用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信中學
樓主: kswiss
go

德信中學 [複製鏈接]

原帖由 1999 於 11-6-11 23:00 發表
多謝你哋聽我講嘢.
本來好積極同呀仔想學校,点知剛剛看出電視播出xx大凶兆,真係有誤導成份,越看越怕,如果世界未日,仲咁勤力讀書仲乜,去玩啦!

我都有看,特別係朱因。
ed 野時不時都有人出來講,如果唔中,ed人就暫時消失,等風聲冇咁緊,佢地又出過黎講世界未日嗰啲野,好厚面皮。
如果我係ed人,信明年12月就係,我根本唔會浪費一個鐘頭時間上電視台吹水;亦唔會介意乜野癌病、愛之病嗰啲,總之就玩盡佢,費時到時後悔。還惦到時有事冇事都一樣~
由e 一秒鐘起,每一秒都唔好浪費,唔好慳 d 錢,要玩盡以後每一秒,用曬(甚至問人借) d 錢佢。
但係,到左出年,發覺比人 fake 在,原來乜事都冇,咁你點?浪費左既時間、機會問邊個賠番比你?

我淨係知我呀仔好多band 2 尾 ~ band 3同學而且操行都係麻麻的都入德信,而且讀得好輕鬆。但如果這間學校可以令到一班成績唔好的學生變得好好,咁就真係一間好學校。

回復 1# Ivy07 的帖子

Ivy07,
你是否介意告訴我,你呀仔同學讀邊間小學 or PM給我.因為我囝囝的條件同你仔同學的條件接近,為何落選!

回覆 1# kswiss 的文章

呢間真係超輕鬆, 但校風(MOS區)真係算幾OK了.

原帖由 1999 於 11-6-19 20:40 發表
Ivy07,
你是否介意告訴我,你呀仔同學讀邊間小學 or PM給我.因為我囝囝的條件同你仔同學的條件接近,為何落選!

我個仔係沙田一間算係OK小小的小學,但唔係名牌個D,去左德信個D同學,初初都有係facebook講下近況,睇來好輕鬆,但現在佢地已經好少係facebook講近況了,亦好少聯絡,所以沒有更多的資訊了。
而當年(上一年)在我呀仔間小學就只有band 2尾至band 3的同學先會入。
以上只是個人所見,絕無個人意見,因為實在不清楚這間學校。

大家好,我係德信中學既舊生,係呢間學校讀左7年,大家如果對呢間學校有咩問題都可以歡迎隨時問我。

有無諗過沙田培基(DSS)?

My child teacher lived in Ma On ShaN, She told me that 德信麻麻地, 加上 is a boy school, not a good choice, you can choose pui kei is rather better 啦!

依間中學都5錯,但我就是不一到它有沒有樂團

2012 HKDSE Results of Tak Shun
http://www.tsss.edu.hk/

入的是band2 學生, 出的是band2 成績 -> just OK
‹ 上一主題|下一主題