用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇今日6月11日去播道interview的家長可以分享下 ...
樓主: mandytohk
go

有冇今日6月11日去播道interview的家長可以分享下 [複製鏈接]

回復 1# hinhung 的帖子

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-17 09:12 AM 發表
問得好!  收生準則是怎樣??一句講晒; 隨心所欲

上年in既時候個老師照住張貓紙問我两公婆2條questions, 個老師好young又心不在焉,都唔知佢對我地班申請人有幾serious.  其中一條問我:  如果其他名校如收了我小朋友我 ...

道不同,不相為謀......

請問還有人接到interview消息或者取錄電話嗎?

回復 2# freddielau 的帖子

你們好呀!
我小朋友是在 14/6 下午 3:30 interview的
第二朝早上 10:00 左右就已經收到取錄電話呀!
圖圖豬,2月1日

你就好啦!我喺14/6下午4:30interview,但仍未收到電話,咁喺咪代表冇機會呢?真係令人傷心和担心
原帖由 圖圖豬媽咪 於 11-6-19 03:27 發表
你們好呀!
我小朋友是在 14/6 下午 3:30 interview的
第二朝早上 10:00 左右就已經收到取錄電話呀!

hi lovely-boy
即然個校長,面試的老帥做法比你覺得不尊重家長及令你唔舒服,而校長帶領住1間學校最後方向及決策,甘其實睇開d入唔到不是更值的開心嗎?總好過入左才發覺不是自己杯茶。
我舊年都有為小兒報考結果入唔到,當時我也有上bk留言,我自己都講過自己睇法,當然都有人覺得係入唔到唔抵的才甘講,其實人哋講咩都不重要,只要自己明白自己心意,根本不需要理人點講。而我自己好好彩有另一間學校收了小兒,另外學校有3個地方同我自己想要的有所出入(1校長在簡介會上答家長提問:話不覺得英文小學一定要有外籍老師才好及問返家長一個叻的中文老師需要去外國教中文嗎?2呈分上校長對外反覆的改變。3收生的處理手法。)即然自己這麼多地方不認同,不是自己杯茶,所以我都無再寫信或去參加任何ec的活動等叩門動作。

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-17 09:12 發表
問得好!  收生準則是怎樣??一句講晒; 隨心所欲

上年in既時候個老師照住張貓紙問我两公婆2條questions, 個老師好young又心不在焉,都唔知佢對我地班申請人有幾serious.  其中一條問我:  如果其他名校如收了我小朋友我 ...

回復 1# phoebecyl 的帖子

我個仔都係6月11日上午INTERNVIEW, 但冇收到取錄電話, 我同大家一樣的確失望..... 根據我個仔形容, 佢一入房就同老師講"老師早晨", 根住就答晒所有用英文問既問題, 老師仲讚佢"VERY GOOD". 等我仲以為今次有機會, 點知當晚上親子王國已經見到學校下午已經CALL緊人註冊, 所以我直覺同上次1ST INTERVIEW一樣, 佢地應該已經TARGET左一班人係會收既, 唔係TARGET既就算表現VERY GOOD都係冇用既......我記得上年IN我既老師好似機械人咁, 冇表情冇反應.....是是但但咁.....其實我都同意LOVELY-BOY所講, 上次都IN左啦, 點解又要再IN呢? IN完老師讚VERY GOOD都係唔收, 想要D咩野小朋友呢? 需然我都已經搵到其他學校, 但EC實在令我好迷茫.........

回復 1# Hellomimi112 的帖子

其實我都明白收唔到call 嘅心情係好down, 但我覺得大家唔好太先入為主, 認為學校唔收小朋友就代表校長老師都有錯, 其實好多間學校(包括政府學校) 佢哋個個都會in2次, 至於你哋話每個月都有交叩門信, 但最後都收唔到電話, 其實如果校長全部收晒個個有交叩門信嘅小朋友, o甘我諗個個都爭住去交, 其實到而家6月, 學校學位真係會好少, 當然interview 時, 老師都應該讚賞吓d 小朋友講very good , 唔通老師同個小朋友講bad 咩, o甘樣會傷害左個小朋友之餘, 比你哋都唔揀依間學校啦! anyway , 祝大家都搵到間自己覺得適合小朋友嘅小學!

其實你有你嘅意見, 同樣, 覺得申請過程對申請人好冇誠意和認真都只係你個人意見, 其實你有冇真正了解其他學校都一樣做法, 我當年幫小朋友入學, 都要叩5間門(包括埋政府學校--11月知結果唔收後, 我已經去叩定門), 都同樣係o甘樣, in 完一次又一次, 每2-3個星期又去交叩門信, 又朝早去每間學校同校長update 我小朋友情況, 但結果, 兩間政府同兩間私校都唔收, 唔通依4間學校又係冇誠意和認真咩? 我同自己講, 唔收只係因為上天會有更好嘅安排, 唔會覺得係學校嘅問題, 其實就算自己小朋友點出色, 總有其他小朋友更出色過自己o個個.....!

回覆 1# midcochow 的文章

give up 同樣都會係另一個好嘅開始呀, 祝你小朋友可以快d 搵到間你認為適合嘅學校!

原帖由 midcochow 於 11-6-22 12:27 發表
其實我都明白收唔到call 嘅心情係好down, 但我覺得大家唔好太先入為主, 認為學校唔收小朋友就代表校長老師都有錯, 其實好多間學校(包括政府學校) 佢哋個個都會in2次, 至於你哋話每個月都有交叩門信, 但最後都收唔到 ...

好同意,好多學校都要2ND INT 啦!又一定會有人肥老O架啦.點可以話又再比人玩呀?
‹ 上一主題|下一主題