用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各位考優才家長你地收到信未 ??
樓主: goofykero
go

各位考優才家長你地收到信未 ?? [複製鏈接]

原帖由 roccolamar 於 11-6-11 10:08 發表
我好似係星期三/四早上交去調景嶺優才,所以我的編號都好後 -1xx,一百中到。

Deadline 前交唔會影響你的interview日子,不過根據人事部揀人interview的排法,6月interview的機會相對會比7月interview的機會高d。

...

你識人在優才做的嗎???

哈哈哈, "人事部"你講到好似去見工咁! 我姪仔都收到信喇, 係18/6下午見,原先我想佢7月先見因佢老豆18&19/6唔响香港, 咁我咪叫我弟婦响交form既deadline前先好去交咁可能會安排响7月先in, 點知會咁早in! 咁就到時得我弟婦帶佢個仔去in唔知會唔會扣分呢?

我 last day 4:30pm 先交去MK,個no.9xx,in 2 Jul 上午,由於唔知申請期甘短,個portfolio做到拖唔水,連自薦信都寫唔切,唉!可能我巳被初步screen out了。

原帖由 Queenielam88 於 11-6-11 15:07 發表
哈哈哈, "人事部"你講到好似去見工咁! 我姪仔都收到信喇, 係18/6下午見,原先我想佢7月先見因佢老豆18&19/6唔响香港, 咁我咪叫我弟婦响交form既deadline前先好去交咁可能會安排响7月先in, 點知會咁早in! 咁就到時得我 ...

原帖由 floppybb 於 11-6-12 02:21 發表
我 last day 4:30pm 先交去MK,個no.9xx,in 2 Jul 上午,由於唔知申請期甘短,個portfolio做到拖唔水,連自薦信都寫唔切,唉!可能我巳被初步screen out了。
..

唔使擔心喇, 我個姪仔都係乜信都冇附加落去, 淨係得個cv,幾份certificates, 一啲相咁啫! 幾張紙釘落去份form到係咁大把, 我地諗住報其他學校都係咁就得喇, 最緊要都係個細路interview既表現啫, 你到時早少少帶佢去做定warm up先喇, 應該會好啲! 係呢你地仲打算報邊幾間呀, 呢間係最早做interview, 唔知啲細路會唔會in得冇咁好呢?

請問安排在6月interview 既, 係唔係都係大仔大女呢? 請問你地小朋友幾月出世呀?

安排在7月interview係唔係多數係年尾 出世呀?

3月出世18/6 in
原帖由 bb@wonderland 於 11-6-13 14:44 發表
請問安排在6月interview 既, 係唔係都係大仔大女呢? 請問你地小朋友幾月出世呀?

6月19日IN, 10月中細仔

原帖由 bb@wonderland 於 11-6-13 14:44 發表

nop, 有朋友係八月b,6月in

如果收你你會唔會讀呀?還是當優才是後備?

唔好咁擔心, 其實有無portfolio或portfolio做得好不好都不是決定性因素,反而申請表那幾條問題比較重要,因為你的答案,多多小小學校會了解你的教導方法及你的教學理念是否與學校配合或合適。

我唔識優才的人事部,就算人事部都係in staff 唔係學生。我只是根據我多年人事部的經驗分折,覺得他們interview的方式與一般公司interview差不多。

以上年播道收到1544個申請,而學位有160個,即10人爭1個位。相信優才情況都差不多,以此推論,估計今年他們可能收到1600份申請表,那應該可以在1個多星期內全部看完並作出排序篩選安排約見,一般來說他們會按照你所答的內容,家長背景等選出最適合的candidate約見,一般都是最適合者先約見,其餘次之。我是按此理論推論出6月面試比7月面試的機會多些。

但無論履歷寫得多好,只是給你有面試的機會。真正取決仍是面試當天的臨場表現。所以各位不用太介懷6月定7月面試,人事部的金科玉律是只要有面試機會就會有取錄的機會,所以千萬不要放棄!有時太早面試可能因為準備不足而臨場表現不好而失敗,而有時比較後面試就因準備足夠而令面試表現出色而成功!

如果本人之前所寫的任何說話引起大家不必要的擔心,真對不起! 我只是想分享人事部的分析,我是真的希望各位子女一齊都可以入到這間學校,到時再分享經驗! 雖然我對面試方面很有信心,但始終取錄的是小兒並非我,到時都要面試當天他不會出問題才可以。

根據人事部的經驗,面試當天便會決定是否取錄或後備,又或者有分數評定等,只是這些是內部文件不會分享,但通常你都可以憑他們當時的表情及態度,大約猜到取錄的成數。各位家長努力,我小兒是18/6早上面試,接著有幾個興趣班,到時回家後會分享面試內容形式,希望大家都可以成功,到時大家的兒女可以做同學仔。

原帖由 floppybb 於 11-6-12 02:21 發表

...

我認為最重要是到時小朋友的臨場發揮佔最多分數,當然家長的對答都要配合學校,所以portfolio及大細仔女都不是最重要,希望大家一齊努力, Good Luck~

We finished the interview on this morning. It is fun & good experience. I found all the children who are participated in the interview are very smart. I am not sure my son will successs or not. But we have a good time.

今天一早就interview完,是第一批in,大約有25-26個小朋友。陳校長說今年有1500份申請,但今年學位只有96,即15人爭1個位。一早陳校長同小朋友warm up話出發去神祕之旅,小朋友都很開心排隊出發去神祕之旅。家長分2批interview 同參觀校舍,由於人太多,每人只有10分鐘interview,問2-3條己夠鐘,所以如果無交profolio不如唔好交,都無時間睇。問的內容同申請表差不多,in 完便到地下接小朋友,那時有一位外籍老師講故事。整個程序很輕鬆,無壓力。8月19日出result。

大家努力!

Yeap, u're right, I am also interview this morning and the procedure is also same as u as well, but my son is not good i think today, I really hope this school will accept him finally, god bless him~~

We will have the interview tomorrow morning,8:15.
The whole interview take how long? Can we leave before 10?
My son have performance after the interview, worry about late!

Surely can lve before 10am, actually the time around 45mins then all will be finished and u can pick up yr kid at the G/F , good luck~

Thank coylo!
Can u share what kinds of question asked during the interview?
‹ 上一主題|下一主題