用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 To 英華 fans
樓主: Sumyeema1
go

To 英華 fans [複製鏈接]

嘩,你地仔仔真係好叻呀!我個仔從來都唔肯覆述面試內容,無論佢去邊間學校面試,做咗咩,都係一個謎。
但正如cornelius所講,因為得知最後面試嘅內容多與和校長有個約會有關,所以我都氹阿仔講番做咗咩。我問佢:你係咪好想入英華讀小學呢?係就要話番俾媽媽聽做咗咩?因為校長會打番電話問媽媽你有冇講俾媽媽聽㗎!(我就係咁,講咗呢個大話!)佢有一日竟然問我,校長打咗俾你未呀?!

我就軟 兼施氹佢講,佢都好合作肯講,我哋就馬上記低位先。
原帖由 bigfool 於 11-6-14 16:23 發表
嘩,你地仔仔真係好叻呀!我個仔從來都唔肯覆述面試內容,無論佢去邊間學校面試,做咗咩,都係一個謎。
但正如cornelius所講,因為得知最後面試嘅內容多與和校長有個約會有關,所以我都氹阿仔講番做咗咩。我問佢:你係咪好想入英華讀 ...

My son is a serious boy and he wanted to study in a good school, so we took advantage of this point and told him "whatever you went through today, Principal Lam will ask us in the next interview and it will increase our chance of being accepted"...and we got him to tell us everything he remembered. :)
原帖由 bigfool 於 11-6-14 16:23 發表
但正如cornelius所講,因為得知最後面試嘅內容多與和校長有個約會有關,所以我都氹阿仔講番做咗咩。我問佢:你係咪好想入英華讀 ...

thanks Thomas!

原帖由 thomasha 於 11-6-12 01:36 發表
要帶中英文書各一本,小朋友選其中一本,校長會叫小朋友朗讀其中數頁。
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

heehee, 所以其實考入咗嘅係阿爸阿媽,大家都用心準備,先為阿仔爭取到咁好嘅機會!

Thanks all for answering my question regarding reading.  My boy likes to read - better to describe he likes look at the pictures and flip the pages! Or he just wants me to read for him.  I have tried ask him repeat sentence by sentence by he is not willing to do it.  (Repeat some words are fine)
I am going to enroll him in phonics class starting from July; so hopefully, he can start reading on his own in the near future.  

感謝你們的慷慨回覆,我還有一些問題想請教:
1)英華面試日期是根据交表日期而編定,請問大家上年是早交表定遲交表呢??有人建議我早考好,我自己覺得遲考好似好D,不知有經驗的家長有何見解?
2)入英華競爭實在太大,很多朋友的兒子(細仔未足五歲)(可能是細仔原故)也入不到second interview,所以他們都不能清楚講番"和校長約會"實際考了什麼?他們只知好玩,讀了小小書及校長很有趣而己。小朋友們有提及玩紙牌遊戲,究竟是不是指撲克牌嗎?如何玩?是否好似玩matching card ?他們又提及校長室內,有一個箱子-入面有娃娃在說話,究竟是什麼玩意呢?
真的十分感謝你們的分享!謝謝!

想問簡介會當日就要交portfolio,請問yw有沒有準則, 有沒有限多少頁?

回復 2# PWHPOPO 的帖子

(1) 去年我不是於簡介會後即場交申請表﹠portfolio,而是在往後正式交form的第一日交。其實除了考慮in的先後次序外,亦要計劃一下自己整個小一面試的schedule,否則日後可能會和其他擬報讀小學的面試日期有衝撞也不奇。

(2) 在校長室內除了讀書外,校長也要求小朋友在一盤放有貼上不同stickers的牌(不是啤牌),找回校長指定給各人的牌,如我的小朋友是要找回貼有哈哈笑的牌。

另外,校長又拿出了兩個不同顏色的錄音公仔和小朋友玩。

原帖由 Camom 於 11-6-14 21:40 發表
(1) 去年我不是於簡介會後即場交申請表﹠portfolio,而是在往後正式交form的第一日交。其實除了考慮in的先後次序外,亦要計劃一下自己整個小一面試的schedule,否則日後可能會和其他擬報讀小學的面試日期有衝撞也不奇。

(2) ...
原來可以不用簡介會後就直接交申請表及個人檔案.但我想知咁應該往後何時遞交?

去年限十張紙(可雙面),今年要看申請表或申請須知為準。

你到過學校網頁瀏覽嗎?
原帖由 cfaye 於 11-6-14 21:13 發表
想問簡介會當日就要交portfolio,請問yw有沒有準則, 有沒有限多少頁?

申請表上會寫明交表限期,一般是最後一場簡介會同一個星期五,詳請要以申請表所列為準。
原帖由 cfaye 於 11-6-14 22:22 發表
原來可以不用簡介會後就直接交申請表及個人檔案.但我想知咁應該往後何時遞交?

You may refer to the following document for the application details:

http://www.yingwaps.edu.hk/html/p1appform/cinfo.pdf

1)英華面試日期是根据交表日期而編定,請問大家上年是早交表定遲交表呢??有人建議我早考好,我自己覺得遲考好似好D,不知有經驗的家長有何見解?

以我們的情況,當年沒有去簡介會,由於第二場1st in日期和另一間學校的簡介會撞期,第一場1st in則怕有去簡介會的人已填滿,所以很遲才交表,確保我們是最後一場1st in。

有人說,早面試會好一點,因為老師們要見那麼多小朋友,後見的恐怕老師已見膩。我個人認為問題不大,最重要是面試時的表現。

thanks to all replies
‹ 上一主題|下一主題