用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
樓主: 2LittleMonkey
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

原帖由 mw7183 於 11-6-13 20:12 發表
請問你系唔系第一輪OR第2輪都揀新油天?同埋叩門考咩野?明年到我個仔.想知道如果第一,二次唔揀佢有無機.

我第一、二ROUND都係揀"新油天"做第一自願,不過我識得有D家長2次都無揀"新油天",佢哋D仔女都可以叩門入到讀書,所以我覺得學校係揀叻嘅學生,唔關係唔係揀佢第一、二ROUND做第一自願,除非有相同分數。

至於問問題,上年小朋友可以用中文、英文&普通話介紹自己,另問家長關於家校合作問題。無今年咁深。

我地都派唔到1ST CHOICE, 叩咗2間都等緊消息...曾感覺好DOWN...

但有人安慰我...只要努力, 無論在任何環境下都會成功的...我真的嚇一跳, 點解咁簡單的道理, 我都唔記得...

所以大家唔好為派學校的事情令自己唔開心. 無論係大塘, 小塘...只要努力, 都會變成大魚的...加油呀!!!

祝大家都成功~~~

haha !!現在我每天早去信箱已經是我生活的一部份了, 仲有電話響都緊張起來  不得了 !!!!!!

原帖由 teresa1111 於 11-6-13 20:04 發表
hi,各位家長,睇到你哋寫嘅內容,就令我想起上年大抽獎,我小朋友又係派到一間唔理想嘅小學。我立即扣咗間油天門,唔好彩2間油天都唔收。係等學校電話期間,日日望住電話希望會有好消息,真係攪到人都shotshot地。後來收到新油天 ...

見到咁多媽咪都係咁.....我都好心UP....真係唔止我一個人咁黑仔, 咁無運行

我個仔自細又係有好多人讚, 話佢好聰明叻仔, 應該有好學校會收佢, 好唔好彩, IN 咗差唔多10間私校/直資, 只有3間私校WAITING, 大抽獎又派到10幾志願, 真係想像唔到自己個仔要去一D我完全無想像到嘅學校讀書....4號當日巳經發晒癲走圍派PORTFOLIO, 派咗10幾間, 依家都係得幾間見, 大天係其中一間, 我無EXPECT個INTERVIEW會叫小朋友自我介紹, 對於一個5歲小朋友真係有D困難, 仲要我個仔都有講開英文, 不過INTRODUCE呢個字...真係.....我個仔唔明.....依家見到個仔真係好心痛.....我又唔係要去D一級名校...只係想搵一間好D校風, 升中好D嘅學校俾佢, 點解都咁難.....我都好希望好似D媽咪所講, FINAL都會有驚喜.....今日我去IN一間, 我都好驚要見家長, 因為我說話唔叻, 好怕講錯說話, 害咗個仔...校長問我時, 我真係一片空白......都唔知自己講咩......返嚟我越諗越擔心.......眼淚就係咁流.....呢間係我最心儀KA......點解我咁無用.......

家長似考口材多d

多年前我也叩門油天失敗,但後來考到更好的,一次失望不代表永遠,

回復 3# b咕 的帖子

你已經仗盡了力上天一定會安排一間好既學校比你囝囝,加油不要氣餒.
哲哲寫真 哲哲私相集

原帖由 b咕 於 11-6-13 22:05 發表
見到咁多媽咪都係咁.....我都好心UP....真係唔止我一個人咁黑仔, 咁無運行

我個仔自細又係有好多人讚, 話佢好聰明叻仔, 應該有好學校會收佢, 好唔好彩, IN 咗差唔多10間私校/直資, 只有3間私校WAITING, 大抽獎又派 ...

好明白...愈緊張,表現愈難控制,呢個小一派位真係好多野唔到自己控制,我地係呢度都只可以鼓勵你繼續努力, 試吓再寫信去個D私校...努力加油...

原帖由 2boysmami 於 11-6-13 15:45 發表
我真係要好多謝所有媽咪的安慰, 我而家一路睇都一路忍唔住流眼淚,點解人地咁好彩, 一派就中, 仲要有幾間私校直資任佢地揀, 而我就咁徬徨??? 我朋友的仔女, 叫佢地讀下書就好似仲慘過叫佢地做苦工咁, 都個個考到好學校 ...

你的仔仔好生性, 係呢個時間, 你要咬實牙關, 盡地叩門, 願快些聽見你的好消息

回復 8# win_bb 的帖子

好同意,派到當然好,派唔到都未必係損失,唔好比咁大壓力自己,唔係真係好易顛...

我仔唔係讀KTS D幼稚園,不過卻是區內的比較好,其實除了佢學校教得好,我自己都付出左好多,亦好彩佢又好肯學,只是無奈而家..... ..... 至於油天面試, 我仍然未能原諒自己, 就算有心人的安慰, 我仍然內疚....

