用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [40網] 深水埗區官津小學選校討論
樓主: thomas_dad
go

[40網] 深水埗區官津小學選校討論   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 12-6-18 13:46
李鄭屋應該主要係收南亞小朋友的, 教學語言為英文。上年我以為冇死啦, 40網竟然有間英文小學。我打去問詳 ...
唔該晒呀, 我以為 "官立" 應該都ok添

回復 thomas_dad 的帖子

先多謝 thomas_dad 開了一個這麼有用的平台給我們預備要選校的家長們參考, 我小女性格活潑聽話,學術一般,想跨區甲,乙部選旅小, 唔知機會大唔大呢? 盼回覆, 謝謝。

個人覺得乙1揀旅小一定入到

回復 pipi331 的帖子

3間嘅都好架

回復 abbey1229 的帖子

hi abbey1229,

跨區的情況我不太清楚,不過以本區的情況考慮,如果target旅小第一,把甲一及乙一填它,固然之抽中的機會很大,但即使在叩門階段,仍有一些被派到旅少的學位因叩到心儀學校而放出來,所以極可能會被妳誠意打動。我認為妳女兒入讀旅小的機會很大,祝妳早日順利為女兒找到心儀小學。

thomas_dad

hi pipi331,

既然不以程度高作首要考慮,建議可考慮較方便上下學和有愛心的學校,讓小朋友有更健康的身體和精神學習,事半功倍。至於現在少少心散及論盡為大多小朋友的通病,你兒現在才準備升小一,不用太擔心,以後還有很多時間和機會在各方面作出幫助和改變。

有時候,我想多口說一些學校中哪一間較好,哪一間沒哪麼好,但重點還是小朋友在學校裡遇到甚麼樣的老師,而非單以學校能夠作判斷,例如入到一間公認的好學校而遇到不好的老師,倒不如入一間普通的學校遇到一個良師對小朋友的幫助更大。

thomas_dad

但聖安德烈都幾谷o家

Thx Thomas_dad

agree Thomas_daa

路過,無論抽中邊間津校,
學生水平參差是一個現實,
學校對學生的支援才是最重要的,
個人覺得聖公會學校係呢方面做得幾好,
將學生按名次分類,2班大班(人數較多) 為精英班,可以教深一點,滿足部份家長要求.......
其餘4班平均分配,每班小於25人,人數小左,
老師更能有效地按小朋友的進度作出幫助,
這樣唔同步伐的學生都能得到適當的照顧,各有所得。

newbaba 發表於 12-6-20 16:17
路過,無論抽中邊間津校,
學生水平參差是一個現實,
學校對學生的支援才是最重要的,
精英班有好有唔好
對叻既一群梗係好啦, 但對成績較差既就變左"標籤"

iluvchun 發表於 12-6-20 16:26
精英班有好有唔好
對叻既一群梗係好啦, 但對成績較差既就變左"標籤"

其實所謂既"標籤",大人既感受或許會比小朋友大,

當一班入面同時有步伐快既人,同步伐慢既小朋友,
老師係好難照顧的,同樣亦容易影響步伐慢的小朋友的自信心,

讓同步伐的小朋友放在一起,其實是一個很好安排。

不喜請不要打頭.....

newbaba 發表於 12-6-20 16:59
其實所謂既"標籤",大人既感受或許會比小朋友大,

當一班入面同時有步伐快既人,同步伐慢既小朋友,
我明白你既意思
我係出身於精英班, 當時我唔熟悉其他班既同學, 甚至係輔導班既同學
當時我只係覺得佢地自己唔努力, 所以得唔到好成績, 因為每年精英班既同學差不多原班升班, 我好少機會同其他班同學接觸, 只係一齊上課外活動才會認識多幾個其他班既同學
直到早幾年我表弟評估出有學習障礙, 所以一直讀輔導班
佢既老師學期初已經認為輔導班既小朋友係"蘿底橙", 學校仲一直怪責表弟父母俾唔夠support
坦白講, 有邊個父母希望自己小朋友有學習障礙, 要年年讀輔導班?
佢父母冇在小朋友父母講一些傷害性說話, 但學校/老師就有
我都認同學校因材施教, 不過我地亦唔應該低估小朋友既感受
等於而家考小一既小朋友只有5-6歲, 但有不少考唔到心儀學校既小朋友都會諗到係自己做得唔夠好而入唔到自己鍾意既學校
更何況係再高年級既小學生?
精英班一定有佢既好處, 但學校點樣去實踐同平衡就係最重要既問題

Quote:newbaba+發表於+12-6-20+16:59+其實

原帖由 iluvchun 於 12-06-20 發表
我明白你既意思
我係出身於精英班, 當時我唔熟悉其他班既同學, 甚至係輔導班既同學
當時我只係覺得佢地自己 ...

同意,所以作為家長,也要誠實地評估自己小朋友的能力,硬要考入一些名校可能會弄得其反.
小朋友应該要有個快樂童年.

circle119  agree  發表於 12-6-23 09:50
circle119  agree  發表於 12-6-23 09:50
kp_sin2001  agreed.   發表於 12-6-21 09:19

iluvchun 發表於 12-6-20 17:34
我明白你既意思
當時我只係覺得佢地自己 ...
佢既老師學期初已經認為輔導班既小朋友係"蘿底橙", 學校仲一直怪責表弟父母俾唔夠support
(我覺得係老師問題....而不是學校)

如將谷和不谷學生,混在ー起去同伐,兩者都不公.

都無計及無辧法!間間學校都會有學校既評審指引去作出任何ー個小朋友成續能力.
而去安排調息恰當的班別進度去迎合.

所以遇ー位伯樂老師更勝好ー間名校.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

個人覺得....40網很好的,認識一些朋友,不同小學的.都派到理想中學.還對我說,不要在乎小學名氣..只要父母好好培育.教導,己成功一半.

tamweng 發表於 12-6-23 12:20
個人覺得....40網很好的,認識一些朋友,不同小學的.都派到理想中學.還對我說,不要在乎小學名氣..只要父母好 ...

十分同意

....................但如果小學有名氣(出名)d, 是否對叩門有優勢?  

bb_june 發表於 12-6-23 13:12
十分同意

....................但如果小學有名氣(出名)d, 是否對叩門有優勢?  
呢樣一定會。

請問一有無人只有十五分成功入茘天或協和?
‹ 上一主題|下一主題