用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [40網] 深水埗區官津小學選校討論
樓主: thomas_dad
go

[40網] 深水埗區官津小學選校討論   [複製鏈接]

本人剛剛為女兒到瑪小叩門, 請問有冇家長上年叩門interview經驗,學校會用什麼形式及問什麼問題。
本人為之緊張非常

Thanks.

um... 咁講啦, 我個女依家係開小讀緊, 今年升p.6.

小一至小六, 學校強調無精英班. 只有咩拔尖補底班 (就係7:30 返學校補課 ) 學校係比較低調, overall 我都幾滿意. 開小升開中其實每年只有12人左右 (大約1/10 左右,當然講緊成績好好先得la ). 一般45%派英中 (包括果12個升開中). 至於程度, 又唔係特別深, 但都唔算淺. so far, 我都覺得壓力唔大, even 依家讀緊小五都係. 我個女中文較差起碼班主任唔會只叫我帶佢去補習. 亞sir 只係同我講叫佢早上7:30 補補底. 仲叫我中文科交比佢啦 (哈, 聽完都幾感動, 講真). 我個女就讀得好開心, exam / dictation / test...etc 成績較好既老師會獎文具比學生.小三開始, 英文係小班教學. 依家小五上既英文堂係9成都係全英教, 有時去教員室搵老師, 老師都要求同學仔同英語對答. 其他班就唔知, 不過呢個英文老師我真係要比個excellent 佢. 講返老師, 大部份老師都幾有heart, 除左某一兩個比我覺得麻麻. 校風方面, 都有唔少大陸家庭既. 不過學生都算幾乖. 好少放學見到d 學生周街走.

希望幫到你地啦, tks.

原帖由 thomas_dad 於 11-6-10 10:30 發表
其實除荔天外,我對40網絕大部份的小學都不熟悉,包括旅小及基福在內,所以請各位家長可自行到小學一覽內相關學校了解心儀學校的家長意見和細心比較,或請較熟悉的家長幫忙。

不過除了原先旅小給我的印像是受家長歡迎和肯定 ...

有冇人又可講下"聖公會聖安德烈小學"

又點
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

有個朋友個仔派了"白田天主教"
亦剛剛周圍叩門.

現只有"開小"收了....

如這兩間取捨一間...是否"開小"較好
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

開平嗎?  Sure! 放心入去讀, 不錯的! 升值的小學.

原帖由 circle119 於 11-6-10 10:57 PM 發表
有個朋友個仔派了"白田天主教"
亦剛剛周圍叩門.

現只有"開小"收了....

如這兩間取捨一間...是否"開小"較好mouth:" />mouth:" />
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

小兒在基福已是p.6了, 其實區內的基督教學校大都數都是聖公會, 同一辦學團體, 當然行的政策都一樣, 精英班係由小三開始, 頭七十六名入精英班, 每班三十八人. 但其他班則是三十二/三人. 小五原班升小六, 班主任亦一樣.  

一般在精英班的學生多數都是band 1生, 而其他班都有學生都係band 1的.  而精英班的好唔好, 其實好睇小朋友的性格, 有啲小朋友係越強越強, 有啲就相反.

同埋只是舊年及今年有七班的, 所以二百多人, 原因係教統局在三年多前要求該校加開一班以應付公屋及私人樓的住戶大增. 往後的年級係六班.

基福的好處: 係校舍大, 課外活動種類多, 資源多.

原帖由 thomas_dad 於 11-6-10 10:30 AM 發表
其實除荔天外,我對40網絕大部份的小學都不熟悉,包括旅小及基福在內,所以請各位家長可自行到小學一覽內相關學校了解心儀學校的家長意見和細心比較,或請較熟悉的家長幫忙。

不過除了原先旅小給我的印像是受家長歡迎和肯定 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

請問善導大家有乜意見呀?

善導都係區內一間唔錯既小學, 口碑幾好!

