教育王國

標題: 有冇今日6月11日去播道interview的家長可以分享下 [打印本頁]

作者: mandytohk    時間: 11-6-11 13:37     標題: 有冇今日6月11日去播道interview的家長可以分享下

作者: longpingu    時間: 11-6-11 16:13

我今日都去左,其實最少500人,因由早上至中午。15分鐘一輪。 應該無望。
作者: taboyan    時間: 11-6-11 17:31

我於2時左右收到取錄通知. 仲有冇人收到??
作者: Choying    時間: 11-6-11 18:45

我小朋友見9:30,佢個組有7個小朋友。都係不樂觀,500個小朋友見。
作者: mandytohk    時間: 11-6-11 22:32     標題: 回復 3# taboyan 的帖子

作者: taboyan    時間: 11-6-12 00:34

原帖由 mandytohk 於 11-6-11 22:32 發表
taboyan :
你係今日幾點in 架 ? 你有冇遞叩門信之類 ?
想請教下 , 我好想亞仔入EC 呀 )))))

你就好啦 , 咁快收到通知 !恭喜你 !!!

mandytohk,

Thank you.

上次reject左之後,我送左一封叩門信.之後再冇做野. 今日in11:10.
作者: corliss_yu    時間: 11-6-12 10:02

作者: freddielau    時間: 11-6-12 10:43

原帖由 corliss_yu 於 11-6-12 10:02 AM 發表
各位家長:
你們是否報 2011-2012小一新生呢?謝謝~

我相信是!
但估吾到,in後補名單都成幾百人
作者: corliss_yu    時間: 11-6-12 14:42

作者: Samuel_mama    時間: 11-6-12 16:13

I also receive the phone call at around 2pm as I missed one already.  My son attended the interview at 10:50am....
作者: freddielau    時間: 11-6-12 21:14

原帖由 corliss_yu 於 11-6-12 02:42 PM 發表
freddielau:
我好驚是插班,我同阿仔報了插班,音訊全無

插班?邊年級?
作者: mandytohk    時間: 11-6-13 01:15

作者: mandytohk    時間: 11-6-13 01:16

作者: corliss_yu    時間: 11-6-13 14:29

作者: corliss_yu    時間: 11-6-13 14:31

作者: sakurahk    時間: 11-6-13 15:42

想問校長會唔會見小朋友?
洗唔洗見家長?
作者: taboyan    時間: 11-6-13 16:00     標題: 回復 1# sakurahk 的帖子

兩樣都冇
作者: freddielau    時間: 11-6-13 17:08

原帖由 taboyan 於 11-6-13 04:00 PM 發表
兩樣都冇

想當年,兩樣都有!
作者: purplerabbit    時間: 11-6-13 17:39     標題: 回復 16# taboyan 的帖子

taboyan,

唔好意思, 可唔可以講下今次面試內容, 因為我都等緊再int., thanks.
作者: corliss_yu    時間: 11-6-13 20:54

作者: mandytohk    時間: 11-6-14 00:11

作者: taboyan    時間: 11-6-14 00:26     標題: 回覆 3# purplerabbit 的文章

寫名,砌lego, 之後以中&英問問題
作者: jade-j    時間: 11-6-14 00:36

我小朋友都取錄了,都是6/11 interview
作者: sakurahk    時間: 11-6-14 08:54

我都係上年reject左.遞叩門信有第二次機會去in

好彩今次只in小朋友,因為我個仔話佢上次in得幾好,老師有讚佢very good~

反而係老師in家長時,可能我太緊張~表現唔好~搞到阿仔俾人reject,我耿耿於懷左大半年~

希望今次ok啦
作者: largedeedee    時間: 11-6-14 09:52

今日14/6仍然有INTERVIEW?
作者: sakurahk    時間: 11-6-14 10:35     標題: 回復 1# largedeedee 的帖子

係呀!尋日收到電話
作者: worryma    時間: 11-6-15 10:18

我都喺14/6 interview ,現在非常心急,唔知會唔會儘早收到通知呢?我的小朋友好喜歡EC,而我亦非常希望小朋友能入到EC呢!
作者: gegemok    時間: 11-6-15 10:32

me 2,好心急,不過都唔敢期望太高,因為我見有唔少人in ....

