用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010中學排位更新(校網排位分析已上載)
樓主: khmama
go

2010中學排位更新(校網排位分析已上載)   [複製鏈接]

回復 20112011 的帖子

Khmama, I cannot download the banding list.  Why?  Disappointing ...

回復 abceager 的帖子

剛試過都冇問題, 你點樣唔得法?

Hi Khmama,

我家住將軍澳,小兒就讀于優才小學. 由于這區競大,而優才亦收了小兒上中學,所以沒有參加大抽獎, 但有申請其他直資中學. 至今已知被福建中學及St Paul's (Boys) College 收取, 而St Paul's 仲給于Musical Scholarship. 小兒熱愛中樂及數理, 在小六估計全級9X人排名前25名內, 成績Chi-B, Eng-B, Math- A, Lib-A, Conduct-A-.  想請教,若學費及交通時間都不是問題的話, 應如何在優才、福中及St Paul中決擇?

另外,小兒心儀的是聖言中學, 亦想在7月嘗試叩門, 這又是否可行呢?

煩請指點.

回復 malam 的帖子

St. Paul Boys 佢會讀得開心, 不過真係好遠. 你可以先註冊直資, 七月去叩門聖言都得.

Khmama:
想請教我囝囝喺民生小六學生,而家出咗成績知喺B1級(全級約160名),頭痛緊揀咩中學?有無意見比比下我!
如果甲部跨區揀大埔BAND 1尾救恩或沐恩可以嗎?乙部如第一志願揀民生我怕浪費第一意願機會!試唔試下好?另那些校風好嘅BAND2頭中學可以揀呢?請幫忙比下意見!謝謝!

khmama  民生有99個直屬/聯繫位, band1生要抽入冇難度, 唔會浪費第一志願.  發表於 12-5-6 15:29

多謝,khmama .
本人下載2011大抽獎各區學校( 黃大仙區)為何第3-6, 9-10,12-13,15-18,24,26,28-30,34-37,39-41,43-44,48,63,65-66,68-71,73-79行不見了?
因本人的女兒是該區.

khmama  你按一下校網個箭咀, 再選'全選', 就可以睇晒.  發表於 12-5-6 15:25

Thanks!!!

khmama,

Thanks for your great support for the moms here. My son is Band 1C in  九龍城區校網, Should I arrange the options in Section B in the following ways:

1  黃芴南
2. 銀禧 (or 1 and 2 in reverse order)
3. 沙田循道衛理

For Section A
1. KWY
2. QE

Thanks for your great advice again!

khmama,

1. 請問在東區list上的衛理中學是指哪一間,因在學校網上見有2間,一間在砲台山,一間在chaiwan.

2. 我囡囡在黃大仙區讀小三,成績應該是band 1,因到中學時可能會搬屋至東區,請問會否跌band呢?

connielam

回復 connielam 的帖子

排位o個間循道係柴灣o個間. 炮台山o個間係比學障學生讀既. 你囡囡家陣先小三, 冇話跌唔跌band, 你轉咗第二間小學繼續比心機讀就ok.

請教khmama:
考試:all A
測驗:all 90分以上
證書:40張左右(暫時)
獎盃:2
獎牌:3
課外活動:籃球,話劇,水墨畫,素描,廣告彩,壁畫,排球,紅十字會,中普英獨誦,英詩集誦,普通話合誦,
                 合唱團,敲擊樂
班排名:1
級排名:3-5
女仔

邊d學校合適?dgs、英華女校、同林護中學有幾多機會入?

I just want to know which school should I choose if my child is in Band 2 in Kowloon City net.

khmama  BAND2頭中定尾? 男定女?  發表於 12-5-20 21:53

回復 OKMummy 的帖子

Boy Band 2 (front to middle), will the band increase/decrease if I choose back Tsuen Wan Net?

khmama

妳好, 我想請教妳 , 本人仔仔暑假後升小六了, 他有讀寫少少另外又有活躍但都係不太嚴重只係輕微, 在學校成績數學非常好而其他就一般 (全級有106人考40幾名) 希望他能上到band 2 , 家在將軍澳心儀 "寶覺中學" , 如他成績可以更高便可以選王華湘中學,其次應否選鄧英喜 / 匯知 ? 個個家長都說我為何選band 3 , 仔仔有游開水的都幾好, 故都曾想過選甲子年但怕很迫仔仔未必能承受得起, 千中都係個人的讀寫+活躍問題有點怕.  請給予意見
MIHO

thank you thank you

回復 khmama 的帖子

請問瑪利諾6科14分係幾多%?

點解排名同6科14分%不同的?

THANK YOU FOR YOUR REPLY.
‹ 上一主題|下一主題