用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑近況
go

培僑近況 [複製鏈接]

原帖由 Fatta 於 11-6-14 15:10 發表
培僑一直係我心儀將來俾小女入讀的學校。一來佢係一條龍,老實講香港教育的制度實在太唔掂,為左小朋友讀乜學校,父毋同小朋友的壓力實在不小,幾年一次的叩門,interview諗起都驚。另外其實我侄女現正在培僑讀書,看到佢英文同 ...

校長換了差不多一個學年, 行政大有改善, 功課多了點, 學生紀律好了些, 英普雙語無變過  -   謠言止於智者.

回復 3# jojolam_ma 的帖子

有個別的老師嚴到當一兩個同學頑皮就全班罰, 有D似紀律部隊訓練, 結果有幾個:

1.  全班的確靜咗
2.  頑皮的同學被杯葛排擠
3.  學生在賞罰不明是非不分的環境下成長

個別有問題的老師是要處理, 但無需上綱上線一刀切, 不必扣上 "體制" 問題等大帽子 - 不但無助於解決問題(這類問題那間學校都有), 反而會引起誤解.

原帖由 bodadami 於 11-6-20 22:11 發表
以前學生一年到晚被批評無紀律, 課室內嘈到堂都上唔到, 而家有紀律了, 就話嚴.

以前家長投訴無功課, 而家就話太多.

以前行政混亂, 而家好咗就理所當然.

總之, 點都有人講. ...

完全同意你(bodadami 於 11-6-20 22:11 發表)的睇法.

有些今年將報讀的人也爭取機會製造一些負面言論. 如JOJOLAM_MA曾話:
[Normal Guy培僑家長, 我上來兩年, 都看過他不少回帖了, 他為什麼要自己中傷自己學校呢? ]

回復 19# jojolam_ma 的帖子

那句話 {[Normal Guy培僑家長, 我上來兩年, 都看過他不少回帖了, 他為什麼要自己中傷自己學校呢? ]} 是你於 {11-6-8 23:42 } 在本討論欄貼文上抄出來的, 如果你看法有改變, 可到你的原貼文刪去或編輯修改.

可能真的有誤會, 因為你只是和其他好多發言者一樣發表看法, 即使看法各有不同, 時有天壤之別, 但你絕非像某人般將問題無限擴大.
‹ 上一主題|下一主題