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-13 17:03 發表
2boysmami, 睇完你D感受,我都好心'up',因為我小朋友都係讀KLT D幼稚園,但係無你個仔咁叻,講嘢唔叻,諗嘢好單純,因為我k1-k3 都無乜點理佢,直至佢考直資、私校全軍覆沒,我先至醒覺,原來其他D mami 下咗好多苦功,好多 planning,所以 ...

其實考小學, 讀邊間幼稚園都有關係, 因大部分名校d校長都較熟九龍塘果幾間名幼稚園的程度, 所以都有小小著數, 當然小朋友表現都重要, 但當2個小朋友表現差唔多時, 人家就會揀果位讀名幼稚園囉.  所以如果稔住小二去d較top既名津校考插班, 一定都要讀一間較好的私校或程度較高的津校才有機會.

原帖由 2boysmami 於 11-6-14 12:07 發表
我仔唔係讀KTS D幼稚園,不過卻是區內的比較好,其實除了佢學校教得好,我自己都付出左好多,亦好彩佢又好肯學,只是無奈而家..... ..... 至於油天面試, 我仍然未能原諒自己, 就算有心人的安慰, 我仍然內疚....

...

咁多位媽咪, 你們不要放棄任何機會, 我好明白你們現在的心情, 見到地媽咪所寫的心情我去年都體會過, 去年我都係派得唔好, 好傷心, 晚晚喊, 希望在人間, 終於係8月中先入到心儀私校. 大家要動力地寫多地信俾校長表達誠意, 同見地二線私校做backup, 見多幾間, 到8 月中一定有好消息, 不要太自責, 也不要怪小朋友, 我們大家一起努力加油呀!

回復 111# 2boysmami 的帖子

Hi, 2boysmami,

I am very sympathetic to your son.  It is a pity that a kid who likes to learn so much is not being appreciated by the schools.  Never mind, I think he is just a bit unlucky.  The luck will come back soon.

By the way, if he likes learning so much, did he get very good results at school?  And has he got some certificates, public exam, etc, that can show his ability?  I guess some schools recognise these in the knocking-door stage, right?

Yes, he always gets very good results in the school exam.  He is the top 4 (at least) in the school.  And he also got the public exam certs, e.g. starter and movers.  I have already copies all his reports, exam papers, homeworks and all the certs, awards from outside, etc to the school together with the application form every time.  Hope they can find that I've put much heart and time on my son.

My son will attend the interview at TSL this Fri .  I still have much hope on it.  Never give up!!!  Hope all you too!!

OH, I see.  If he is so good at English and academic, he should have high chance for TSL (I heard that TSL emphasizes a lot in English).  Hope he can have better luck this time!   Good luck!  And don't give too much pressure on yourself.  You have done a great job as a mother already!  Cheer up & hope for the best!!

any one know how many child can entry to 2nd interview ? tks

2nd in? They have 2nd in? Are u sure?

Woo..  Your son has got the "Movers" already.  He is so smart ah!  Would you mind telling me how old he has got it?  How to train him, like entering courses or self-teach?  

I think your son has a high chance to go into the TSL which is much focusing on the academic result in my mind.  Don't worry!  You son is in waiting list of TSL before?   

My daughter is now K2 and has to prepare for P1 interview.  I am lazy mami and haven't done anything for her.  So, she has no any academic achievement up to now.   When looking at your case, I am very very worry and hope to do something now.  Hope not too late la.

原帖由 2boysmami 於 11-6-14 16:09 發表
Yes, he always gets very good results in the school exam.  He is the top 4 (at least) in the school.  And he also got the public exam certs, e.g. starter and movers.  I have already copies all his rep ...

回復 119# cutebear123 的帖子

Don't worry... 我仔上年未成熟, 你既係女會好好多, 講野, 心態各方面會比男仔好.  上年TSL係reject, 因為佢話比我知佢2ND時係入面喊, 佢話搵唔切顏色筆之類... 好心急, 就喊左出黎... 唉....

至於starters同movers, 我就係4月同佢考, 諗住如果派得唔好, 都可以多張certs, 當時好急好趕咁去報去考, 係朋友建議我考, 我即刻一次報晒2個, 趕住要6月4日前得到certs, 佢當時5.5歲, 唔算好細, 我見有d媽咪仲早考, 佢冇出去學, 我自己教的, lala聲買本練習同佢做, 串下字, 2個星期後就考, 考完starters又係2個星後考movers, starters滿循, movers爭少少, 但都似乎見得下人, 所以你都要努力為你女準備, 而我小朋友天生就好鍾意睇書, 所以我只要抽多d時間同佢睇就ok, 唔使迫, 但我另外自己亦花左好多心思去整好多cards呀, 遊戲紙同佢玩, 你都可以, 真係從遊戲中學習, 真係work架, 試下啦.
‹ 上一主題|下一主題