14/6 in 的,收到電話的, 請上來告知, 謝謝~
作者: aaclara    時間: 11-6-15 10:59

學校係咪同你地講會2星期內通知呀?
作者: gegemok    時間: 11-6-15 11:09

我無問呀..我見上星期in的,一兩天內有消息.所以我估好快會知.......
作者: aaclara    時間: 11-6-15 11:44

收到喇,剛收到通知喇! 祝大家好運!!!
作者: worryma    時間: 11-6-15 11:53

我見小朋友都好快in.完,唔知老師會依據什麼來評分呢?會唔會計埋第一次In.的表現呢?
作者: gegemok    時間: 11-6-15 12:00

原帖由 aaclara 於 11-6-15 11:44 發表

恭喜你呀...我仲等緊...
作者: worryma    時間: 11-6-15 12:00

原帖由 aaclara 於 11-6-15 11:44 發表
嘩!恭喜晒您呀!你是否於14/6 in.呢?是在那一個時段in.架?我真的很焦急!
作者: sakurahk    時間: 11-6-15 12:28

原帖由 worryma 於 11-6-15 11:53 發表
我見小朋友都好快in.完,唔知老師會依據什麼來評分呢?會唔會計埋第一次In.的表現呢?

我個仔都係見左10分鐘~佢話問左一條中文~一條英文,問佢問咩野佢話唔記得.....唉今次都係凍過水
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-15 12:29

作者: sakurahk    時間: 11-6-15 12:45

我都親自交左6封叩門信,有一次仲見到校長

校長有講佢地係無waiting list~有誠意既家長就係佢地waiting list, 佢都有講交叩門信係會俾多一次面試機會~收唔收都係要睇面試~可能有誠意家長太多....

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-15 12:29 發表
我仔上年interview, reject 咗, 之後每個月都親自面交校長叩門信又出席佢既講座,將自己時間同尊嚴都give up.

到依家都仲冇回音!太無情!

就算收後補生,仲做乜要interview 多一次呀?上年收生interview唔可以 ...

作者: aaclara    時間: 11-6-15 12:50

我囝囝係in 14/6 3:50pm 那個round, 係daddy 帶佢去, 佢同daddy 講只係玩lego, 同問佢放學後做d 咩。我都係過來人,我都知大家好心急,不過放心啦,應該好快就通知你地架喇!!! 不要灰心。
作者: sakurahk    時間: 11-6-15 12:57

阿仔話無玩lego,只係問左中英各一題~

原帖由 aaclara 於 11-6-15 12:50 發表
我囝囝係in 14/6 3:50pm 那個round, 係daddy 帶佢去, 佢同daddy 講只係玩lego, 同問佢放學後做d 咩。我都係過來人,我都知大家好心急,不過放心啦,應該好快就通知你地架喇!!! 不要灰心。 ...

作者: yanwingy2001    時間: 11-6-15 14:02

有人尋日in完而家知道收啦....
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-15 14:10

作者: gegemok    時間: 11-6-15 16:06

到而家都未收到call,無機了.....
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-15 16:34     標題: 回復 1# gegemok 的帖子

作者: cannie    時間: 11-6-15 16:36

14/6 3:30pm interview, 15/6 10:00am receive a call for registration on 16/6 am.
作者: gegemok    時間: 11-6-15 17:33

Love-Boy => maybe your kid will have 2nd int in next round. Cheer up
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-15 17:38

作者: Gradies    時間: 11-6-15 18:31

我囡囡第一次interview最後沒有被取錄, 經過了一段時間才可放底, 心情最後recover了。 但最近收到call可以再有interview機會好開心, 但到現在都沒有收到call, 相信都沒有機會, 又再一次的失望, 其實真是很殘忍! 一切由神安排吧!
作者: hinhung    時間: 11-6-15 18:45

我完全埋解大家心情一次又一次的失望, 第一次in完之後已經平復左, 點知又收到2nd,好像又有希望點知:( ...我女女是11號見, 睇到有d小朋友在那天in完都收到通知, 即是否代表我都失敗左, 但我打過電話問校務處話7月前會通知, 即是點解? 是否再等呢? 再用其待心情去等, 還是再放棄呢?
作者: yanwingy2001    時間: 11-6-15 22:24

我諗除非再有人放棄啦...我完全同意同了解失望...平伏....重燃希望...又再失望...

我有時覺得自己唔係好媽媽, 剩係識問阿仔IN成點, 聽完之後不禁露出失望既表情, 其實阿仔自己都可能好難受...

