用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我現在心情好唔開心....
樓主: carrai
go

我現在心情好唔開心.... [複製鏈接]

回覆 1# alice44 的文章

其實易仲死, 因為唔係咁叻d學生都追上前, 反而唔小心大意就死緊.  我都鍾意出深d, 起碼分數唔洗扯得咁高.

回覆 2# alice44 的文章

是否合共3次呈報都咁難???  

黃巴士

原帖由 carrai 於 11-6-7 12:53 發表
話事話,請問各位sis如果我囡考試一緊張就有這情形?我可以點幫佢呢?(我囡一至四年班考試未發生咁樣,成績中上)

你告訴囡囡這些現象只是'濕濕碎',有d小朋友一考試就大病(我女就係),有d會胃抽筋痛到要打針,有d會嘔,有d會肚痾,肚痛,頭痛,牙痛...所以囡囡個d現象只係好輕微,叫囡囡唔洗理佢

我有1個補習既學生都有同樣情況出現架
不過我氹下佢,又同佢用傾計既方法黎溫習,佢接收到知識之餘,都無咁緊張,加油呀!!!
by the way, happy birthday 呀!
Symphony

真係知易行難,梗唔想比壓力小朋友,但唔提又唔得喎,希望佢唔好太差就得,始終來日方長,我相信大個D就會識諗O架喇!
依幾日夜晚返來都係同佢一齊追劇,等佢沒咁緊張, 點都好,考埋聽日就收工,真係好!
你地要加油,努力呀 !
阿媽

回覆 22# 黃巴士 的文章

第三次就易d, 但第一二次係要見自行呢! 出嚟d分數太低會唔著數.

回覆 1# alice44 的文章

ALICE 44, THANK YOU!!

樓主:  我咁唸--- 始終是第1次呈分, 小朋友&大人+上縮班, 緊張是在所難免. 到了2&3次呈分, 小朋友好快會適應.  
係有實力的, 唔會咁易诐打倒, 俾多些信心俾小朋友.

原帖由 overview 於 11-6-7 18:05 發表
其實易仲死, 因為唔係咁叻d學生都追上前, 反而唔小心大意就死緊.  我都鍾意出深d, 起碼分數唔洗扯得咁高.

AGREED!! 份卷"易", 我仲驚.

Yes, agreed.  好難分出高低, 係人都識, 對真正努力温書的人不太公平, 而且一兩分出入, 競争更大

原帖由 黃巴士 於 11-6-8 14:39 發表

AGREED!! 份卷"易", 我仲驚.

睇到你的文章,真係連我都吾開心埋一份呀!!
放鬆D啦,希望你和囡囡都有滿意的成果^^
加油呀^^我們做媽媽的都好明白你的心情的,,支持你呀^^
P.S.明年到我緊張,,亞囝升小五啦!!

原帖由 carrai 於 11-6-7 12:16 發表
我囡班主任打電話來話我囡今日考中文考得唔係咁理想(我囡小五,1st程分試),我囡話閱讀理解覺得難,所以好緊張,之後就覺得好熱,又覺得個身好痕(課室有開冷氣),她現在心情很差。唉!....我表面就話今日都過左咯!面對跟住三日其他 ...
‹ 上一主題|下一主題