用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

今日呀仔去咗一間小學小一 interview, 亞仔坐低第一條問題就係 "Please introduce yourself", 呀仔當堂嚇窒咗 .....

究竟係現今教育制度對D小朋友殘忍? 定係我對我D小朋友唔夠殘忍?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 14:34 發表
今日呀仔去咗一間小學小一 interview, 亞仔坐低第一條問題就係 "lease introduce yourself", 呀仔當堂嚇窒咗 .....

究竟係現今教育制度對D小朋友殘忍? 定係我對我D小朋友唔夠殘忍? ...
邊間呀?

就係無綫電視訪問話未放榜就收到百多封叩門信嗰間官津 ....

原帖由 conniechan125 於 11-6-11 14:38 發表
邊間呀?

之後仲有無回答其他問題? 繼續用英文 ?

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 14:34 發表
今日呀仔去咗一間小學小一 interview, 亞仔坐低第一條問題就係 "Please introduce yourself", 呀仔當堂嚇窒咗 .....

究竟係現今教育制度對D小朋友殘忍? 定係我對我D小朋友唔夠殘忍? ...

跟住佢見亞仔唔識答,佢再講多次問題
"Please introduce yourself", 亞仔望住我問我老師問佢乜,老師跟住講 "Tell me something about yourself",然後亞仔都好似唔係好明(可能佢腦裏已一片空白),佢答咗 "I study in XXX kindergarten",老師再問佢 "Where is your school?", 呀仔都唔識答!之後再問佢D問題都係中文,但係亞仔都已經嚇呆咗!

甘恐怖!樓主可否講係邊間啊?
等我陣間問下阿仔先,佢應該都唔識。

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 15:10 發表
跟住佢見亞仔唔識答,佢再講多次問題
"lease introduce yourself", 亞仔望住我問我老師問佢乜,老師跟住講 "Tell me something about yourself",然後亞仔都好似唔係好明(可能佢腦裏已一片空白),佢答咗 "I study in XXX kin ...

本未倒置!
究竟係間小學好, 而教出d叻ge小朋友 or
收d叻ge小朋友, 令到間學校容易d出名.
用英文都唔介意, 但問得咁空泛, 叫小朋友點答.
我覺得lee d 學校只會照顧d叻個批(精英班), 其餘個d都係陪太子讀書.

小朋友k2已經有呢d問題作ass.名校就係咁...叩得門就應該預左....

可唔可以講吓係邊間?

哲哲寫真 哲哲私相集

油麻地天主教(海泓道) ....

其實亞仔D英都OK(我覺得),但係"introduce" 呢個英文字係 Cambridge Mover" 都無教,點解要用呢個字問個6歲嘅小朋友問題呢?仲要係第一條就問!考佢應對乎?我初時聽到呢條問題時都覺得有D唔妥,諗返轉頭原來我每次見工D老細都問我呢一條....

初時都有D嬲亞仔D中文題答得唔好,但係諗深層,佢果時都已經比先生嚇親,乜都無信心答!

對唔住,亞仔!

可能係我無好好搜集資料,又無乜經驗(第一個小朋友考小學)!唔知道原來而家D官津咁 aggressive ....

我好想問吓,邊一間 kindergarten K2 已經有呢D問題作 ass.? 請指教,等我細嗰個可以叻D嘛!

原帖由 jackal 於 11-6-11 15:27 發表
小朋友k2已經有呢d問題作ass.名校就係咁...叩得門就應該預左....

回復 1# 2LittleMonkey 的帖子

叩門=我地搵工囉...

The interview was conducted in Cantonese 3 years ago!  But then there followed a written test

我想知道那幅圖畫最後有無比老師收咗, 因為有些小朋友無比老師收畫, 有些有, 是否人人不同 ??

有冇人去咗舊油天?呀仔話一個課室3個老師約10個小朋友,冇問英文只係自我介紹,畫圖畫同4張圖片排序講故事。知唔知有幾多人去考?同有冇問其他?係咪冇電話到即是bye bye?如果得幾時call2nd in?

she didn't receive the picture!

2Little monkey,係咪未收到waiting call我都係,應該下星期會開始call,最後註冊係Sunday。希望大家都得La!

有朋友個仔今日去普通學校....
老師問你住係邊?
計而小朋友講左之後.(xx豪庭)
老師再問咁英文點講
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆 5# TTMA 的文章

有D家長話收了圖畫就有機會, 因為大部份都不收, 係唔係呢?
‹ 上一主題|下一主題