可能係注定, 又可能阿仔真係唔適合呢間學校, 塞翁失馬, 焉知非福, 要放鬆...盡量
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-16 09:33

作者: freddielau    時間: 11-6-16 09:46

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-15 04:34 PM 發表

太唔公平!太無情!我花了甘多心血尊嚴同時間去please個校長, 甘都唔比番個機會,

有人話 --- "佢都有講交叩門信係會俾多一次面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124機 ...

Have you ever called Principal Lo or school office if you're really interested in EC.....

作者: hinhung    時間: 11-6-16 09:48

其實本身已經安排好學校!突如其來的電話有希望又變成失望!我太太叫我平常心,佢話這學校是我自己心儀是否真的適合小女呢?
作者: freddielau    時間: 11-6-16 09:55

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-16 09:33 AM 發表
Agree - 再一次的失望, ....很殘忍!

but 一切由神安排吧! ?? - 甘無情!  只有失敗的制度同人事先安排到甘!

我交比盧校長都交到痲木啦!我扮有誠意都扮到想嘔啦!我花了甘多心思作文比佢,仲要扮晒誠意權權死心撻地,  ...

"失望, ....很殘忍."..It's the reality !
How can you expect every cents you invest to have return.
Always be optimistic and "Tomorrow would be better"

作者: gegemok    時間: 11-6-16 09:58

我會用平常心去睇.....我們的孩子至少讀20年書,而家我地仲在起步點...如果少少錯折都經歷唔到,好難行落去....尋晚,我去左bk中學部睇d教長講仔女青春期的反叛行為....真係少d EQ/耐力都唔掂 @@

我地既負面情緒會影響小朋友,大家要放鬆~
作者: corliss_yu    時間: 11-6-16 10:45

作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-16 14:10

作者: freddielau    時間: 11-6-16 14:47

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-16 02:10 PM 發表
話叩們信己keep 住叫我等消息, 我再一次confirm佢我mobile phone no. 及方便通電時間及打唔通都要留言.....等.   因屋企平日無人接電話, 我倆公婆返工又唔可以成日接私人電話,有時又要關機.  之前交信,校長話六月會c ...

照我埋解,校長真的会接見所以曾叩門的小朋友,所以你要主動聯絡學校,以免遺漏
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-16 15:23     標題: 回復 1# freddielau 的帖子

作者: largedeedee    時間: 11-6-16 15:58

我知有家長上星期六2ND IN, 在星期二晏晝5點幾收到CALL 收佢細路!
唉!唯有等........................等!
作者: hinhung    時間: 11-6-16 19:39

我應該要放棄啦
不過佢地收生準則是怎樣??
上午in完, 下午就知道收左, 咁即代表佢地有無詳細研究??
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-17 09:12     標題: 回復 1# hinhung 的帖子

作者: freddielau    時間: 11-6-17 14:21

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-17 09:12 AM 發表
問得好!  收生準則是怎樣??一句講晒; 隨心所欲

上年in既時候個老師照住張貓紙問我两公婆2條questions, 個老師好young又心不在焉,都唔知佢對我地班申請人有幾serious.  其中一條問我:  如果其他名校如收了我小朋友我 ...

道不同,不相為謀......
作者: gegemok    時間: 11-6-17 14:53

請問還有人接到interview消息或者取錄電話嗎?
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-17 15:15     標題: 回復 2# freddielau 的帖子

作者: corliss_yu    時間: 11-6-17 15:28

作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-17 15:53

作者: 圖圖豬媽咪    時間: 11-6-19 03:27

你們好呀!
我小朋友是在 14/6 下午 3:30 interview的
第二朝早上 10:00 左右就已經收到取錄電話呀!
作者: worryma    時間: 11-6-20 12:01

你就好啦!我喺14/6下午4:30interview,但仍未收到電話,咁喺咪代表冇機會呢?真係令人傷心和担心
原帖由 圖圖豬媽咪 於 11-6-19 03:27 發表
你們好呀!
我小朋友是在 14/6 下午 3:30 interview的
第二朝早上 10:00 左右就已經收到取錄電話呀!

