜現在所擁有嘅嘢,所以我經常要灌輸呢類訊息俾阿仔:‘幸福唔係必然嘅,要學懂珍惜現在!’

原帖由 stinkyrabbit111 於 11-7-3 08:11 發表
yes, 成人學琴其實真係好辛苦, 返完工好tired, 都盡量squeeze time practice 少少, 我通常趁囡囡食飯時, 因為佢食得慢, 而我就用5min時間快快食完..之後再等囡囡訓咗再practice

之後用了一個方法, work咗 ...

所以有時d 年輕學生成日抱怨冇時間練琴,我覺得係視乎你有冇心去完成呢件事,肯唔肯去犧牲自己其他的時間
弓起你阿!

原帖由 fcbttkw 於 11-7-2 23:56 發表

成人學嘢,要學得成功,真係好講毅力和決心!

不過有時佢地又唔多唔少比左自己壓力(如果打算參加考試o個批),我要花好多時間同佢地減壓

回覆 108# fcbttkw 的文章

yes, 成人學琴其實真係好辛苦, 返完工好tired, 都盡量squeeze time practice 少少, 我通常趁囡囡食飯時, 因為佢食得慢, 而我就用5min時間快快食完..之後再等囡囡訓咗再practice

之後用了一個方法, work咗一陣, 好好笑,就係practice時掛個牌喺身上寫住"do not disturb"..不過喺屋企practice, 都覺得好對唔住囡囡...有一日佢同我講, "好唔開心, 無人倍我, 得我自己一個...." 不過都有得著, 因為我成日雄心壯志同佢講"我要努力practice piano" 佢而家有時又會雄心壯志咁講"我要努力practice好violin" 仲要jar晒拳頭果隻..

near exam, 直情要出去book琴房practice...

我都有想過跟埋阿仔學,但手指唔聽話,又的唔起心肝買個靚的4/4(實在已對琴聲有要求,已不能認受太難聽的琴),所以我都很佩服成年人考到8級,
wbmom

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-2 23:47 發表

係阿,真係好難得,上年11月有另一個甚至係爸爸級的,都叮..好佩服佢地!

成人學嘢,要學得成功,真係好講毅力和決心!

原帖由 fcbttkw 於 11-7-2 23:41 發表

在職成年人考到如此成績,真是難得!
恭喜!恭喜!

係阿,真係好難得,上年11月有另一個甚至係爸爸級的,都叮..好佩服佢地!

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-2 23:01 發表

我學生28日考,收到了,在職成年人,8級,叮!!

在職成年人考到如此成績,真是難得!
恭喜!恭喜!

我個女都pass左G2.,佢冇心機學嫁,係我迫佢先去學,去學,但估唔到佢合格,一方面好開心,另一方面迫唔迫佢學好....

原帖由 junlymom 於 11-7-2 12:29 發表
請問5月25日考試的小朋友有成績了嗎

我學生28日考,收到了,在職成年人,8級,叮!!

回復 101# mbball 的帖子

Congratulations!!

可喜可賀!!
wbmom

我個大女考diploma Distinction 左 :)  非常開心.. 張 cert 仲比佢學緊果間琴行放左係門口做生招牌 :)

請問5月25日考試的小朋友有成績了嗎

回覆 97# pamelaywy 的文章

支持
繼續努力.....明年再試!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 wootaitai 於 11-6-29 23:41 發表
actually no news is good news wor! acceptance is end of July

唔係呀, 係REJECTED 咗啦. 可能覺得佢未READY 到入讀級數啦, 而且競爭大, 技不如人, 下年再努力過.
不過好安慰O既係, 上年投考, 佢O岩O岩學CELLO, 拉O既仲係SUZUKI BOOK 1 的BB 歌, 今年佢己經可以拉CONCERTO MOVEMENT NO 5 同 BACH 的BOURREE, 睇到佢進步, 己經好開心....
希望利用呢一年係技術上可以提升多的......

我朋友的兒子上星期已收到APA 的reject letter, 所以暫時未收到信都係好事.

原帖由 wootaitai 於 11-6-29 23:41 發表
actually no news is good news wor! acceptance is end of July
‹ 上一主題|下一主題