原帖由 miffyming 於 11-6-11 01:27 發表
請問善導大家有乜意見呀?

原帖由 Kittymummy 於 11-6-11 01:31 發表
善導都係區內一間唔錯既小學, 口碑幾好!

謝謝你,但校舍很舊,會否對小朋友有影響....

No. 校舍新or 舊, 大or 細對我黎講都唔係重點(我亞女間咪又係咁細), 基本既facilities 間間都一定有.最重要係岩唔岩小朋友讀, 同埋match 唔match 到你既要求. 其他區既傳統名校咪一樣又舊又細 (eg: 港島區).

原帖由 miffyming 於 11-6-11 01:44 發表

謝謝你,但校舍很舊,會否對小朋友有影響....

醒目開學勳章

我本身派左15既深水步官立,今日開平收左,而家定好多,想問問大家排位,因為睇下有d仲in 唔in好~
我最想入荔天,不過都未知有冇得in
請排一下以下學校,同埋講一講點解呀,謝謝~
1.荔天
2.協和
3.聖安德烈
4.嘉靈
5.開平
6.愛德
7.善導

多謝各位家長踴躍提供不同學校的訊息! 不單能為現正找小學而煩惱的家長提供寶貴的意見,同時也為現正就讀幼稚園的家長提供十分有價值的參考,希望越來越多此區的家長能繼續提供更多不同學校的資訊,使所有家長都可在選小一的階段作最充份的準備。

thomas_dad

回復 2# natalielin 的帖子

其實每間小學都有人讚好&唔好...有時要睇個人喜好, 有D家長鍾意新校舍, 有D會鍾意傳統小學

我只鍾情合我女兒的...如要我CHOICE
1.荔天/協和  (兩者都差不多, 但協和著重學生成績)
2. 善導/開平 (兩者都差不多, 但善導開始小班教學, 以往年代是1st choice...而開平近年開始升中唔錯, 多人留意咗)
3.嘉靈 (傳統小學, 一向都幾好評語)
4.聖安德烈 (比較新, 但一般評語都幾好, 著重成績)
5.愛德 (少接觸到這間學校資料)

希望幫到你... 因每個人鍾情的都不同...

咁聖多馬又怎樣?

原帖由 win_bb 於 11-6-11 09:13 發表
其實每間小學都有人讚好&唔好...有時要睇個人喜好, 有D家長鍾意新校舍, 有D會鍾意傳統小學

我只鍾情合我女兒的...如要我CHOICE
1.荔天/協和  (兩者都差不多, 但協和著重學生成績)
2. 善導/開平 (兩者都差不多, 但 ...

我個人來看,瑪小、協和和荔天比較屬於1st choice,而開平及善導屬2nd choice,同choice裡很難分誰高誰低等,因為她們各有特色,例如有些有直屬中學、有些有派位成績、有些較注重體藝及有不同的宗教等,這些學校的叩門位較少,叩入機會較低。另開平和善導相對地有較多的叩門位,反而是很好的選擇,雖然現在仍有一些家長對她們抱有一些主觀,如校舍細、舊及遠等,但相信家長門會很快便會改觀。善導以往有較好的口碑,可能暫時跟以上3間小學比較而稍有失色,但不能否定以後她有取代這些學校的機會。而開平更有後來居上之勢,表現越來越受家長的青睞,相信她們都會越來越受家長歡迎,未來叩門的難度將會大大提高。

其實以上所說的5間學校,即使最好的跟最差的比較也差不了多少,所以能獲其中一間學校的派位便已經不用擔心,如果還有其中兩間學校供選擇便更幸運了。

對於一些未能入讀以上學校的家長,仍有很多其他很接近的學校,只要子女讀得開心、有好表現和家庭提供支援的話,其實讀哪一間學校的差別相對地縮少了。

除了以上的學校外,如能有更多家長能對其他的學校提供寶貴意見,定能使其他家長可以更清楚這區學校的情況。

thomas_dad

yes其實真係每間小學都有人讚好和唔好...各有特色.有時真係要睇個人喜好,
----
有D鍾意新校舍, 環境、設施、多完化體藝.
有D會鍾意傳統小學,有實力及有戰績.
有D會鍾意看升中數據,水平高、校風好.
有D會看老師口碑及功課多少考試壓力、顧及在小學開心地成長多於成績.

