用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs 九龍塘宣道
樓主: yinglongma
go

天神 vs 九龍塘宣道 [複製鏈接]

原帖由 yinglongma 於 11-6-11 09:08 發表
天神和九龍塘宣道, 大家會點揀?

天神直上聖瑪利你重想點呀?

原帖由 天瑜 於 11-6-11 16:41 發表
可能人地想考dgs / SPCC.

在天神讀到小六都無人唔畀佢考DGS/SPCC ga,主要看自己的能力和目標啫.

原帖由 天瑜 於 11-6-11 17:02 發表
知错了!她们很忠心的!  对不起!

人各有志,要走都唔怪得人ga.

原帖由 yinglongma 於 11-6-13 06:20 發表
大家原來很支持天神的,多謝各位表態。
但除了一條龍外還有什麼原因嗎?
我不是單揀名校的,我希望學校真的能給予女兒最多的學習機會。包括語言,朋輩等。
有人認為津校收生冇得揀,學生質素參差,單一性別也影響難與異性相處,而 ...

基督教咁咪唔好讀天神lor,小學收生5,6歲人仔憑乜嘢話揀好質素,小學津校收生冇得揀,學生質素並不參差,只是學生背景參差.DGS,SPCC,SPCS等直資名校,是很多女仔的dream schools,我諗有能力的學生是不會抗拒,但不要忘記還有很多好學校可供選擇.

原帖由 share123 於 11-6-13 09:29 發表
其實宗教方面不需要太擔心,基督教徒讀天主教學校既人始終唔少,有好多讀完十幾年天主教學校既,最終反而信左基督教. 我覺得宗教方面,家庭的input比學校更重要. ...

有朋友是虔誠基督徒,佢堅決只讓子女讀基督教學校.所以我覺得宗教信仰,外人不便俾意見.

原帖由 share123 於 11-6-14 10:41 發表
哈哈,好彩考到幾間,宣道系最後一間,要交1000留位費,所以咪唔阻住其他人,無去註冊囉.

天神vs宣道,我一定揀天神

Wow,用宣小做backup,當然起碼MCS嘅級數!

原帖由 天瑜 於 11-6-15 11:55 發表
Quoted: 不過想問問天神給學生的思想空間怎樣呢? 我擔心女兒只懂跟老師, 沒有自己的獨立思考.

恰好相反,我好surprise, 天神小一都有如此多的思考题,所以普通人插班入天神好困难。 ...

我都surprised.我以為天神搬咗返深...tim

原帖由 天瑜 於 11-6-15 17:00 發表
我唔明您话"天神搬左"是什么意思?
D 功课都好有趣同啟发性,用"好玩"来形容比较贴切!

唔好意思,頭先突然想起國民教育...當我無講過la!
‹ 上一主題|下一主題