用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呀仔8月返PN但而家仲未識去廁所..點算?
go

呀仔8月返PN但而家仲未識去廁所..點算? [複製鏈接]

由於我和先生都要返工, 平時都係工人take care 呀仔, 但佢都唔識點樣train BB去廁所。 平時返來train 極呀仔都train唔到...而家就來番學, 真係唔知會變成點, 妳地有甚麼意見?
   1    0    0    0

唔要擔心, 好多幼兒園會train佢地介片架! 我囝囝果間都係咁, 所以日間己經成功介左片啦!

唔駛擔心, 好多小朋友係pn仲係著片片.  我個仔而加讀緊pn, 上個月先戒到片.  miss 咗上個summer戒唔到, 今個summer先戒到!

醒目開學勳章

無問題0家!
學校會同佢介的,我小朋友都係最近介左。
當時我都唔知學校會主動同佢介添!

我個B都係八月返PN,佢都未戒片...基本上佢係weewee同poopoo開始時話我地知佢做緊

介片果排,盡量唔好出街,留番響屋企!而家咁熱最ARM介片,只穿褲仔,唔好用片(除睡覺時),每10-15MINS帶佢廁所坐下,痾下(按情況慢慢加時)....懶濕左褲,唔好即時換,同佢講懶左尿,唔舒服喇!下次要叫尿尿喎!(千其唔好閙佢,大人要有足夠耐性)....我上年5月開始同亞仔介片時,每日用左數十條褲,不停抺地! 用左2個幾月,亞仔先開始叫尿尿....慢慢慢慢就懶小左...(不過都過大半年先識忍尿,唔洗即叫即去,可以等一陣)
但夜片仲未可以介!

我教左阿仔一星期,佢而家有時會拉我入厠所,我就知佢要痾啦
不過就死都係肯坐係厠所大大....唔知點算???
就返學啦...戒左方便D!

原帖由 ting-ma 於 11-6-9 23:20 發表
想問如果bb 仲未有signal 識話我知去vee/ poo係咪未係timing?

其實...未必....
好似樓上既媽媽講...你趁依家天氣熱...去買D係屋企著薄薄地既褲...每朝起身同佢除片..同佢講...唔著喇..大個仔...開始時每隔 15 分鐘同佢去 vee vee...有成功既一次..就同佢講"叻叻"...跟住再重複話佢知"..你頭先vee vee 左係廁所..叻叻"...

萬一有次瀨濕左..你就同佢講.."濕左...要換褲喇..大個仔要話俾媽媽知去 vee vee.."...唔好話佢...要俾佢知"後果"..

我地仲買埋D故事書配套...有時又同佢做吓 role play...(用D公仔扮去廁所"...

大女...個幾星期就 ok..
細仔..依家2歲3個月...由3星期前開始攪...依家已經識講 vee vee ...成功率有70% 啦...

唔駛擔心喎, 返學校老師會幫佢戒, 我上年又係miss左summer,一直都未戒到 ! 比 potty佢又係死都唔肯坐上去痾 ! 我買左塊細廁板放在我們大人的馬桶上,佢就肯痾! 依家係屋企唔同佢著片嫁..半個鐘就捉佢入廁所坐, poo poo佢就識自己講要poo poo 坐上去痾, 但vee vee 都仲未完全控制到, 要我們提佢去廁所, 有時玩到忘形就瀨左出來囉 ! 趁夏天訓練多d..好快成功戒到 !

你可以同工人姐姐溝通下...
首先係屋企,多d比佢坐下potty, 每隔15mins - 30 mins就比佢坐... 如果佢成功尿尿o係potty, 就讚下佢...
之後, 係屋企, 可以唔著片, 比底褲仔佢著, 不時要問下佢要唔要vv, 如果佢真係賴濕咗, 都唔好罵佢, 如果唔係佢會怕咗... 但如果成功, 可以比d獎勵...

加油呀!!

原帖由 CatEgg 於 11-6-8 14:28 發表
我個B都係八月返PN,佢都未戒片...基本上佢係weewee同poopoo開始時話我地知佢做緊

Mine is the same.

Don't know how to teach.

She did tell me, but everytime told me just before she finished weewee on the floor

What should I do?

五月邦孖仔介片(2歲),細孖几日ok大孖3星期都ok,方法日間只穿褲仔,時不時問世佢痾唔痾尿,初初成日瀨尿,話比佢聽痾尿要出聲,過咗幾日細孖就識話尿尿,但poo poo就未成功。

咁如果懶屎屎 點教 咪成地都係

原帖由 ting-ma 於 11-6-14 00:37 發表

原來要教veevee 先,, 我成日以為要教poopoo 先...

ai..囡囡1.5yr old 但2樣都唔識話我知..

唔一定要veevee先架, 我個仔識講poopoo好耐之後先識veevee.  1.5yr old好細啫, 我覺得n1唔識去veevee都好正常, 總之讀k1前識就ok啦.

我個仔就問親佢有無vv, 佢一定話無, 隔左2個小時問佢, 都係話無...佢重好認真咁同你講"真係無wor"....但轉頭就瀨左....比佢激死, 其實我覺得佢喺到玩野

原帖由 Sosiusiu 於 11-6-14 12:36 發表
我個仔就問親佢有無vv, 佢一定話無, 隔左2個小時問佢, 都係話無...佢重好認真咁同你講"真係無wor"....但轉頭就瀨左....比佢激死, 其實我覺得佢喺到玩野 ...

唔係玩野, 仲係未識啫. 如果係咁, 係唔駛理佢答有定無, 隔一段時間就同佢去 vee vee! 我個仔都唔係次次講, 不過我都係定時帶佢去, 有時就係佢自己話要vee vee.  佢一識, 連半夜都會話要去vee vee. 比d耐性, 一定得!
‹ 上一主題|下一主題