用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 有無來緊9月入P1 既家長, 可以交流下..
go

有無來緊9月入P1 既家長, 可以交流下.. [複製鏈接]

我仔仔9月入SL, 有無朋友仔呀.. 我仔係橙組既..
   0    0    0    0

好開心有同學仔係度啦... maxboy, 我地都屋企都係講廣東話, 我估SL 會係初期, 比D 時間小朋友慢慢習慣英文既... 你不用太擔心...

我反而擔心校車, 因為要好早起身返學... 同埋LE 度好少提SL 既野, 我都唔知該校既程度同要求...

原帖由 maxboy 於 11-6-12 17:40 發表
My son belongs to "Red" group.
My son like this school, he can manage all maths class work and home work but he can't do well in others.  At home and kindergarten, cantonese is his communication medi ...

maxboy,

我住天后架.. 我知有架車會來我屋企附近, 不過問題係好早起身... 真係好煩...

原帖由 maxboy 於 11-6-13 10:44 發表
erikalo,thank you for your comments.   

你住係邊?以我所知校車coverage 吾大範圍, 但是有其他私人保母車會接小和中學生.你可在8月尾番SL時,留意門口會有司機叔叔介紹.

...

其實我唔係太了解咩飛鷹計劃, 我仲要睇埋校車點安排, 我才決定, 你邊區架, 近唔近學校....

又有人講到SL 好多HW, 都好谷... 不過我見佢地小一導向班又OK WOR...

好少人提此校...

原帖由 maxboy 於 11-6-13 11:56 發表
有校車放心好多. 請問會否參加飛鷹計劃??

回復 1# FANNIEW 的帖子

好開心, 無上來一陣, 多了咁多朋友仔...
我仔依架都係下午班架, 我都好擔心, 因為我仔要6:30 上保母車, 真係好擔心佢點起身, 仲有我仔好似一個BB 咁, 我都唔知佢自己食LUNCH, 攪唔攪得點..

回復 1# maxboy 的帖子

剛才打電話返學校問校車既事, 原來校車係由香港仔至小西灣都有, 而且校方會睇有幾多人係九龍區, 會再作安排...

真係太好啦...

回復 1# sillybabyq 的帖子

各位, 我想問有無人係5號車, 因為我見個仔要6:30分上車, 4:30才下車, 我開始有D 心痛啦.... 2:20放學, 竟然要4:30分才可以下車... 仲未計行埋返屋企個幾分鐘... 唉....

sillybabyq

好可怕, 我打去問校車EE... 2:40放學, 要3點至3點05分才可以開車, 再由caine road, robinson Road, then Admiralty, hennessy road, Sogo to electric road to City Garden, 再入和富再去寶馬山, 再向下去天后道, 再入大坑, 我仔已經坐了2小時....

我真係唔敢想.... 是否一個幾歲人仔, 要為返學到仲辛苦過返工...

校車EE 仲講, 未計大塞車同下雨...

回復 1# jnwchan 的帖子

我都唔明白, 點解要咁, 根本可以同太古架車一樣, 一出就上大路, 直去城市花園個邊, 返轉頭仲快好多... 因為架車一上堅道, 就出事啦...

我想問下有無保母車介紹...

sillybabyq,

good idea

各位同學仔, 明天見啦... 我想問大家
1. 是否明天只係穿自己衫, 而明天會派校服
2.  另外校車通知你地上下車時間未呀...
亞仔好緊張, 佢話有D 驚.. 因為唔識人....

原帖由 bkychan 於 11-7-7 22:30 發表
Many thanks for your useful information.
‹ 上一主題|下一主題