用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 To 英華 fans
go

To 英華 fans [複製鏈接]

今期[學前雜志]有訪問 Snoopy 校長,仲提到校長選生要求, 以及面試 steps, 快 d 睇下啦。
   1    0    0    0

Thanks!有貼士抵贊!
原帖由 Sumyeema1 於 11-6-8 10:28 發表
今期[學前雜志]有訪問 Snoopy 校長,仲提到校長選生要求, 以及面試 steps, 快 d 睇下啦。

Thank you!

sorry, should be 學前教育

第114期學前教育
名校鋪路 英華小學校長 破例公開面試秘笈

英華小學自2008年轉直資,四年來的報名人數屢創新高,越來越受家長的愛戴。這間強調「Designed for BOYS」的直資小學,許多家長都認為「過三關」面試不容易,所以,英華小學林浣心校長破例公開該校的收生準則,令面試絕對冇難度。

你好犀利,消息好快,如果你個仔係今年9月入英華小一就好,一定可以提供快準訊息。:)
原帖由 Sumyeema1 於 11-6-8 12:36 發表
sorry, should be 學前教育

第114期學前教育
名校鋪路 英華小學校長 破例公開面試秘笈

英華小學自2008年轉直資,四年來的報名人數屢創新高,越來越受家長的愛戴。這間強調「Designed for BOYS」的直資小學,許 ...

回覆 7# thomasha 的文章

eee...rrr, 我都系今朝食麥當當時睇到篇訪問, 甘麥當當提供好多免費雜志。

我個仔今年先報 KG 咋, 有排。

記得 Snoopy 校長講過一個條件幾得意,話小朋友要似[細蚊仔],要有童真。

唔知 Thomas 你個仔面試時, 有無帶住個 Snoopy 公仔呢?

係 "細蚊仔"

原帖由 cycream 於 11-6-8 14:55 發表
係 "細蚊仔"

thanks, 已改

但據間呢間學校愈來愈谷....

當初我去聽簡介會
被它吸引的原因, 係佢地sell能針對小朋友, 特別係男孩子的特性來安排課程

只係, 呢年來再聽番, 都係小朋友覺得讀得好辛苦的意見.

開始有質疑, 係咪話用心教育, 只係理念?
我好擔心, 它跟其他新直資一樣, 都係想催谷學生, 來達到學校保持名校的校譽.

或者, 我的小朋友係男孩子, 我真係覺得, 男孩子唔應該只係一味著重語文訓練, 而係要多元化, 要活潑, 要著重數理的思維. 我開始擔心, 呢間學校走的路, 又會跟好多直資私校一樣, 不斷都係谷語文.

有無英華家長可以講講?

我個仔唔太鍾意snoopy,不過都知到係乜,因為我地有去沙田snoopy公園玩過幾次。
原帖由 Sumyeema1 於 11-6-8 13:07 發表
eee...rrr, 我都系今朝食麥當當時睇到篇訪問, 甘麥當當提供好多免費雜志。

我個仔今年先報 KG 咋, 有排。

記得 Snoopy 校長講過一個條件幾得意,話小朋友要似[細蚊仔],要有童真。

唔知 Thomas 你個仔面試時, 有無帶住 ...

回復 2# 莎莎莉莉 的帖子

而家社會好似當學校教得愈深, 程度愈高, 就係好學校, 學校可能都係順家長意願. 我覺得校長係好多方面都好aggressive, 不過都係一件好事.

我買在來睇,2千幾人考真系好難考..無信心.
原帖由 overview 於 11-6-8 20:16 發表
而家社會好似當學校教得愈深, 程度愈高, 就係好學校, 學校可能都係順家長意願. 我覺得校長係好多方面都好aggressive, 不過都係一件好事.
哲哲寫真 哲哲私相集

Thanks

難得o既野,先至更值得去爭取。我個仔論資質只係中等,都考到入小一,點解你o個個唔得呢?
原帖由 mw7183 於 11-6-8 21:09 發表
我買在來睇,2千幾人考真系好難考..無信心.

我都睇左,都係一般知道既野,無咩特別,未買既可以去mcdonald睇下就算,上得BK多其實都已經知道晒~
幾千人去考~~~絕對無信心~

我個仔認中文字唔叻,又無咩公開比賽既CERT.點同人比所以無信心..
原帖由 fc1668 於 11-6-8 23:11 發表
我都睇左,都係一般知道既野,無咩特別,未買既可以去mcdonald睇下就算,上得BK多其實都已經知道晒~
幾千人去考~~~絕對無信心~

哲哲寫真 哲哲私相集

醒目開學勳章

原帖由 mw7183 於 11-6-8 23:14 發表
我個仔認中文字唔叻,又無咩公開比賽既CERT.點同人比所以無信心..

咁又唔係一定要認字叻, 同有好多公開比賽既CERT才令自己有信心係咪, bk 上成日有媽媽講, 仔女無咩cert 都考到好學校喎.  有時, 睇個細路的對答都幾緊要.
‹ 上一主題|下一主題