用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信中學
go

德信中學 [複製鏈接]

1    0    0    0

校風好唔好就唔知. 但上兩年我朋友個仔派位唔好, 去叩門昂收, 但朋友個仔係band 3學生, 咁間好校即是有錢交學費就可以讀o架啦!

原帖由 kswiss 於 11-6-6 22:04 發表
有冇人知呢間學校如何? 校風, 成績如何?

純男,校風幾好。附近街坊對 e 間評價幾高下。
成績唔講都唔知,原來都唔錯。

我囝囝只是waiting list,後來再second interview,沒有取錄,唔知係唔係今年減班,減班真係害死人,成績普通想去間好d中学都唔得.
但我在那次去学校,見到有個呀sir好惡咁,責駡一個學生.

醒目開學勳章

成績就唔知, 不過係馬鐵見過好多次該校學生行為 (可能係男校), 我同我老婆都有個想法, 第時呀仔成績真係唔掂都唔會考慮呢間學校, 寧可去搵間中中, 馬祟d學生都好過佢多多聲.

原帖由 km1357 於 11-6-8 16:48 發表
成績就唔知, 不過係馬鐵見過好多次該校學生行為 (可能係男校), 我同我老婆都有個想法, 第時呀仔成績真係唔掂都唔會考慮呢間學校, 寧可去搵間中中, 馬祟d學生都好過佢多多聲. ...

我反而同你相反。
其實間間學校都有 ed 學生,可能你冇見過佢d學生啦,係富安、錦泰d角落頭,行為同 band3 尾嗰啲差唔多。
德信 d 男仔最多講下粗口,推撞下,同佢爭好遠喎。ed 男拔 d 男仔都有啦~
總之,入佢就要入精 ling 班。

醒目開學勳章

雖然我身邊都幾多朋友親戚d小朋友讀男拔, 華仁,  佢地都好乖下, 不過我都唔會考慮男校.  :;pppp: 至於呢間就更加 badlist 左.

當然每間學校都有d'壞'學生, 沙田好既中學都唔少, 就算中中都有好幾間幾好,中學最重要反而係學好人品 同性格, 成績都係次要,  反正最後都係入果幾間大學.

回覆 1# km1357 的文章

因為我是住大埔區,囝囝將會升中一,讀書成須麻麻,我或者會再去向德x叩門,如果間學校真的口碑麻麻,我係咪唔值得早上轉三次車返學,又要交$2,2000學費,到時讀書麻麻學校又不太理(因為很多學校成績特別差的一班,通常是放牛的).倒不如在大埔找間banding中下的,讀得開開心心,搭車方便的學校(如果派得不好,我打算去大埔三育叩門,話哂都是直資英中).............請各位給宝貴意見.

醒目開學勳章

回覆 8# 1999 的文章

如果你住大埔, 囝囝如果成績一般 (我當係band 2), 係沙田可以考慮馬崇, 林大輝, 基督書院,梁文燕, 等等.

回覆 2# km1357 的文章

km1357,你覺得林大輝還比德信好?唔通德信中學真的咁差?以我所知,林大輝是比較活動教學,有很多家庭環境好的學生去讀.德信??

德信其實唔差, 屬BAND2. 我有朋友既仔仔讀緊, 佢同個仔都好鍾意間學校, 朋友想仔仔轉一間更好既學校讀IB, 佢仔仔就唔想轉, 仲話會保持好成績作交換條件. 而佢亦做到咗. 所以讀書最緊要小朋友肯努力. 至於林大輝, 就唔及德信咁好, 校風好似麻麻.

回覆 1# khmama 的文章

其實我都想再去德信叩門,second interview話無位,如果我再三去問,係咪無機會,盞面懵!............好唔好安安份份去考大埔三育?

原帖由 1999 於 11-6-9 19:53 發表
其實我都想再去德信叩門,second interview話無位,如果我再三去問,係咪無機會,盞面懵!............好唔好安安份份去考大埔三育?

我又唔覺得係好面懵, 唔得冇人會笑你, 你只係為個仔爭取入讀機會, 人地只會尊敬你. 不過要轉3次車先係最大問題, 你不如試下沙田區, 係咪直資都好.

醒目開學勳章

回覆 11# 1999 的文章

其實林大輝都係一般, 不過佢係男女校, 會比較平衡一d. 每個人都有喜好, 除了成績, 係學校都要發展社交, 間學校係咪band 2唔太重要, 自己小朋友係咪band 2 先?
我個人一直對直資(大部分)無乜好感, 佢地一方面收政府錢, 一方面又要家長交學費, 但同官津一樣, 最後都要面對同一樣公開考試.

開頭都仲講下教育理想之類, 不過我知好多直資(尤其係新起果d) 都開始'發力' 谷d學生, 最後同一般官津校無乜分別, 學生都要去補習社.
仲有係睇下自己小朋友鍾唔鍾意果間學校, 話哂係佢係果樹生活6年, 唔係家長. 如果家長自己每日返工要轉3次車, 大人都唔想啦.

林大有部份學生的行為,同間學校的外表勁唔配合囉!
當然亦有 d 係好架啦。但總體不及德信囉~

回復 1# pineapple0983 的帖子

當然德信好過林大輝啦,我去過林大輝聽簡介會,話好注重學生d體育or設計,成讀最好B,講真,如果個細路文又得,武又得,就唔使比2仟元學費,去左考體藝啦!不過間校社又幾覩.又係同樣比2仟,德信好似正路讀書d.
你哋有冇関於大埔三育d料呀???

原帖由 1999 於 11-6-10 16:14 發表
當然德信好過林大輝啦,我去過林大輝聽簡介會,話好注重學生d體育or設計,成讀最好B,講真,如果個細路文又得,武又得,就唔使比2仟元學費,去左考體藝啦!不過間校社又幾覩.又係同樣比2仟,德信好似正路讀書d.
你哋有冇関於 ...

你識咁諗就得啦~
我怕你聽 d 人網上亂 up 咋~

醒目開學勳章

回覆 17# 1999 的文章

如果你去參觀過d學校, 又覺得間學校幾好, 已經心中有數. 唔好理其他人亂UP, 始終讀書既係自己既小朋友.

多謝你哋聽我講嘢.
本來好積極同呀仔想學校,点知剛剛看出電視播出xx大凶兆,真係有誤導成份,越看越怕,如果世界未日,仲咁勤力讀書仲乜,去玩啦!

curryson  Agree Yanamami.  發表於 12-4-17 11:14
Yanamami  呢d幾個人圍埋人嚇人既節目就少睇為秒, 睇多d正面既節目好d~~~  發表於 12-4-17 08:30
‹ 上一主題|下一主題