作者: phoebecyl    時間: 11-6-20 21:17

hi lovely-boy
即然個校長,面試的老帥做法比你覺得不尊重家長及令你唔舒服,而校長帶領住1間學校最後方向及決策,甘其實睇開d入唔到不是更值的開心嗎?總好過入左才發覺不是自己杯茶。
我舊年都有為小兒報考結果入唔到,當時我也有上bk留言,我自己都講過自己睇法,當然都有人覺得係入唔到唔抵的才甘講,其實人哋講咩都不重要,只要自己明白自己心意,根本不需要理人點講。而我自己好好彩有另一間學校收了小兒,另外學校有3個地方同我自己想要的有所出入(1校長在簡介會上答家長提問:話不覺得英文小學一定要有外籍老師才好及問返家長一個叻的中文老師需要去外國教中文嗎?2呈分上校長對外反覆的改變。3收生的處理手法。)即然自己這麼多地方不認同,不是自己杯茶,所以我都無再寫信或去參加任何ec的活動等叩門動作。

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-17 09:12 發表
問得好!  收生準則是怎樣??一句講晒; 隨心所欲

上年in既時候個老師照住張貓紙問我两公婆2條questions, 個老師好young又心不在焉,都唔知佢對我地班申請人有幾serious.  其中一條問我:  如果其他名校如收了我小朋友我 ...

作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-21 12:23     標題: 回復 1# phoebecyl 的帖子

作者: Hellomimi112    時間: 11-6-21 22:43

我個仔都係6月11日上午INTERNVIEW, 但冇收到取錄電話, 我同大家一樣的確失望..... 根據我個仔形容, 佢一入房就同老師講"老師早晨", 根住就答晒所有用英文問既問題, 老師仲讚佢"VERY GOOD". 等我仲以為今次有機會, 點知當晚上親子王國已經見到學校下午已經CALL緊人註冊, 所以我直覺同上次1ST INTERVIEW一樣, 佢地應該已經TARGET左一班人係會收既, 唔係TARGET既就算表現VERY GOOD都係冇用既......我記得上年IN我既老師好似機械人咁, 冇表情冇反應.....是是但但咁.....其實我都同意LOVELY-BOY所講, 上次都IN左啦, 點解又要再IN呢? IN完老師讚VERY GOOD都係唔收, 想要D咩野小朋友呢? 需然我都已經搵到其他學校, 但EC實在令我好迷茫.........
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-22 09:05     標題: 回復 1# Hellomimi112 的帖子

作者: midcochow    時間: 11-6-22 12:27

其實我都明白收唔到call 嘅心情係好down, 但我覺得大家唔好太先入為主, 認為學校唔收小朋友就代表校長老師都有錯, 其實好多間學校(包括政府學校) 佢哋個個都會in2次, 至於你哋話每個月都有交叩門信, 但最後都收唔到電話, 其實如果校長全部收晒個個有交叩門信嘅小朋友, o甘我諗個個都爭住去交, 其實到而家6月, 學校學位真係會好少, 當然interview 時, 老師都應該讚賞吓d 小朋友講very good , 唔通老師同個小朋友講bad 咩, o甘樣會傷害左個小朋友之餘, 比你哋都唔揀依間學校啦! anyway , 祝大家都搵到間自己覺得適合小朋友嘅小學!
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-22 13:36

作者: midcochow    時間: 11-6-22 17:22

其實你有你嘅意見, 同樣, 覺得申請過程對申請人好冇誠意和認真都只係你個人意見, 其實你有冇真正了解其他學校都一樣做法, 我當年幫小朋友入學, 都要叩5間門(包括埋政府學校--11月知結果唔收後, 我已經去叩定門), 都同樣係o甘樣, in 完一次又一次, 每2-3個星期又去交叩門信, 又朝早去每間學校同校長update 我小朋友情況, 但結果, 兩間政府同兩間私校都唔收, 唔通依4間學校又係冇誠意和認真咩? 我同自己講, 唔收只係因為上天會有更好嘅安排, 唔會覺得係學校嘅問題, 其實就算自己小朋友點出色, 總有其他小朋友更出色過自己o個個.....!
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-22 17:44     標題: 回覆 1# midcochow 的文章

作者: midcochow    時間: 11-6-23 15:13

give up 同樣都會係另一個好嘅開始呀, 祝你小朋友可以快d 搵到間你認為適合嘅學校!
作者: cozymom    時間: 11-6-23 20:58

原帖由 midcochow 於 11-6-22 12:27 發表
其實我都明白收唔到call 嘅心情係好down, 但我覺得大家唔好太先入為主, 認為學校唔收小朋友就代表校長老師都有錯, 其實好多間學校(包括政府學校) 佢哋個個都會in2次, 至於你哋話每個月都有交叩門信, 但最後都收唔到 ...

好同意,好多學校都要2ND INT 啦!又一定會有人肥老O架啦.點可以話又再比人玩呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5