---但真的未必有一間集齊有以上的原素.

--其實亦要看埋我們的子女較合適方向為重.
(因有D有谷得同唔谷得,能力應乎.坐定坐唔定,聽講唔聽講、専注唔専注...etc個人特質)

----有个家長小朋友讀緊瑪小..因應乎不下..
多功課英文程度深....計而家下想轉去較中庸
及消化學校來就讀.
(有時都要看看父母能否幫幫手幫佢地學習方法好重要.).........

原帖由 musicdance 於 11-6-10 11:39 發表

thomas_dad,

多謝分析, 我都有睇2間bk家長分享, 旅小家長是讚多, 而基福家長回覆校內情況比較負面.

如荔天或他有精英班小學 , 是否好大壓力? 因小朋友會比教成績? 入唔到精英班小朋友又會點諗?  

旅小是無精英 ...

大家好!, 剛路過, 我都是過來人, 當年, 我40綱所有學校都參觀過, 我最後選了開平, 很多人問我點解選開平. 我見校舍雖小, 但老師比我感覺好好. 現我想同大家說, 開平是很好的學校, 課程一d都不淺. 老師很細心, 中文很高要求.我小朋友開心每天上學. 他開頭完全不懂普通話,到今年小二, 他已懂說普通話. 英文都同其他學校相比, 都一d都沒有比其他學校淺. 另我想說, 教我小朋友的英文老師, 她由小一開始教到小二, 她真的很用心教導每一位小朋友, 她很年青, 有一份熱誠,真的很難得.  以上全是我個人感受, 想同大家分享

已我所知及對呢間觀點看法

1.荔天(去開放日望過d校舍 ,環境、設施不錯.英文故事定期一本閱讀報告.及與家長一起製作時事報告

2.協和  (老字號、著重學生成績但又唔覺佢升中數據又高過人71.1%獲派第一志願中學)
3.瑪小(有直屬中學.80%獲派第一志願中學.英文谷讀深)

4.聖安德烈(基督教學校大都數都是聖公會, 同一辦學團體, 當然行的政策都一樣, 比較有heart.同兼顧)詳情
http://www.drkidworld.com/Articles.php?source=articles-005.php

5.愛德 (聽聞呢間好勁..學生多有水準.多入band1但亦有一般水平底學生.老師有幫忙..)

..........

6.聖紀文(校舍細...但升中數據好,水準高、校風好..及出席參予比賽獲得獎項亦相當高)

7.開平(黑馬形容.不用介紹.以上有mama分享)呢間亦是我第二志願.

8.基福(現戰績所看就未見得高.好處:種子學校.亦輔導家長教學放法. 係校舍大, 課外活動種類多, 資源多.)
........

我女兒就派了第一志願"聖安德烈"

對呢間都是網上search表面資料
但實情入面生活真的要讀過才知
佢在Ek 那面..
亦找不到佢現在既模式分享主題及現有狀況
令我了解對此校不多

但其一我喜歡8:30-3:30上學.冇咁趕..

希望有過路人分享

有時又覺得, 只要校風不太差, 入去邊間都唔係差好遠.
最重要係, 入到去, 要做成績好果10%, 咁就算你係讀所謂的二線都無問題.

我堂弟弟讀白田天主教, 成績都只係OK (當年佢由大陸來香港, 我同佢補習英文, 真係補到嘔血的, 但佢勝在愛看書.) 一樣派位入到黃棣珊中學. 有人可能覺得黃棣珊都唔係好叻啫, 但我覺得, 都算OK啦.
‹ 上一主題|下一主題