用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我現在心情好唔開心....
go

我現在心情好唔開心.... [複製鏈接]

我囡班主任打電話來話我囡今日考中文考得唔係咁理想(我囡小五,1st程分試),我囡話閱讀理解覺得難,所以好緊張,之後就覺得好熱,又覺得個身好痕(課室有開冷氣),她現在心情很差。唉!....我表面就話今日都過左咯!面對跟住三日其他科d考試。但其實我心裡都好唔開心(又擔心、又唔可比表現到出來比亞囡見到)我現在上來講出我心底話

我自己個腦都亂哂!希望你們明白我講乜喇!

今日重係我生日
   0    0    0    0
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

醒目開學勳章 貢獻勳章

明白做父母一定緊張小朋友成績, 加上呈分試仲緊張, 你都好叻 識氹呀囡唔好再care今天考試, 要努力面對跟住果幾日, 盡量令呀囡同你自己放鬆D, 加油呀
BTW祝你生日快樂呀囡考得好好做你嘅生日禮物

原帖由 carrai 於 11-6-7 12:16 發表
我囡班主任打電話來話我囡今日考中文考得唔係咁理想(我囡小五,1st程分試),我囡話閱讀理解覺得難,所以好緊張,之後就覺得好熱,又覺得個身好痕(課室有開冷氣),她現在心情很差。唉!....我表面就話今日都過左咯!面對跟住三日其他 ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

你已做得很好.

話事話,請問各位sis如果我囡考試一緊張就有這情形?我可以點幫佢呢?(我囡一至四年班考試未發生咁樣,成績中上)
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

carrai

生日快樂^^

平定心神後繼續努力,明天會更好>.^

原帖由 carrai 於 11-6-7 12:53 發表
話事話,請問各位sis如果我囡考試一緊張就有這情形?我可以點幫佢呢?(我囡一至四年班考試未發生咁樣,成績中上)

carrai

囡囡似乎對升中呈分試有壓力,家人是否不知不覺間給予很多壓力呢?還是她自己對自己有要求而產生大壓力呢?相信對正下葯會有效得多呢!

我個女呢個星期四開始, 我打算係 ~ 問都唔問佢. 唔想比壓力大家.

以前阿女都係咁架,一到考試就發燒TIM~~後來因為某D原因轉左校,起初成績吾係咁理想架,BUT佢考試就再無病啦..人大個左,成績跌過,開始受得起.容易過到關...

加油....生日快樂

carrai
      加油....生日快樂

我都識過阿仔初小時, 英文其中一份卷做唔晒, 我就同佢講, 之後的兩科一定要攞高d分嚟補翻條數.
我個仔上年呈分試之前我就同老公講, 千其唔好提呈分試, 唔好叫個仔要點樣點樣小心, 盡量唔比壓力佢, 其實個仔點會唔知呈分試重要吖! 學校都時時提, 如果我地再提, 佢會有雙倍壓力.

不過第一次呈分試, 家長的確係好緊張, 我當時都係咁, 不過第二次又會好d, 第三次就已無咁緊張.

咿!今日考中文, 老師咁快打俾你報RESULT. 似乎老師都有俾期望(化成壓力)小朋友喎!!
其實都考左啦, 考完灑至公佈成績都唔遲. 如果仲有幾日考, 會好影響小朋友及後其他科目的臨場表現喎.

都係果句, 要谷, 都唔係考個幾日前.  不如放鬆少少, 睇一陣TV/報紙, 散吓步, 做些少SPORT, 跟著再REVIEW書本一陣, 休息吓.
切吓生日蛋糕, 吹吓CANDLE好過. 你唔開心, 佢仲以為自己做錯左D咩添???

原帖由 黃巴士 於 11-6-7 14:49 發表
咿!今日考中文, 老師咁快打俾你報RESULT. 似乎老師都有俾期望(化成壓力)小朋友喎!!
其實都考左啦, 考完灑至公佈成績都唔遲. 如果仲有幾日考, 會好影響小朋友及後其他科目的臨場表現喎.

都係果句, 要谷, 都唔係考個 ...

Total agree.
咁快打嚟就真係唔係咁好, 咁仲大壓力.

醒目開學勳章 王國長老

我女都係小5, 考緊呈分試, 好彩佢有直升中學, 我都無眼睇佢, 唔打算考第2間了
我明你感受喇, 自己細個都有考過試, 其實都講天時地利人和, 小朋友又唔係無盡力, 怪佢都無用, 向前看啦, 希望之後既科目會順利D
生日快樂呀!

我仔老師直情在佢考緊常識時同佢講, 佢考數唔係太好. 嚇到我仔死死下.
我仔話好彩當時佢巳做完份卷, check 埋卷, 老師先行去同佢講, 唔係真係咩都唔記得晒

希望在明天!

你帶她一齊去食杯雪糕, 好好咁過今日生日, 事情都發生了, 唔好再放在心! 只要你放得到, 你女女都可以, 小孩比大人善忘, 你的壓力佢感受到的. 生日快樂!!

一到呈分個個小朋友都會有壓力, 因為知道考得唔好會影響升中. 就算家長唔push, 學校都會不停叫佢地努力.

口就緊係話盡晒力便算, 唔洗理結果, 但心裡緊係唔舒服, 因已盡最大努力, 幾年來都好好成績, 臨埋門一腳失手, 真係唔憤氣, 點都好, 我覺得好多時考試又真係睇彩數, 今次唔得, 唯有博下兩次好d.

呈分試多數都唔會太難, 如果真係遇著一d唔識, 唯有叫小朋友skip去下一題, 唔好陣腳大亂, 提佢一,二條唔識都係扣幾分, 只要其他做對一樣可以拿高分, 最緊要唔好被嚇窒.

原帖由 中英數常 於 11-6-7 13:10 發表

carrai

囡囡似乎對升中呈分試有壓力,家人是否不知不覺間給予很多壓力呢?還是她自己對自己有要求而產生大壓力呢?相信對正下葯會有效得多呢! ...

好感動 多謝你地!!

係啊!今日學校班主任係放學時候特登打電話比我問我係咪接亞囡放學(平時她自行放學),然後就話比我聽這個消息,之後就叫我同佢傾下。

回覆 2# overview 的文章

明白!我會教囡囡點應付跟住d考試!唔該哂!!

回覆 17# overview 的文章

我阿仔嗰間學校頭兩次呈分試的中英文閱讀理解超難, 數學識做嗰D學生就話易, 唔識做嗰D學生就話難.  我之前都以為呈分試會容易, 點知原來唔係o家!
‹ 上一主題|下一主題